S. Darko - nastavak filma Donnie Darko

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
max

Post by max » 04 Jun 2008, 21:52

Sve pet, jos sam novi pa se treba naviknut na moj stil tipkanja ;)

Poanta je da filmu kao sto je Donnie Darko ne treba nastavak
i jedino sto se moze promatrati kao njemu srodan film (nastavak, prequal, istodobnica, svejedno)
to bi bio Southland Tales, buduci da se savrseno poklapaju po masi toga
Moglo bi se cak reci da je ST iste tematike kao DD samo puno vecih proporcija
This is the way the World ends
Not with a bang but a Whisper

FilmTV

Post by FilmTV » 04 Jun 2008, 22:25

max wrote:Sve pet, jos sam novi pa se treba naviknut na moj stil tipkanja ;)

Poanta je da filmu kao sto je Donnie Darko ne treba nastavak
i jedino sto se moze promatrati kao njemu srodan film (nastavak, prequal, istodobnica, svejedno)
to bi bio Southland Tales, buduci da se savrseno poklapaju po masi toga
Moglo bi se cak reci da je ST iste tematike kao DD samo puno vecih proporcija
Samo je razlika u tome što je Southland Tales prema Donnie Darku potpuno smeće al nećemo sada cjepidlačit :D :lol:

max

Post by max » 05 Jun 2008, 03:18

Bezveze, smajlijima unatoc ne mogu probavit takvu izjavu.
Donnie je introvertiran, dok je Tales extrovertiran - ali oba su sizofrenicna.

U biti gotovo isti film, ali na potpuno drugaciji nacin.
Ili imas neke argumente za svoju tvrdnju?

FilmTV

Post by FilmTV » 05 Jun 2008, 14:04

max wrote:Bezveze, smajlijima unatoc ne mogu probavit takvu izjavu.
Donnie je introvertiran, dok je Tales extrovertiran - ali oba su sizofrenicna.
Zanimljiva karakterizacija. Idemo redom:

1) Koje su konkretne karakteristike ekstrovertnog i istovremeno šizofreničnog filma?

2) Koje je razlika između samo šizofreničnog filma i onog koji je samo ekstrovertan? Daj par realnih primjera da vidim na šta misliš.
max wrote:U biti gotovo isti film, ali na potpuno drugaciji nacin.
Po čemu su ova dva filma gotovo ista?
max wrote:Ili imas neke argumente za svoju tvrdnju?
Za razliku od Donnie Darka u kojem mi je praktički sve 10/10, Southland Tales me razočarao primarno očajnom pričom te dosadnim likovima. Scenarij je potpuno konfuzan i radi njega se vrtoglavo brzo gubi smisao radnje te gledatelj ostaje zbunjen. Ne zato jer je glup i ne razumije neki dublji smisao nego zato jer ga uopće nema.

Za razliku od nekih filmova koji nude dublji smisao određenim kadrovima ili dijelovima priče, Southland Tales je jednostavno brutalno loše koncipiran.

Izbrijavanje na potpuno nepotreban, jadan i jeftin SF ispada kao totalna glupost i cjelokupan film ostavlja dojam prilično pretencioznog sranja. Da je film režirao bilo tko drugi prošao bi gotovo nezapaženo. Sada bi mi trebali biti impresionirani jer je on radio Donnie Darko. What fucking ever.

max

Post by max » 05 Jun 2008, 14:22

Moram primjetit da je tvoj komentar dosta americki

Prije nego udjemo u raspravu, jesi ti uopce procitao prequal filmu?
Southland Tales comix?

Nije strip bezveze izasao prije filma i nije bezveze Kelly autor price za isti.
Potrazi na torrentima, procitaj, pogledaj film pa onda dodji ovdje da si kazemo po koju ;)

FilmTV

Post by FilmTV » 05 Jun 2008, 14:36

max wrote:Moram primjetit da je tvoj komentar dosta americki
Mozda je moj komentar "američki", što god ti to značilo, ali zar to znači da na njega ne možeš odgovoriti?
Imaš pitanja koja nisu povezana isključivo s ovim filmom već sa tvojom karakterizacijom filma općenito.

