Koji ste horror zadnji gledali?

Razgovori ugodni o horor temama
Post Reply
John_Ryder

Post by John_Ryder » 17 Feb 2008, 20:39

American Psycho - C.Bale u svojem najboljem filmu, bolje nije mogao odglumit
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

FilmTV

Post by FilmTV » 17 Feb 2008, 21:57

John_Ryder wrote:American Psycho - C.Bale u svojem najboljem filmu, bolje nije mogao odglumit
Krivi thread, American Psycho je triler.

Boby

Post by Boby » 17 Feb 2008, 22:17

FilmTV wrote:
John_Ryder wrote:American Psycho - C.Bale u svojem najboljem filmu, bolje nije mogao odglumit
Mogao bi ga u širem smislu podvući pod horror

Wendigo

Post by Wendigo » 17 Feb 2008, 22:19

Boby wrote:
FilmTV wrote:
ma meni je thriller i horror. kategorizirao sam ga pod horrore u svojoj kolekciji.

Boby

Post by Boby » 17 Feb 2008, 22:22

Wendigo wrote:
Boby wrote:
FilmTV wrote: Krivi thread, American Psycho je triler.
ma meni je thriller i horror. kategorizirao sam ga pod horrore u svojoj kolekciji.
Aha, ma za nas kaj smo se navikli na svašta ovo bi i mogao biti triler ali za prosječnog čovjeka film o serijskom ubojici koji ubija motornim pilama, klamericama, sjekirama itd je svakako horror

FilmTV

Post by FilmTV » 17 Feb 2008, 22:43

Boby wrote:
FilmTV wrote:
Onda bi mogao tako svaki film staviti u 5 žanrova i ovdje pisati stvarno sve. Ako je poanta ovog threada da ide sve što ima iole element horrora onda ajde, iako ćemo onda stvarno staviti koš i još stvari.

Isto tako, zašto onda filozofija na threadu oko non-horrora gdje je netko stavio Scanners? To ima elemente drame, akcije i SF-a pa dakle može ići i tamo.

John_Ryder

Post by John_Ryder » 17 Feb 2008, 23:19

FilmTV wrote:
meni je to horor,isto kao i svi psiho filmovi
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

dr mladjo

Post by dr mladjo » 17 Feb 2008, 23:20

u današnje vrijeme horrori i trileri su postali dosta slični pa nije problem..
http://www.imdb.com/user/ur4554045/ratings

Boby

Post by Boby » 18 Feb 2008, 00:14

Evo ovak, istina je da postoji mnogo trilera i SF-a s elemenitma horrora ali ih se ne bi trebalo podvući pod horror čisto zbog koncepta samog filma. Američki psiho takav koncept nema jer se primarno bavi analizom uma pomahnitalog manijaka. U filmu postoje elementi koji ga udaljuju od čistokrvnog horrora ali ne do te mjere da ga se u videoteci ne bi stavilo pod odjel horrora. Evo, uzmeš Kad jaganjci utihnu za primjer. U filmu ima nasilja, krvi, psihopata ali film je prvenstveno triler jer je osnovni koncept lov FBI-a za serijskim ubojicom dok su sve gadosti u filmu periferno postavljene. U Američkom psihu je obrnuto. Gadosti i bizarnosti su primarne a elementi trilera su samo pozadina koja film čini životopisnijim

Asfodel

Post by Asfodel » 18 Feb 2008, 01:17

Glasam za to da je Am. Psycho triler
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

FilmTV

Post by FilmTV » 18 Feb 2008, 09:42

Boby wrote:Evo ovak, istina je da postoji mnogo trilera i SF-a s elemenitma horrora ali ih se ne bi trebalo podvući pod horror čisto zbog koncepta samog filma. Američki psiho takav koncept nema jer se primarno bavi analizom uma pomahnitalog manijaka. U filmu postoje elementi koji ga udaljuju od čistokrvnog horrora ali ne do te mjere da ga se u videoteci ne bi stavilo pod odjel horrora. Evo, uzmeš Kad jaganjci utihnu za primjer. U filmu ima nasilja, krvi, psihopata ali film je prvenstveno triler jer je osnovni koncept lov FBI-a za serijskim ubojicom dok su sve gadosti u filmu periferno postavljene. U Američkom psihu je obrnuto. Gadosti i bizarnosti su primarne a elementi trilera su samo pozadina koja film čini životopisnijim
Možda su na mene te "gadosti i bizarnosti" koje spominješ ostavile daleko manji dojam nego na tebe, ali meni je taj film i dalje čisti triler. Ako ćemo već o gadnom i bizarnom onda je Apocalypse Now daleko veći horror a Saving Private Ryan teški horror s obzirom na količinu klanja.

