Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970)

Swinging sixties, hard boiled seventies. Inspektor Callahan, Steve McQueen, i ostali.
Post Reply
Michel

Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970)

Post by Michel » 23 Feb 2026, 02:12

Crime, Drama, Mystery
Image

Imdb
Wiki

Director: Elio Petri
Writers: Elio Petri, Ugo Pirro
Stars: Gian Maria Volontè, Florinda Bolkan, Gianni Santuccio

Načelnik detektiva u odjelu za ubojstva ubija svoju ljubavnicu i namjerno ostavlja tragove kako bi dokazao vlastitu odgovornost za zločin.

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Re: Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970)

Post by Michel » 23 Feb 2026, 02:12

Investigation of a Citizen Above Suspicion (1970) - vratio se ovom maratonu da ga završim. Ovako, ovo je prilično slavni europski film gdje visoki policijski službenik ubija svoje ljubavnice. Onda dolazi na mjesto zločina pa istražuje sa svojim kolegama, a u međuvremenu se i divi samome sebi. Film je satira i kritika na cijeli taj policijski korumpirani sustav. Jako je lijepo snimljen, iza režije stoji Elio Petri koji je poznat po nekoliko klasika uključujući ovaj, ali film definitivno nosi Gian Maria Volonté koji je briljantan glumac, a ovo je jedna od najljigavijih uloga koju sam ikada gledao od nekog glumca. Taj izraz lica pun ponosa, divljenja i ega strašno kako je dobro skinuo. Glumica je isto jako dobra, pogotovo Florinda Bolkan koji ima stav i drži se dobro protiv Volontea. Ima tu još slojeva film tipa on zbog svojeg autoriteta privodi neke radikalne ljevičare i muči ih te okrivljuje za ubojstva. Pohvala i za sjajnu glazbu Enniea Morriconea. Mislim da će mi film još bolje sjesti na drugo gledanje, ali i ovako je jako dobar tako da se u potpunosti slažem s ocjenom na Imdb-u. 8/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply