Prometheus (2012)

Mjesto za horore iz novog milenija.
filmofil

Re: Prometheus (2012)

Post by filmofil » 18 Sep 2012, 12:16

vi koji ste skužili logiku filma, trebam malo pojašnjenje! u spoiler ću stavit.
SpoilerShow
na kojoj 'bazi' djeluje ona crna tvar? ja sam se skroz pogubio u tome. slijed događaja mi nema nikakvog smisla. kao neki tamo crvi postanu veliki kad dođu u dodir s tim i onda jedan uđe u usta onom liku i on postane neka živina koja ih počne tamo ubijati. robot da kapljicu tog sranja onom hollowayu, on se počne raspadati, a ova oplođena žena dobi nekakvo stvorenje u sebi i potpuno je zdrava. i otkud to stvorenje uopće u njoj? znam da je to od seksanja s hollowayem, ali ne kužim kako je crna tvar stvorila u njegovoj spermi promjene. i onda na kraju šta ono? to što izrodi u 20min postane ogromna hobotnica koja se zalijepi za engineera koji onda rodi aliena? ja tu ne vidim nikakav logični pattern. sve je nekako nasumce nabacano.
This is the Zodiac speaking.

Andrej

Post by Andrej » 18 Sep 2012, 20:58

filmofil wrote:vi koji ste skužili logiku filma, trebam malo pojašnjenje! u spoiler ću stavit.
SpoilerShow
na kojoj 'bazi' djeluje ona crna tvar? ja sam se skroz pogubio u tome. slijed događaja mi nema nikakvog smisla. kao neki tamo crvi postanu veliki kad dođu u dodir s tim i onda jedan uđe u usta onom liku i on postane neka živina koja ih počne tamo ubijati. robot da kapljicu tog sranja onom hollowayu, on se počne raspadati, a ova oplođena žena dobi nekakvo stvorenje u sebi i potpuno je zdrava. i otkud to stvorenje uopće u njoj? znam da je to od seksanja s hollowayem, ali ne kužim kako je crna tvar stvorila u njegovoj spermi promjene. i onda na kraju šta ono? to što izrodi u 20min postane ogromna hobotnica koja se zalijepi za engineera koji onda rodi aliena? ja tu ne vidim nikakav logični pattern. sve je nekako nasumce nabacano.
SpoilerShow
Koliko sam ja ukapirao (a siguran sam minus 1000) ta crna tečnost je veštačka tehnologija za manipulaciju DNK. Na početku filma humanoid popije to, dezintegriše se i "posadi" DNK lanac za buduće ljude na planeti Zemlji. Pošto su iz sebi znanih razloga ti humanoidi odlučili da unište čovečanstvo, sama ta baza na planeti je laboratorija za proizvodnju sredstva za manipulaciju genima koja su oružje za uništavanje ljudskog roda putem te tečnosti koja u startu sadrži DNK Aliena koji se dalje prilagođava domaćinu i uništava ga. Pretpostavljam da je poenta da je ta tehnoligija dovoljno napredna da u zavisnosti od doze ima različite efekte. Mala doza ubacuje strane ćelije i vezuje se, a u velikim dezintegriše strukture DNK(kao kod humanoida na početku filma) i zato ima takav razorni efekat na domaćina. Tako da je prilkom fizičkog kontakta u nju prešla dovoljno mala doza putem njegovih telesnih tečnosti. U svakom slučaju, finalni efekat je isti - smrt.
Sama ta konstrukcija genetskih manipulatora sklonih prilagođavanjui, objašnjava zašto se Alieni fizički menjaju u zavisnosti od tela domaćina (čovek, predator itd...)
We're all mad here...

callac

Post by callac » 18 Sep 2012, 23:08

Andrej wrote:
filmofil wrote:vi koji ste skužili logiku filma, trebam malo pojašnjenje! u spoiler ću stavit.
SpoilerShow
SpoilerShow
Koliko sam ja ukapirao (a siguran sam minus 1000) ta crna tečnost je veštačka tehnologija za manipulaciju DNK. Na početku filma humanoid popije to, dezintegriše se i "posadi" DNK lanac za buduće ljude na planeti Zemlji. Pošto su iz sebi znanih razloga ti humanoidi odlučili da unište čovečanstvo, sama ta baza na planeti je laboratorija za proizvodnju sredstva za manipulaciju genima koja su oružje za uništavanje ljudskog roda putem te tečnosti koja u startu sadrži DNK Aliena koji se dalje prilagođava domaćinu i uništava ga. Pretpostavljam da je poenta da je ta tehnoligija dovoljno napredna da u zavisnosti od doze ima različite efekte. Mala doza ubacuje strane ćelije i vezuje se, a u velikim dezintegriše strukture DNK(kao kod humanoida na početku filma) i zato ima takav razorni efekat na domaćina. Tako da je prilkom fizičkog kontakta u nju prešla dovoljno mala doza putem njegovih telesnih tečnosti. U svakom slučaju, finalni efekat je isti - smrt.
Sama ta konstrukcija genetskih manipulatora sklonih prilagođavanjui, objašnjava zašto se Alieni fizički menjaju u zavisnosti od tela domaćina (čovek, predator itd...)
what he said! :D
'Cause two can keep a secret
If one of them is dead.

