HD digitalna video kamera - preporuke?

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Post Reply
Dragonrage

HD digitalna video kamera - preporuke?

Post by Dragonrage » 13 May 2008, 13:27

Daklem...imam namjeru kupiti neku HD digitalku i namjeravam potrošiti na nju između 5-8 tis. kuna (to je zacrtani budžet...preko toga ne mogu ići).
Kamera bi mi trebala prvenstveno za moje buduće projekte, dakle film i video...što amaterski što profi i važno mi je da kvaliteta slike bude što bolja, kako poslije u post produkciji ne bih imao problema sa njom, tj. ne bih imao vidljive znakove kompresije ili nečeg drugog...

Dakle da čujem vas koji se malo bolje kužite u tehniku, šta mi preporučate?

FilmTV

Post by FilmTV » 13 May 2008, 14:11

Ja koristim Sony HDR-HC5E, dao 5.5K kn za nju u Technomaxu, radi odlično.

http://tinyurl.com/3wf8c2

Išao sam na traku, možeš koristiti i običan DV i HDV, prvenstveno zato jer sam na puno mjesta pročitao da se zna kod tvrdog diska tu i tamo čuti klikanje kada kamera na njega radi zapis. To mi je potvrdio i jedan čovjek koji snima dokumentarce pa sam onda od diska odustao.

Dragonrage

Post by Dragonrage » 13 May 2008, 14:15

Hvala...uzet će se u obzir. Iako ja sam pak bio čuo sa je hard ili kartica bolje od kazete, jer je kvaliteta slike bolja...

FilmTV

Post by FilmTV » 13 May 2008, 14:19

Dragonrage wrote:Hvala...uzet će se u obzir. Iako ja sam pak bio čuo sa je hard ili kartica bolje od kazete, jer je kvaliteta slike bolja...
Što se tiče razlike u kvaliteti slike to prvi put čujem. Ne bi trebalo biti nikakve razlike, HD je HD, uostalom profi filmovi koji se snimaju digitalno idu na traku a ne na disk.

Nevezano za to, meni je isto kod diska problem to što kada ga napuniš nema više snimanja a kod kazete možeš punit koliko ti treba. Sada sve ovisi koliko si na terenu i koliko ti je to važno. Kartice su pak skupe za popizdit, ali ako imaš budžeta onda 8)

Dragonrage

Post by Dragonrage » 13 May 2008, 14:37

A ne znam...vidjet ću...čuo sam da su kartice skupe, a budžet...kao što rekoh...5-8 tisuća...ne više do toga...

Hvala još jednom...imali još tko kakav prijedlog??

marebito

Post by marebito » 19 May 2008, 20:52

Kamera s HDD-om ne moze komparirati traci zbog veceg bitrate-a, a istina je i za klikanje hard diska ako ces koristiti onboard mic + sa snimanjem na HDD se desava problem kao i sa snimanjem na DVD,
mogu se pojaviti artefakti, iliti pixeli u videu , kao kad gledas niskokvalitetni video. Kazem , MOZE SE POJAVITI.
Ovdje pricam o standard-definition DV kamerama. Nisam nigdje vidio/citao o ovakvim anomalijama na HD-u.

Sto se tice kamere, definitivno ne preporucam Sony, ali buduci da neces dati brdo para za dobar Canon, uzmi jako dobar full-HD Panasonic s 60GB HDD-om:

Panasonic HDC-HS9
Review:

http://www.trustedreviews.com/camcorder ... mcorder/p1

Cijena u PROPERU: 6.396,00
http://www.propero.hr/product_info.php? ... s_id=26444

Naravno, uz sav taj sjaj, normalno da ostajes bez 30i ili 24p moda snimanja, a ovaj model mislim da nema input za externi mic :roll:
Treba malo prerostati nove modele Panasonica u ovom rangu. U svakom slucaju, Panasonic za ovaj okvir cijene.

horkolerbus

Post by horkolerbus » 19 May 2008, 21:39

ja koristim sony r-17 dhc ,sa dv kasetom ,mogu reci kada prebacim preko firewire kabla da je slika kao sa kartice ili dvd-a,
Istina postoji. Izmisljati se moze samo laz

Dragonrage

Post by Dragonrage » 20 May 2008, 08:58

@marebito & horkolerbus - hvala na preporukama...imam već par kandidata na popisu, ali pričekati ću još malo...da se malo poveća budžet. Odlučio sam se dati malo više love...

Post Reply