Koji ste horror zadnji gledali?

Razgovori ugodni o horor temama
Michel

HORROR HR 2025.

Post by Michel » 03 Feb 2026, 23:16

Weapons (2025) - od istog redatelja koji nam je dao 'Barbarian' koji mi je bio više nego solidan za razočaravajućom završnicom. Ovaj je na istom tragu, samo nešto bolji. Film je misterija pomiješana sa hororom gdje nestaju djeca i gradska vlast mora otkriti gdje su nestala. Samo što gradska vlast se ni ne trudi otkriti, nema tog prikaza niti natuknica. A tamo gdje su bila djeca, kako to nisu mogli shvatiti pomoću snimaka, pomoću tragova je teža glupost. S druge strane, glumački dio je dobar. Pogotovo glavna negativka daje creepy vibe, a i ima nekoliko scary momenata kada najmanje očekujemo. Režija mi se svidjela, tu si je redatelj dao truda. Ima nešto statičnih kadrova, ali u pravilu se potrudio da bude lijepo režirano. Kraj je pretjeran i prebrz. Ima i humorističnih scena, i neke jesu smiješne, a neke nisu. 6.8/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

maddjuro

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by maddjuro » 04 Feb 2026, 22:45

Mad God (2020)- stop motion film film za odrasle. Navodno je projekt na kojemu je autor radio skoro 30god. Ovo je jedan od onih filmova koji kada ga god gledate zamjetiti cete nešto novo. Vizualno je ljep, ali STRAŠNO bizaran. Sva ta bizarnost (groteska) je svrha sama sebi. Priča nije vrjedna spomena. Ovo se isplati odgledati radi ljepe vizuale.
I may be an idiot, but i am no fool.

Michel

LISTA NAJBOLJIH

Post by Michel » 05 Feb 2026, 20:48

Image

Ringu (1998) - prvo da vam kažem nešto o mojim sjećanjima na ovaj film. Vežu me lijepe uspomene na vrijeme kad je ovaj film izašao. Ja ga tad nisam pogledao, prvi put sam ga pogledao možda 2010. bih rekao. No, to doba kasne 90-e i rane 00-e mi bude lijepa sjećanja zbog videoteka. Jedan od filmova o kojima se tad pričalo je upravo bio japanski 'Ringu'. Mi kao klinci prvi put čuli da postoji neki film nakon kojeg umireš nakon tjedan dana i s time smo se plašili. Eto, dio mojeg djetinjstva jedan lijepi dio kojeg se rado sjećam. Sad na film... Film dakle prati jednu novinarku Reiko Asakawa (prekrasna Nanako Matsushima) koja istražuje smrti jednih teenegera nakon što su pogledali jedan kratki film. Reiko shvati da je iduća na redu jer se počnu događati čudne stvari prije ključnog dana. Pomaže joj Nanako Matsushima koji glumi legendarni Hiroyuki Sanada. Film krasi izvrsna turobna atmosfera po kojoj je i poznat redatelj Hideo Nakata ('Dark Water') i poznat je po svojim sporim hororima. Iako film traje samo sat i pol, jako je spor, a opet sve tako elegantno popunjeno i napravljeno. Volim što nema nikakvih efekata, nema ni krvi već je sve samo na zvuk, na igru svijetla i sjene, na tu atmosferu. I drago mi je da su tek na kraju prikazali slavnu scenu koja je kasnije toliko puta repetitivno ponavljana u drugim 'Ringu' filmovima uključujući remakeove. I Sadaku ne treba posebno predstavljat, baš je horor ajkon i vjerojatno najpoznatiji filmski Yurei. 8/10

UTJECAJ/ZNAČAJ - dakle, osim 'Vriska' koji će doći na red za gledanje kad ga izvučem, ne postoji utjecajniji horor film 1990-ih od 'Ringu'. Utjecaj koji je imao ne samo na vlastitu kulturu već i na zapad je ogroman. Ključan horor koji se dogodio i koji je predstavio velik krug naspram tadašnjih slashera, horor komedija i krvavih horora. Popularizirao je termin J-horor. Zaradio je puno. Utjecao je definitivno na podsvijest ljudi. Utjecao na niz copycatova u Japanu, sve horori koji su nastali u 2000-ima. Utjecaj je jako blizu najviše kategorije tako da se još dvoumim. A+, A, B+, B, C+, C

