Pivo
-
- Posts: 4849
- Joined: 30 Oct 2007, 01:03
- Location: Dubrovnik
Re: Pivo
ja pijem sve pive bez obzira na vjeru,naciju,rasu,sex.opredjeljenje proizvodaca...
Zaljubljen sam u Fräulein Unbekann!!!!!
- callac
- Posts: 7008
- Joined: 05 Feb 2009, 23:07
- Location: Rosewood
Re: Pivo
e, ja sinoć dobila dva kartona piva od pacijenta radi u Becksu pa je donio karton običnog i karton nekog novog Green Lemon, na foru radlera ali nije radler nego nešto miljama bolje! Vidim da imam novo ljetno piće ima 2,5 alkohola ali za razliku od radlera nije pivo mješano sa sokom nego je blaža piva sa aromom limuna, sličnije Coroni, al blaže.
'Cause two can keep a secret
If one of them is dead.
If one of them is dead.
- HorrorHR
- Site Admin
- Posts: 15352
- Joined: 02 Oct 2006, 22:58
- Location: Sci-Fi Channel
Re: Pivo
baš ću probat to callac, nekad kad mi se popije radler uvijek naletim na karlovacko ili tipa žuju - ova zadnja mi ubije zeludac imam filing da ću se raspasti tokom dana
dobar mi je union grapefruit a i neki red orange ili blood orange sta je vec nije bio los neki dan
dobar mi je union grapefruit a i neki red orange ili blood orange sta je vec nije bio los neki dan
- Asfodel
- Posts: 15492
- Joined: 08 Dec 2007, 21:37
- Location: Chopping Mall
- Contact:
- sandi
- Posts: 1332
- Joined: 16 Nov 2008, 23:56
Re: Pivo
ja sam pio od njemačkih, do alpskih, čeških pramena, kozela i svašta nešto...do irskih crvenih, crnih...do belgijskih samostanskih, trapista i svega...sva sreca sto od svakog isprobanog čuvam etiketu jer mi vec par puta nisu vjerovali sto sam sve probao!
A susretao sam se i s pivima koja kostaju 900kn za 0.5 l
A susretao sam se i s pivima koja kostaju 900kn za 0.5 l
Jebem skoro svaki dan...skoro jučer, skoro prekjučer...
- sandi
- Posts: 1332
- Joined: 16 Nov 2008, 23:56
Re: Pivo
Evo nesto sto sam prije par mjeseci pisao za jedan pivski forum, pa mozda nekome bude i poučno...neka stoji...
POVIJEST
Pivo, najstariji alkoholni napitak poznat čovjeku.Pretpostavlja se da je pivo nastalo prije 10-ak tisuća godina u Babilonu.Teorija o nastanku piva zanimljivo je opisana u knjizi 'Pivo iz vlastitog podruma'-Vjerojatno je nekome u vodu pao komad kruha koji se raskvasio u toj vodi, a zatim su u tu tekućinu uletjeli kvasci iz zraka i prefermentirali šećere u alkohol.Ova teorija 'drži vodu' jer u ovom scenariju imamo sve što je potrebno za primitivno pivo-žitarice iz kruha, vodu i kvasce!
Kroz tisuće godina ljudi su usavršili proizvodnju piva, međutim još uvjek nisu poznavali zbog čega to žitna sladovina postane pivo-nisu poznavali kvasce! Pa je tako sladovina postajala pivo isključivo uz božiju pomoć ( odnosno, uz pomoć kvasaca iz zraka koji bi pali u sladovinu ili nebi pali)...Tijekom srednjeg vijeka diljem europe bila su popularna paljenja 'pivskih vještica' koje su snosile krivicu ukoliko sladovina nebi prevrela u pivo.Zadnja pivska vještica spaljena je u 18.st.!
Dakle, temelj svakog piva su žitarice, hmelj, voda i kvasac.I zaista pivo se može proizvesti od bilo koje nama poznate žitarice!
Pa cemo za primjer spomenuti GRUT-Vrlo poznato staro seosko pivo koje se radilo od miksa svih mogućih žitarica koje ostanu nakon ishrane stoke.
A KAKO JE TO DANAS?
Danas je proizvodnja piva dovedena do najviših mogućih standarda, a sama vještina pivarstva postala je jedna mala nauka.
