Točno tako i ja razmišljam.dr mladjo wrote:pa ako več naslijeđujemo neke osobine od roditelja(od kose,očiju..)onda moramo i neke psihološke..od agresivnosti,.....
Nego, ima li netko šta novosti oko nove sezone Dextera?
agresivnost ne nasljeđuješ genetski nego stječeš krivim odgojem...dr mladjo wrote:pa ako več naslijeđujemo neke osobine od roditelja(od kose,očiju..)onda moramo i neke psihološke..od agresivnosti,.....
Osobno se ne bih složio da se agresivnost stječe isključivo krivim odgojem. Može ga se ispraviti ali ne nužno da samo radi njega dolazi. Agresivnost uvelike ovisi i o razini testosterona i, iako nemam formalnog znanje o tematici, mogao bih se kladiti da ju nasljeđuješ. Ne na način da se rodiš kao manijak ako ti je otac bio opaki boksačKnatchbull wrote:agresivnost ne nasljeđuješ genetski nego stječeš krivim odgojem...dr mladjo wrote:pa ako več naslijeđujemo neke osobine od roditelja(od kose,očiju..)onda moramo i neke psihološke..od agresivnosti,.....
Agresivnost je posljedica potisnutog nezadovoljstva, frustracija.
Na opstanak smo prisiljeni a agresivnost je naša neadekvatna reakcija na vanjski svijet, koja se na-taloži u nama samima, zbog nemogućnosti razrješenja nekih unutrašnjih problema.
Epidemija agresije i agresivnosti je posljedica što ljudi ne rade na sebi.
The frequency of physical aggression in humans peaks at around 2-3 years of age. It then declines gradually on average. These observations suggest that physical aggression is mostly not a learned behavior and that development provides opportunities for the learning of self-regulation.
e sad ako imaju vise djece...tko onda pokupi vise....zna se da su mladi uvijek ludji i razmazeniji od prvih..metallicat wrote:oboje je sigurno točno. ako je netko od roditelja agresivan, sigurno pokupiš gene, a to može i ne mora doć do izražaja. onda tu upada društvo, npr loše, i tako se više izrazi to u tebi...valjda
slazem se, no u ovom svom primjeru joj se vecinom priklanjam.FilmTV wrote:Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.elrania wrote:kad je ovakvo nesto u pitanju, priklanjam se bihevioristima i teoriji tabule rase te smatram da je takvo ponasanje iskljicivo nauceno.
e to mi je trebalo. Trebati ću izmijeniti neke dijelove...elrania wrote:slazem se, no u ovom svom primjeru joj se vecinom priklanjam.FilmTV wrote:Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.elrania wrote:kad je ovakvo nesto u pitanju, priklanjam se bihevioristima i teoriji tabule rase te smatram da je takvo ponasanje iskljicivo nauceno.
iako...
ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
dijete moze pobrati gene roditelja i djelovati impulzivno, ali isto tako moze kontrolirati to i usmjeriti agresiju na razne stvari. ovisno o odgoju koji mu roditelj pruza i usvajanju utjecaja iz okoline. evo, moja mama je impulzivna i vjerujem da sam to dijelom pobrala od nje, no u durugu ruku prozivjela sam odredene stvari koje su me "naucile" tako djelovati, ali takva jednostavna karakteristika je daleko od slozenosti mentalnog sklopa osobe koja postaje ubojica, silovatelj, pedofil... osoba kod koje je pojacana agresivnost je na dobrom putu da naudi nekome, ali istoj je potrebno usmjeravanje te karakteristike u odredenom smjeru koje bi rezultiralo ukrocivanjem ili kompletnim raspustanjem.
da bi osoba izrasla u takvo nesto, potrebno je malo vise od par gena, te je sama okolina golem faktor u cijeloj prici. po mom misljenju upravo taj kljucni, odlucujuci...
E sada, ne možeš i ovce i novce. Svaka teorija ili pravac ima "nešto" s čime se u nekoj situaciji možemo složiti.elrania wrote:slazem se, no u ovom svom primjeru joj se vecinom priklanjam.FilmTV wrote:Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.
Ne može tako, ili je jedan u pravu ili drugielrania wrote:ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
koja negira bilo kakvo naljeđivanje agresije. To je sve.agresivnost ne nasljeđuješ genetski nego stječeš krivim odgojem...
ma sve ok, razumijemo se, no imah potrebu dodati ovo svoje zadnje, pa eto.FilmTV wrote:Ne može tako, ili je jedan u pravu ili drugielrania wrote:ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...Da budemo apsolutno jasni, ja ne tvrdim da se ništa ne dobiva odgojem i utjecajima društva, dapače, ja se samo nisam složio sa tvrdnjom koja je glasila:
koja negira bilo kakvo naljeđivanje agresije. To je sve.agresivnost ne nasljeđuješ genetski nego stječeš krivim odgojem...
daj seriji priliku, tu uvijek najčešće zapnu. Ali nakon pete epizode postaje zanimljivo i uživiš se u seriju.metallicat wrote:sve pomalo i točka![]()
ot - pogledala prve dvije ep. i nikako dalje jer mi je bilo dosadno. nemogu još kritizirat ali ne pomičem se od 2.ep![]()
john_constantine wrote:daj seriji priliku, tu uvijek najčešće zapnu. Ali nakon pete epizode postaje zanimljivo i uživiš se u seriju.metallicat wrote:sve pomalo i točka![]()
ot - pogledala prve dvije ep. i nikako dalje jer mi je bilo dosadno. nemogu još kritizirat ali ne pomičem se od 2.ep![]()
MEGASPOILER
E kada se već govori o tome, vi i vaše rasprave, ne vidim kako je ubojstvo majke motornom pilom moglo potaknuti dextera na serijska ubojstva? Dobro to za emocijama, traume i slično. I to za njegovim bratom, isto normalna stvar, trauma, ludnica... Ali ne kužim kako bi ubojstvo omiljene osobe u djetinstvu utjecalo tako da ta osoba počne ubijati ljude?