Michel

LISTA NAJBOLJIH

Post by Michel » 06 Feb 2026, 21:59

Image

The Cremator (1969) - iliti ga "Spalovač mrtvol" je čehoslovačka crnohumorna horor drama od poznatog redatelja Juraja Herza od kojeg imam još jedan film na listi najboljih. Film prati pogrebnika koji radi u krematoriju i uglavnom pratimo njegove misle, njegove monologe i polako gledamo kako tone u neku vrstu psihotične šizofrenije i polagano se predaje nacizmu i Hitleru. Ovo sam gledao prvi put prije 11 godina. Izvrsno napisan, izvrsne atmosfere i sjajne glume Rudolfa Hrušínskýa koji glumi tog ljigavog lika Karela Kopfrkingla :prayer: nevjerojatan film koji ne spada u klasičnu vrstu horora, ali on žanrovski je horor jer je i sam redatelj rekao da želi napraviti horor film. Kadriranje, sama režija, stilski nevjerojatan film. Zoomovi prema liku pa presjecanje kadra kako bi dobili dojam što mu se događa u glavi. Čak sam imao osmijeh preko čitavog lica kroz većinu filma jer stvari koje govori, a pogotovo na način koji sve to govori mi je sam po sebi izuzetan. Crno bijel je film pa i to pridonosi toj atmosferu koju film ima. E sad, treba biti stvarno u fokusu za ovaj film, pa te istroši. Sve u svemu, ovo je jedan zasluženi klasik i već ima dulje u planu čehoslovački novi val obraditi tako da se tome radujem. 8.5/10

UTJECAJ/ZNAČAJ - film se smatra jednim od ključnih djela čehoslovačkog Novog vala te inovativna montaža koja je dotad jako rijetko viđena. Definitivno jedan od ključnih euro filmova tog doba. Imao je i politički utjecaj te je zabranjen u komunističkoj Čehoslovačkoj i nije se mogao prikazivati do 1989., što mu je dodatno povećalo simbolički značaj. Što se tiče nagrada, dobio je više međunarodnih nagrada. A+, A, B+, B, C+, C

Michel

LISTA NAJBOLJIH

Post by Michel » 07 Feb 2026, 05:23

Image

Near Dark (1987) - ovo je godina iz koje imam najviše filmova na ovoj listi, a "Near Dark" je kultni neo western horor film sa romantičnom pričom a režiran je od Kathryn Bigelow kao njezin drugi film. James Cameron joj je pomogao oko ovog filma u smislu da joj je preporučio neke glumce koji su glumili u filmu "Aliens". Tako je ona složila ovaj film koji se uvijek izdvajao od drugih vampirskih filmova tog desetljeća kao što su "Fright Night" i "The Lost Boys" i uz ovaj film može se reći da se radi o nekoj neslužbenoj vampirskoj trilogiji 80-ih. Film počinje sa Calebom koji upoznaje prekrasnu Mae i ona ga pretvori u vampira. Upozna ga sa svojom vampirskom obitelji gdje su Severen (fenomenalni Bill Paxton), Homer (mali klinac koji je pretvorio Mae), Jesse (izvrsni Lance Henriksen) i Diamondback (Jesseova ljubavnica). Atmosfera je pogođena, glumci su pogođeni pogotovo Lance i Bill koji su tako uživali u ovome. Mislim, čitao sam njihove improvizacije i da su ostali u liku te su tako izlazili vani. Jedne večeri ih je policija zaustavila i taman su policajci htjeli izvući pištolj ali su onda skužili da su glumi, ali dajte zamislite Amerika 80-ih, vi ste policajac i vidite dvojicu muškaraca u toj odjeći koju su imali, Henriksen s ogromnim noktima i spaljeni Paxton :prayer: a Paxton krade svaku scenu, ona u baru je sve ikad. Henriksen s druge strane ima taj karizmatični apeal. Osjeti se taj neo noir u bojama i prvih sat vremena mi je jako dobro. Zadnji dio filma ipak pada jer film ima mana. Glumac koji mi je glumio Caleba nije mi toliko uvjerljiv, i cijela priča sa njegovom sestrom mi nije legla. Editing je mogao biti bolji. Policija isto, odustali nakon one pucnjave trebali su te stvari bolje, ali film opet izvlači stvarno fascinantna mitologija koju je Bigelow stvorila oko likova. Vidi se zašto film nije tad dobro prošao na blagajnama jer je netipičan za 80-e, a opet se vidi zašto je danas tako kultan. 7.4/10

