Ok, gotov sam sa zadnjim maratonom prošle godine. To je to ljudi. Sveukupno 39 maratona. Nisam mislio da ću ih toliko puno imati jer sam temu prvenstveno zamislio da se natjeram to jest da imam fokus taj i taj tjedan na te i te redatelje/glume, žanrove ili neke obične domišljate nazive. I jednostavno je potrajalo do kraja godine, a sad je došla nova pa je red i na nove maratone

ništ mi drugo ne preostaje nego da nastavim. Mislim, sad odustati mi se čini prilično glupa odluka. No, prije nego što započnem novi i prvi maraton ove godine, idemo na top 10 maratona za prošlu godinu. Da imam 15 ili 20 maratona, ne bih radio top 10, ali pošto ih imam 39, idemo se još malo zabaviti.
Mnogo sam razmišljao kako da ih razvrstam i koji će mi kriteriji biti za ulazak u to odabrano društvo. Sami kriterij kvalitete mi se činio prejednostavnim iako bih i tada teško odlučio pa sam još malo zakomplicirao. Stavio sam kriterij
osjećaj poslije gledanja što mi je nešto novo kada imate fokus tjedan dana na nešto "isto" i onda kada završim s tim i tim maratonom, imam neki poseban osjećaj.
I treći kriterij će mi biti raznovrsnot. Izabrao sam taj kriterij jer tjedan dana imam fokus na istom pa me zanima koliko je to ustvari raznovrsno na kraju bez obzira što se radi o istom redatelju/glumcu ili temi.
Svi maratoni su mi od samoga početka u prvome postu na prvoj stranici. Krenimo sa top 10
U spoilerima su linkovi na maratone.
10. BILLY WILDER
Moj prvi maraton jake kvalitete koji mi je otkrio Wildera, redatelja kojeg sam nakon pogledanog svrstao među najveće amerikance. Sunset Blvd., Some Like It Hot, Witness for the Prosecution, The Lost Weekend i The Apartment remek djela. Glumci su pogotovo dolazili do izražaja u njegovim filmovima.
9. GIALLO I BOJE: MARIO BAVA/DARIO ARGENTO
Po kvaliteti iza BILLY WILDER maratona, ali tu sad dolazi onaj osjećaj nakon pogledanog, a svi ćemo se složiti da Bava i Argento nisu tamo neki redatelji već njihov poseban stil i sve te boje ostavljaju poseban osjećaj. Pogotovo nakon što ih gledam dan za danom. Ovaj maraton mi je otkrio dva izvrsna slashera, Sei donne per l'assassino i Reazione a catena + Bavin najpoznatiji film, La maschera del demonio. O Argentu ne treba.
8. AUSSIE: ABORIDŽINI, DINGO I KLOKANI
Ovdje imamo raznovrsnost, osjećaj i kvalitetu. Sve na dobrom nivou. The Tracker je čista meditacija od filma. The Last Wave i Picnic at Hanging Rock ulaze kao obavezna lektira kao "horor" filmovi. A jedan posebni filmić zvani Bad Boy Bubby ne nih nikome preporučio iako se radi o odličnom filmu.
7. SVJETSKA DRAMA 60-IH
Ovdje imamo sva kriterija na vrhunskom nivou. Nema potrebe da nešto izdvajam. Svi filmovi su lektira za svakog ko voli film. Ipak, moram izdvojiti Nóz w wodzie, Ivanovo detstvo i Harakiri.
6. ZLATNI MARATON: BETTE DAVIS/JAMES STEWART
Ok, znali ste da mora doći i Bette Davis

kako ono ide
"Bette Davis ima najljepše oči. Ikad.". Maraton koji mi je pokazao zašto je Bette Davis najbolja glumici u povijest sedme umjetnosti i maraton koji mi je pokazao zašto još uvijek volim najsimpatičnijeg glumca od svih glumaca, Jimmy Stewarta.
All About Eve
5. DOKUMENTARCI: PART ONE
Dokumentarci su zlato. Nešto što se ne može opisati riječima i jednostavno ih volim, a tek onaj osjećaj koji imam. Imao sam part one, part two i part three dokumentaraca i izbabrao sam prvi. Mogao je i treći dio jer se tamo isto nalazi niz odličnih + Act of Killing koji mi je odmah postao jedan od najboljih dokumentaraca i molim vas što prije pogledajte.