I upravo zbog raznih saznanja velike, komercijalne pivovare pronašle u načine kako troškove proizvodnje svesti na minimum.Kada govorimo o takvim načinima prije svega treba spomenuti kukuruznu krupicu, koja je osnovni sastojak velike vecine industrijskih piva-a moramo naglasiti da su piva koja imaju u svojim sastojcima kukuruznu krupicu (poznatiju pod imenom PALENTA) čisto smeće! Pa cemu onda tako upropastiti savršeni recept? Odgovor je jednostavan-profit!
Identična stvar događala se u Njemačkoj-industrijske pivovare počele su trpati svašta u pivo nebi li što više smanjili troškove proizvodnje, a onda je država donijela 'bavarski zakon o čistoći piva' koji naređuje da se u procesu proizvodnje piva smije koristiti jedino JEČAM,HMELJ,VODA i KVASAC, tako da su čak i njemačka industrijska piva vrhunske kvalitete! Zato je Njemačka 'Zemlja piva', a Hrvatska 'zemlja vrhunskog vina i jeftinog piva'...Jedino hrvatsko industrijsko pivo koje se proizvodi po bavarskom zakonu je Velebitko, što su oni i ponosno istaknuli na glavnoj etiketi...
VRSTE PIVA I PODJELE
Sva piva imaju 2 osnovne podjele:Po boji i po načinu vrenja.
Svijetlo, crveno i crno...Lager ili Ale? U čemu je razlika?
Piva se dijele po boji na svijetlo pivo, crveno ili jantarno i crno.Razlika je u količini alkohola i težini samog piva.
Svijetla piva imaju vrlo mali postotak alkohola, lagana su i 'lepršava', crvena piva su 'svijetla piva s odlikama crnog', a crna su teška, gusta, aromatična i s vrlo velikim postotkom alkohola...Postoje crna piva 'barelywine' koja imaju i do 12% alkohola!
Druga podjela odnosi se na način vrenja, odnosno na vrstu kvasca koji se koristi u procesu vrenja-to su Lager piva i Ale piva...Lageri vriju uz pomoć kvasaca donjeg vrenja, na niskim temperaturama i obično su se radila u zimsko doba te bi u bačvama 'čekala proljeće i ljeto'.Lager piva su lagana, prozračna, bistra, s malo alkohola, prava osvježavajuća ljetna piva, idealna za paklene ljetne vrućine!S druge strane imamo teška, jako aromatična piva, s punoćom okusa koju ima rijetko koji Lager-naravno govorimo o Ale pivima-To su piva koja vriju uz pomoć kvasaca gornjeg vrenja na visokim temperaturama i obično su se kuhala u ljeto te bi u bačvama 'čekala zimu'-Većina crvenih i crnih piva su Ale, iako su nam vrlo poznata neka iznimno kvalitetna svijetla Ale piva-Irish pale ale, american pale ale, india pale ale, belgijska samostanska...itd.
I ZA KRAJ...
Pivo je od samog svog nastanka bilo stigmatizirano.Pa tako rimski povjesničari pišu kako civiliziran svijet pije vino, a germanski barbari piju 'neki odvratni sok od ječma'! Na veliku žalost nije se puno toga promijenilo do danas, kada je vino piće bogate elite, a pivo osvježavajući napitak radničke klase, međutim, razvojem interneta, koji omogućuje instantnu razmijenu informacija, dogovora distribucije itd. situacija se polako ali sigurn popravlja...Jer kvalitetna piva i kvalitetna vina moraju i hoće skladno koegzistirati...
POVIJEST
Pivo, najstariji alkoholni napitak poznat čovjeku.Pretpostavlja se da je pivo nastalo prije 10-ak tisuća godina u Babilonu.Teorija o nastanku piva zanimljivo je opisana u knjizi 'Pivo iz vlastitog podruma'-Vjerojatno je nekome u vodu pao komad kruha koji se raskvasio u toj vodi, a zatim su u tu tekućinu uletjeli kvasci iz zraka i prefermentirali šećere u alkohol.Ova teorija 'drži vodu' jer u ovom scenariju imamo sve što je potrebno za primitivno pivo-žitarice iz kruha, vodu i kvasce!