Smatram da sam postavio vrlo korektna pitanja koja se temelje isključivo na tvojim tvrdnjama. Ako ne možeš odgovoriti onda ti ne možeš stati iza svojih riječi, ja sam svoje nezadovoljstvo filmom sročio kako spada.
max wrote:Prije nego udjemo u raspravu, jesi ti uopce procitao prequal filmu? Southland Tales comix?
Nisam, niti ne namjerevam. Nigdje ne piše da moraš čitati neki strip ili knjigu da bi gledao film. Ako nije mogao napraviti film na temelju stripa onda ga nije trebao raditi. Nisam čitao ni Sin City pa mi je film odličan a ne namjerevam čitati ni 300 prije nego pogledam film.

Čisto sumnjam da je netko sa foruma prvo čitao Kuma od Maria Puza prije nego je gledao film da bi ga mogao shvatiti. To su gluposti.
max wrote:Nije strip bezveze izasao prije filma i nije bezveze Kelly autor price za isti.
Da? Opaki razlozi, sve s nekim posebnim vezama za koje nikoga nije briga. Niti jedan gledatelj ne želi predavanje, satove čitanja i enciklopediju prije nego pogleda neki film.
max wrote:Potrazi na torrentima, procitaj, pogledaj film pa onda dodji ovdje da si kazemo po koju ;)
Previše posla za tako loš film. Život je kratak a ima previše kvalitetnog materijala za gledanje u redu :wink:

max

Post by max » 06 Jun 2008, 01:09

Tako dakle?
Krenimo onda redom:

DD je introvertiran film u odnosu na ST jer se bavi jednim likom i njegovom psihom,
a iz istoga proizlazi da je ST ekstrovertiran (plus - DD je introvertiran lik).
Ne mislim pritom doslovce na psiholoske pojmove, vec ih samo mastovito i konstruktivno koristim.
Isto se odnosi i na sizofreniju, s tim da je u oba filma sizofrenija cak doslovce prisutna.

DD i ST su gotovo isti zbog mnogo razloga, ali navest cu samo neke.
Zanrovski ih je tesko okarakterizirati, ali bi svakako spadali u isti zanr.
Dijele pomaknut humor, kvazimjuziklisticku prirodu, odlicno razradjene likove...
Osim toga, tu je najbitnija tema (zbog koje sam ih, na kraju krajeva, i povezao):
DD ima introvertiranu, osobnu apokalipsu dok se u ST radnja odvija globalnije.
Tematika putovanja kroz vrijeme, okoncanja postojanja, zrtve iz ljubavi...
Need I say more?
Southland Tales je jednostavno brutalno loše koncipiran.
I beg to differ.
Koncept filma je genijalan, a sam film zapravo ne sadrzi nepotrebne dijelove.
Radujem se najavljenom director's cutu i masi izbacenih snimki,
144 minuta nije dovoljno za ovakvo remek-djelo.
Nigdje ne piše da moraš čitati neki strip ili knjigu da bi gledao film.
Ako nije mogao napraviti film na temelju stripa onda ga nije trebao raditi.
U ovom postu si pokazao koliko si zapravo slabo upucen u film,
jer kao DD - i ST zahtjeva od gledatelja puno vise od mindless gledanja.

Strip (so called The Prequal Saga) donosi prva tri poglavlja, dok u filmu gledas druga tri poglavlja radnje.
Prema tome, gledanje filma donosi samo zavrsetak te masivno kompleksne price.
Ovdje, znaci, nije rijec o ekranizaciji stripa nego o nastavku radnje na strip.
Moguce je pohvatati radnju i bez stripa, ali film je tako koncipiran da zahtjeva visestruko gledanje.
Hvala Kellyju na tome sto je film toliko dobar da je visestruko gledanje uzitak, pogotovo u drustvu.
Niti jedan gledatelj ne želi predavanje, satove čitanja i enciklopediju prije nego pogleda neki film.
Po ovoj recenici jos jednom tvrdim da je amerika jaka u tebi, mladi padawane. ;)

Kelly je ispred svog vremena,
buduci da zdusno radi filmove koje mainstream publika nije u stanju shvatit ni prihvatit.
S tim da prva dva njegova filma jos nisam pogledao jer ih je poprilicno tesko za nabavit.
Donnie Darko ti mozes pogledati kao film i uzivati u njemu,
ali gledanje/citanje Watership Downa tom istom filmu daje novu dimenziju.
Isto tako je i sa Southland Talesom, nacin na koji je Kelly referencirao najvece svjetske apokalipticne mitove
te ih prenio na veliko platno vjerojatno jos dugo nece nitko biti u stanju nadmasit.