UTJECAJ/ZNAČAJ - rekao bih da je redefinirao vampirski žanr s realističnim, brutalnim i prizemljenim pristupom, za razliku od elegantnih, klasičnih vampira. Ideja da vampiri nisu samo zli, nego i emocionalno složeni, utjecala je na kasnije vampirske horor filmove koji su imali romantiku. I naravno postao je kultni film i često citiran. “It’s finger‑lickin’ GOOD!” A+, A, B+, B, C+, C

maddjuro

Re: Koji ste horror zadnji gledali?

Post by maddjuro » 08 Feb 2026, 17:03

Iron Lung (2026) - film je živa dosada. Youtuber Markiplier (iako sam čuo za njega nisam gledao sto je objavljivao) je snimio film baziran na istoimenoj igri, koju također nisam igrao . Ali izgleda da ga ljudi vole jer je zaradio 30mil, od budžeta koji je bio samo 3mil. Film traje 2 sata. 
I may be an idiot, but i am no fool.

Michel

HORROR HR 2025.

Post by Michel » 21 Feb 2026, 07:03

Exit 8 (2025) - ovaj film ima izvrstan koncept i ideju. Čovjek putuje podzemnim vlakom, razgovara sa jednom djevojkom na telefonom kad se odjednom nađe u podzemnoj gdje ne može naći izlaz i tako se počne vrtiti u krug, ali ubrzo počne uviđati razno razne anomalije na koje mora paziti kako bi izašao i došao do izlaza 8, a na putu mu stoje prepreke. Sviđa mi se muzika, sviđa mi se ideja i neke strašno dobre scene. Možda sam malo razočaran što nisu dali više na takvu izvrsnu ideju i ona scena sa štakorima mi je nepotrebna iako vjerojatno ima neko značenje. Uglavnom, ajmo malo analizirati film i značenje jer ima dubinu. Hodajući čovjek može se tumačiti kao buduća, ostarjela verzija Izgubljenog čovjeka, onaj koji je kroz život birao zatvarati oči pred svime. Kao što zanemaruje djetetovo upozorenje, tako je i ranije ignorirao važne stvari, zbog čega je sada zaglavljen u neprekidnom krugu iz kojeg nema izlaza.

Što se tiče Dječaka, može ga se shvatiti kao nerođeno dijete Izgubljenog čovjeka. Nakon poplave pojavljuje se scena u kojoj njegova bivša partnerica govori da će on čuvati dijete, a dijete njega. Ta poruka simbolizira njegovu konačnu odluku da prihvati odgovornost i sazrije u ulozi oca. Prema završnoj teoriji, cijela se radnja može promatrati kao unutarnja, psihološka borba glavnog lika. Na početku svjedoči nasilju u vlaku, ali ne reagira. Kada sazna za trudnoću, započinje njegov unutarnji sukob, svojevrsno osobno čistilište. Tek nakon tog procesa odlučuje djelovati i zauzeti se za ono što je ispravno. Prvo sam mislio možda su to samoubojice jer Japan ima visok postotak samoubojstva pa su zarobljeni u nekakvom čistilištu, ali nije već je ovako. 7/10

Post Reply