Boby

Post by Boby » 18 Feb 2008, 10:02

Previše si se zakačio na moje spominjanje gadosti. Napisao sam da je poanata osnovni koncept. Oboje dobro znamo da je koncept Apokalipse Vijetnam i potraga za Kurtzom a pokoja krvava scena je samo pozadina filma. Isto vrijedi i za Spašavanje vojnika Ryana. Isto ne vrijedi za Američki psiho. Američki psiho je u osnovi film o serijskom ubojici koji na brutalan način ubija svoje žrtve. Svi dijalozi i scene s elementima trilera su pozadinski. Isto kao što su npr. duhovite scene u Cabin Fever te ga ne čine komedijom. Istina je da Američki psiho dosta vuče na triler ali ne do te mjere da ga se ne bi moglo uvrstiti pod horror. Mislim da je to jasno svakome tko je jednom pogledao taj film

FilmTV

Post by FilmTV » 18 Feb 2008, 10:39

Boby wrote:Oboje dobro znamo da je koncept Apokalipse Vijetnam i potraga za Kurtzom a pokoja krvava scena je samo pozadina filma. Isto vrijedi i za Spašavanje vojnika Ryana
Nikada nisam djelio filmove na žanrove samo radi koncepta. Možda Saving Private Ryan nema serijskog ubojicu ali ima strahovito puno eksplicitnog klanja, daleko više nego American Psycho. Po tvom pogledu na stvari, da je jedan od likova u tom filmu bio serijski ubojica - imali bi horror. Da ne govorimo o Apocalypse Now i o psihičkim bolestima i ubijanju, to je priča sama za sebe.

Općenito ne vidim zašto bi pojam mentalno poremećene osobe koja ubija više ljudi po defaultu bio horror. Meni je obično to vezano za način na koji je film prikazan a American Psycho mi nije uopće brutalan, prema drugim filmovima nasilje se gotovo i ne vidi.
Boby wrote:Svi dijalozi i scene s elementima trilera su pozadinski.
Baš potpuno suprotno. Kod American Psychoa su SVI dijalozi i scene prvenstvena stvar. Njegov pogled na svijet i ilustracije yuppie scene su temelj filma, "ubijanje" je sporedna stvar. To je nešto što shvatiš nakon što film završi ;)
Boby wrote:Mislim da je to jasno svakome tko je jednom pogledao taj film
Očito nije pošto nisam jedini koji taj film smatra trilerom. No dobro, svakome svoje, sve je podložno interpretaciji i svatko će film doživiti drugačije.

Boby

Post by Boby » 18 Feb 2008, 11:31

Pa da si u Apokalipsu danas ubacio serijskog ubojicu i ograničio radnju samo na to onda ne bi dobio ratni film. Svakako da se može napraviti horror i u ratnom okruženju samo što to i ne bi imalo previše smisla s obzirom da su ubijanja u ratnim filmovima standardni element.
A dijalozi u Američkom psihu su ništa više doli svijet iluzija u kojem Bateman živi i glavna im je funkcija prikazati svu lažnost njegove svakodnevnice predstavljajući se da je nešto što nije prije nego li počne uokolo mahati sjekirom i jurcati motornom pilom.
Uglavnom, ovaj film se može svrstati i pod triler, ima i elemenata komedije ali pogrešno je eliminirati ga iz horror žanra. Ne bih imao prigovora niti da ga je netko stavio pod non-horror topic kao što nema prigovora za stavljanje u ovaj budući da film funkcionira negdje između htjeli mi to ili ne

FilmTV

Post by FilmTV » 18 Feb 2008, 12:46

Boby wrote:A dijalozi u Američkom psihu su ništa više doli svijet iluzija u kojem Bateman živi i glavna im je funkcija prikazati svu lažnost njegove svakodnevnice predstavljajući se da je nešto što nije prije nego li počne uokolo mahati sjekirom i jurcati motornom pilom.
Ja sam film doživio potpuno suprotno od toga. Meni je sama bit filma bila analiza njegovog yuppie života i besmislenosti kojim se njegova okolina bavi i zamara. Da li je on realno ikoga ubio ili je sve to samo njegova fantazija - to nije potvrđeno, ni u filmu ni u knjizi. Ja sam osobno čitav film doživio kao da se radi o fantaziji.
Boby wrote:Ne bih imao prigovora niti da ga je netko stavio pod non-horror topic kao što nema prigovora za stavljanje u ovaj budući da film funkcionira negdje između htjeli mi to ili ne
OK, let's agree to disagree. Meni to nikada neće biti horror ali bila je konstruktivna rasprava.

Post Reply