N'da...
Mogu ja jos dosta toga otipkati, ali vjerujem da je i ovo solidan respond.

dalibor

Post by dalibor » 06 Jun 2008, 01:13

bez beda bih se mogao kladiti da će film biti totalni promašaj :D

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 06 Jun 2008, 01:42

Da se uključim na kratko na ovu raspravu FilmTV -> max.

Disclaimer na početku: Donnie Darko sam odgledao kad je izašao, bio mi je odličan, detalje više na pamtim.
Film drugi koji spominjete nisam gledao, ali mi je kroz maxov upis zapisan u glavi kao nešto što nema šanse da stavim u DVD player. Ogadio si mi ga sa ovim eleviranjem na razinu X.

Komentar moj ide na ovu foru da trebaš čitati prequel da shvatiš poantu filma. Whatever, ne pušim te fore 0 posto. Film je kao film svoje posebno djelo i iz moje perspektive osim ako (i to navlačim stvarno) explicitno na početku za debila nije stavljeno "čitaj knjigu, priču, strip/whatever da shvatiš ono što ti ja kao umjetnik ili overlord svijeta želim reći" ne povlačim nikakve veze sa ičime. Što bi sada prije svakog filma trebao ići na wikipediju i tražiti dali ima prequele u nekom drugom obliku? Netko tko naleti na DVD tog filma u DVDteci (videoteci kako već) nema potrebe tražiti išta drugo i film komentira po onome što je pogledao.

Da sam pogledao film i da mi je govno rekao bi jednostavno - film je govno :wink:

Toliko od mene u ovom topicu, upao sam kao padobranac, ali moj komentar je generički pa eto spada ovdje 8)

max

Post by max » 06 Jun 2008, 02:51

Zasto ti ne bi smio sudjelovat u raspravama? Samo daj!

Mozda ispada da "eleviram film na razinu X" zbog toga sto nisam spominjao negativne strane filma.
Naravno da i one postoje - nije ST najbolji film ikad snimljen ili stogod tome slicno.
Ali nacin na koji odgovaram FilmTVu ne moze biti drugaciji buduci da je to sam trazio.

Kazem jos jednom,
nije nuzno procitati prequal da bi se film skontao,
ali zbog sizofrene (hah, sad mi ne bjezi iz prstiju) radnje dobro dodje.

Aryx

Post by Aryx » 06 Jun 2008, 03:47

bas skinuo dvd ST , cuo sam jos od par ljudi da je dobar film tako da se nadam necemu dobrom :D
There is nothing on earth half so terrifying as a truly just man.

[url=http://www.youtube.com/watch?v=staa4QvuFRI&feature=related]ASOIAF[/url]

elrania

Post by elrania » 06 Jun 2008, 08:10

ja cu ga veceras cim stignem doma. budem i darka opet, jer vec planiram neko vrijeme pa bas da vidim u cemu je stvar.

a u vezi nastavka... ne zanima me ni najmanje.