Zašto onda ovaj? Zato što se i tu nalazi niz odličnih dokumentaraca, ali za razliku od Act of Killing koji je jedan od najboljih dokumentaraca, u prvom dijelu imam po meni najbolji dok. film ikada snimljen. Harlan County U.S.A. (1976)
4. NADREALIZAM
Svi ćemo se složiti da poslije nadrealnih filmova imamo baš poseban osjećaj. S ovim sam totalno pogodio jer su svi filmovi bili kvalitetni. Posebno izdvajam noćnu moru zvanu Johnny Got His Gun. The Elephant Man od Lyncha gdje čvrsto stojim da je ovo Hopkinskova najbolja uloga. Lost Highway i opet Lynch. Fantastično iskustvo. I Vargtimmen od Bergmana. Fantastičan nadrealni horor.
3. LJETNI SPECIJAL
Ovdje ima previše filmova da bih sada nešto izdvajao. Samo ću reći ljeto + brdo različitih filmova/žanrova. Uživancija.
2. ZIMSKI SPECIJAL
Moj zadnji maraton prošle godine. Što reći? Kao i kod ljetnog specijala, ovdje je isto jako puno filmova, ali ono zašto je ispred ljetnog je jednostavno zima. Taj ugođaj kada je vani hladno (još da je pao snijeg), i još blagdani, neka toplina oko srca. Kvalitetni i atmosferični maraton u kojem sam uživao.
I prvo mjesto pripada...
1. ZLATNI MARATON: BURT LANCASTER/WILLIAM WYLER
Zašto? Pa... evo moj dojam netom nakon pogledanog maratona. Ovo sam napisao 4. 3. 2013.
"Gotov sa ZLATNIM MARATONOM. Kao da se odvajam od nekih dragih osoba. Pogledati toliko sjajnih filmova u tjedan dana je bilo čisto zadovoljstvo i vratit ću im se opet. Ovakav maraton planiram imati jednom mjesečno jer osjećaj kada pogledaš tako nešto veliko i dobro je neopisiv. U tom vremenu se toliko vežeš za glumca/redatelja da ti ih je teško pustiti.
Lancester - glumac koji je većinom glumio herojske tipove pune morala, ali jaki i snažni. Nekakav spoj Marvina i Estwooda. Tu se negdje po visini, po karizmi isto. Samo što mi je Lancester bolji, možda baš zbog toga što sam ga sad gledao dan za danom. Preporuka za one koji žele uživati u njegovim filmovima jer su većinom skroz zabavni, ali prije svega odlični.
Wyler - redatelj kojemu se divio i Kubrick zbog toga što je Wyler bio poznat kako je većinu scena znao ponavljat pregršt puta da bi dobio ono što je zamislio. Tu se vidi sva predanost i oko za detalje, a tu je majstor. Velik redatelj koji zasluženo ulazi među 10 najboljih. Omiljene temu su mu period drame gdje je odlično prikazivao probleme bogatih. Druge teme koje je dosta obrađivao u filmovima su prihvaćanje od strane drugih, posljedice nečega na tu i tu osobu bio to rat ili gubitak voljenih i odnosi između majke/kćeri/sina/oca.
Moram i proći glumce koji su gostovali kod Lancastera to jest Wylera. Kao da sam na Oscaru i držim govor 
Charlton Heston (dvaput), Bette Davis (triput), Fredric March (triput), Kirk Douglas (dvaput), Gregory Peck (dvaput), Audrey H. (dvaput), Av Gardner (dvaput), Laurence Olivier, Henry Fonda, Humphrey Bogart (dvaput), Gary Cooper, Marlene Dietrich, Montgomery Clift (dvaput), Kapetan Kirk, Spencer Tracy, Tony Curtis, The Voice, Barbara Stanwyck...
Moram i redatelj proći koji su surađivali sa Lancesterom.
Stanley Kramer, Robert Siodmak (dvaput), John Frankenheimer (triput), Jules Dassin, Fred Zinnemann..."
A i otkrio sam Bette Davis jer ona ipak ima najljepše oči...
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"