Njujorške priče
Original:
#182 Palenque!
#183 Il mistero della Grande Mela
#184 Il tresoro del Peter Stuyvesant
Čitao iz:
Martin Mystere Strip Agent #48 (Palenque)
Martin Mystere Strip Agent #49 (Tajna Velike Jabuke)
Martin Mystere Strip Agent #50 (Blago Petera Stuyvesanta)
Paralelno uz stare Martije od prvog broja krećem i na Strip Agentove, a kasnije i na Veseli Četvrtak kada si malo upotpunim sa stvarima koje su izašle zadnjih 2-3 godine kada sam prestao kupovati. Njujorške priče provlače se kroz čak tri stripa i kao što sam naslov kaže riječ je o djelu u kojemu saznajemo brdo informacija o stvarnim (neke istinite, neke upitne, ali sve stvarne) pričama vezanima za Veliku Jabuku. Svišao mi se tzv. omnibus koncept ove priče - okvirna radnja je potraga za blagom Petera Stuyvesanta koji je vodio tadašnji New Amsterdam (originalno ime za New York). Razne priče pratimo kroz manuskript Joe Goulda, isto tako stvarnog boema koji je bio kroničar svakodnevnih priča koje bi čuo od građana New Yorka.
Radnja je praktički bez akcijanja od strane Mysterea, ali kako odlično spominje recenzent na stripovi.com, kada pročitaš ovo osjećaš se bar deset posto pametniji. Baš zanimljivo, sa guštom pročitah. Kraj, tj. finale vezano za dotično blago je, li-la, ali cijeli strip nose te mini priče. Pročitaš nešto, pa odeš na na Wikipediu vidjeti detalje.
8/10