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 06 Jun 2008, 12:19

:lolcina: :povrac: :pointlaugh: :kasapljenje: :jawbreaker:

Oni i nastavci i prednastavci mamu im....trebalo je ostaviti ovaj film na miru.
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

FilmTV

Post by FilmTV » 06 Jun 2008, 14:11

max wrote:Ne mislim pritom doslovce na psiholoske pojmove, vec ih samo mastovito i konstruktivno koristim.
Mogao si to odmah na početku reći a ne razvući nepotrebno filozofiranje :wink:
max wrote:Tematika putovanja kroz vrijeme, okoncanja postojanja, zrtve iz ljubavi...
Need I say more?
Actually you should. Po ovoj logici mogu stvarno reći da su neki nevjerojatno nepovezani filmovi po tebi "isti film".
max wrote:144 minuta nije dovoljno za ovakvo remek-djelo.
Da, zato ga je sam redatelj izrezao da bude 20 minuta kraći za distribuciju jer nitko u njemu nije mogao uživati.
BTW, Kum je remek-djelo, Southland Tales može biti svašta ali remek-djelo nikako.
max wrote:
Nigdje ne piše da moraš čitati neki strip ili knjigu da bi gledao film.
Ako nije mogao napraviti film na temelju stripa onda ga nije trebao raditi.
U ovom postu si pokazao koliko si zapravo slabo upucen u film,
jer kao DD - i ST zahtjeva od gledatelja puno vise od mindless gledanja.
1. Ako moram biti posebno upućen u film onda očito nije uspio.
2. Po čemu si zaključio da je moje gledanje bilo "mindless"? Zato jer ga nisam doživio kao ti? Izgleda da je 99% gledatelja onda mindless.
max wrote:
Niti jedan gledatelj ne želi predavanje, satove čitanja i enciklopediju prije nego pogleda neki film.
Po ovoj recenici jos jednom tvrdim da je amerika jaka u tebi, mladi padawane. ;)
Odgovarati na ovako debilna spuštanja mi je stvarno gubljenje vremena ti stari elitistički gospodine sa HR tetovažnom na prsima ;)
max wrote:Koncept filma je genijalan, a sam film zapravo ne sadrzi nepotrebne dijelove.
Velika većina kritike se s tobom ne slaže. Iskreno, nije da sam neki veliki pobornik kritičara ali ovaj put se potrefilo da imamo isto mišljenje, i to se mora desit koji put 8)

Evo par citata od onoga šta kritika kaže. Valjda oni, baš kao i ja, nemaju dovoljno mozga da pohvataju ovaj film dok im je Donnie Darko bio dobar. Mora biti da je onda DD teški mainstream ako su ga shvatili...
Salon: "I think back to the pitch-perfect suburban surrealism of "Donnie Darko" and just feel sad. This is an overamped, lumpy, jumpy film that never establishes either its plot or its characters clearly, and the dialogue is often cringe-inducingly bad."
Roger Ebert: "Kelly apparently has no sympathy at all for an audience unable to understand his plot, and every scene plays like something that was dreamed up with little concern for what went before or would follow after. It's like the third day of a pitch session on speed. What does he imagine an audience feels like while watching this movie? Did his editor ever suggest that he might emerge with a more coherent product if he fed the footage through a revolving fan and spliced it together at random?"
BBC: "The most obvious problem is that nobody has the faintest idea what is going on - even Dwayne Johnson, who is arguably the film's star, has admitted that he doesn't understand the plot."
New York Post: "Spending $12 and 2½ hours (30 minutes less than the Cannes cut) on something as aggressively bad as Southland Tales is not something I can recommend with a clear conscience."
Variety: "...this wannabe visionary epic may find cult believers among gullible undergrads ready to embrace anything that projects the worst paranoid notions about America"

max

Post by max » 06 Jun 2008, 16:44

Kad sam te povezivao s amerikom,
mislio sam upravo na kriticare od kojih si neke i citirao.
Film, kao i svaka druga umjetnost, evoluira.
Da bi razumjeli slike nekih majstora,
moramo biti upuceni u njihov izricaj i stil.
Prolazi vrijeme namjenjeno lijenim gledateljima
kojima je potrebno sve razjasnjavati i pojasnjavati.
Po tom je pitanju, recimo, azijski film debelo ispred "zapadnog".

Ali nema veze, zanemari mene i moja baljezganja.
Film je los i previse zbunjujuc, a radnja i dijalozi neshvatljivi.
Soundtrack, kamera i efekti su na razini amaterskog filma,
a poanta filma je da poantu uopce nema.

Samantha Darko, jedva te cekamo,
bit ces primjerena publici.

Post Reply