filmofil

Post by filmofil » 19 Sep 2012, 02:24

još uvijek sam zbunjen, ali hvala na pojašnjenu. :) mislim da ću napravit rewatch jer sam puno toga propustio, čini se.
This is the Zodiac speaking.

Andrej

Post by Andrej » 19 Sep 2012, 15:25

Koliko sam ukapirao, namerno su izbacili film kome fale ključne scene za razumevanje jer planiraju da izbace "extended" DVD i zarade još malo.
We're all mad here...

Decadentor

Post by Decadentor » 19 Sep 2012, 18:52

Andrej wrote:Koliko sam ukapirao, namerno su izbacili film kome fale ključne scene za razumevanje jer planiraju da izbace "extended" DVD i zarade još malo.
navodno nas ceka trilogija.... vjv zato
Image

elrania

Post by elrania » 19 Sep 2012, 19:16

trebala bi sljedeći mjesec il neš tak izaći neka produžena verzija s kojih 20ak min dodatnog materijala, tak sam čula. namjeravala sam pogledati film sad koji dan, al bude se čekalo da to izađe.

jeba

Post by jeba » 20 Sep 2012, 22:56

Upravo sam ga pogledao, i mogu reći da nisam baš najzadovoljniji. Očekivao sam puno više od ovog filma i od Ridley Scotta. Dosta toga mi djeluje nekako isprazno. Možda će eventualni nastavci popuniti rupe u priči...

darian

Post by darian » 07 Oct 2012, 19:50

Moram priznati da je i meni nakon filma ostalo par upitnika iznad glave, a vjerovatno im je to bila i namjera. Film mi uopće nije loš i iskreno se nadam da će bit još koji nastavak sa dodatnim pojašnjenjem cijele priče. :) 8.5/10
What is Life?
"It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."

Dragonrage

Post by Dragonrage » 08 Oct 2012, 01:07

Nema se tu kaj objasniti hehe...sve je "objašnjeno" ovdje haha...

http://www.youtube.com/watch?v=RBaKqOMGPWc

Pogođeno do detalja... :mrgreen: :lol: :lol:

Josef K

Post by Josef K » 08 Oct 2012, 01:15

Briljantno! :lol: :lol: :lol:

popayy

Post by popayy » 17 Oct 2012, 21:14

Ovaj honest trailer je genijalan.

Što se tiče samog filma, meni je, evo, jako dobar. Neke stvari jasne, neke baš i ne, neke se mogu protumačiti na više načina. Zasmetali su me neki blesavi postupci likova, šta je je.
Uglavnom baš mi je dobro sjeo, ali stvarno bi htio pogledati nekakvu proširenu verziju ovoga pa da vidimo malo jasnije što se Scottu mota po glavi.

elrania

Post by elrania » 17 Oct 2012, 23:45

izašla neka verzija bez scena u prvoj, ali s dodanim novim scenama. ja još nisam film pogledala, al rekli su ovi kaj su mi pokazali da neka 2 govora nisu bila tada prikazana, ne znam što još, nisam previše zadirala u temu.

olio

Post by olio » 18 Oct 2012, 00:08

Pogleda sam izbrisane scene i alternate ending.

Neke izbrisane scene su bezveze (vidi se zašto nisu u filmu), ali mogu reć da su neke stvarno odlične.
U deleted ima toliko akcije!!, da su ubacili neke...mislim da bi podiglo-živnilo film barem malo

Alternate ending je blesav (skoro isti, ali blesaviji)

yakkazu

Post by yakkazu » 18 Oct 2012, 01:41

olio wrote:Pogleda sam izbrisane scene i alternate ending.

Neke izbrisane scene su bezveze (vidi se zašto nisu u filmu), ali mogu reć da su neke stvarno odlične.
U deleted ima toliko akcije!!, da su ubacili neke...mislim da bi podiglo-živnilo film barem malo

Alternate ending je blesav (skoro isti, ali blesaviji)
imaš li kakav link, ili si gledao na dvd ?

Post Reply