Kroz tisuće godina ljudi su usavršili proizvodnju piva, međutim još uvjek nisu poznavali zbog čega to žitna sladovina postane pivo-nisu poznavali kvasce! Pa je tako sladovina postajala pivo isključivo uz božiju pomoć ( odnosno, uz pomoć kvasaca iz zraka koji bi pali u sladovinu ili nebi pali)...Tijekom srednjeg vijeka diljem europe bila su popularna paljenja 'pivskih vještica' koje su snosile krivicu ukoliko sladovina nebi prevrela u pivo.Zadnja pivska vještica spaljena je u 18.st.!
Dakle, temelj svakog piva su žitarice, hmelj, voda i kvasac.I zaista pivo se može proizvesti od bilo koje nama poznate žitarice!
Pa cemo za primjer spomenuti GRUT-Vrlo poznato staro seosko pivo koje se radilo od miksa svih mogućih žitarica koje ostanu nakon ishrane stoke.
A KAKO JE TO DANAS?
Danas je proizvodnja piva dovedena do najviših mogućih standarda, a sama vještina pivarstva postala je jedna mala nauka.
I upravo zbog raznih saznanja velike, komercijalne pivovare pronašle u načine kako troškove proizvodnje svesti na minimum.Kada govorimo o takvim načinima prije svega treba spomenuti kukuruznu krupicu, koja je osnovni sastojak velike vecine industrijskih piva-a moramo naglasiti da su piva koja imaju u svojim sastojcima kukuruznu krupicu (poznatiju pod imenom PALENTA) čisto smeće! Pa cemu onda tako upropastiti savršeni recept? Odgovor je jednostavan-profit!
Identična stvar događala se u Njemačkoj-industrijske pivovare počele su trpati svašta u pivo nebi li što više smanjili troškove proizvodnje, a onda je država donijela 'bavarski zakon o čistoći piva' koji naređuje da se u procesu proizvodnje piva smije koristiti jedino JEČAM,HMELJ,VODA i KVASAC, tako da su čak i njemačka industrijska piva vrhunske kvalitete! Zato je Njemačka 'Zemlja piva', a Hrvatska 'zemlja vrhunskog vina i jeftinog piva'...Jedino hrvatsko industrijsko pivo koje se proizvodi po bavarskom zakonu je Velebitko, što su oni i ponosno istaknuli na glavnoj etiketi...
VRSTE PIVA I PODJELE
Sva piva imaju 2 osnovne podjele:Po boji i po načinu vrenja.
Svijetlo, crveno i crno...Lager ili Ale? U čemu je razlika?
Piva se dijele po boji na svijetlo pivo, crveno ili jantarno i crno.Razlika je u količini alkohola i težini samog piva.
Svijetla piva imaju vrlo mali postotak alkohola, lagana su i 'lepršava', crvena piva su 'svijetla piva s odlikama crnog', a crna su teška, gusta, aromatična i s vrlo velikim postotkom alkohola...Postoje crna piva 'barelywine' koja imaju i do 12% alkohola!
Druga podjela odnosi se na način vrenja, odnosno na vrstu kvasca koji se koristi u procesu vrenja-to su Lager piva i Ale piva...Lageri vriju uz pomoć kvasaca donjeg vrenja, na niskim temperaturama i obično su se radila u zimsko doba te bi u bačvama 'čekala proljeće i ljeto'.Lager piva su lagana, prozračna, bistra, s malo alkohola, prava osvježavajuća ljetna piva, idealna za paklene ljetne vrućine!S druge strane imamo teška, jako aromatična piva, s punoćom okusa koju ima rijetko koji Lager-naravno govorimo o Ale pivima-To su piva koja vriju uz pomoć kvasaca gornjeg vrenja na visokim temperaturama i obično su se kuhala u ljeto te bi u bačvama 'čekala zimu'-Većina crvenih i crnih piva su Ale, iako su nam vrlo poznata neka iznimno kvalitetna svijetla Ale piva-Irish pale ale, american pale ale, india pale ale, belgijska samostanska...itd.
I ZA KRAJ...
Pivo je od samog svog nastanka bilo stigmatizirano.Pa tako rimski povjesničari pišu kako civiliziran svijet pije vino, a germanski barbari piju 'neki odvratni sok od ječma'! Na veliku žalost nije se puno toga promijenilo do danas, kada je vino piće bogate elite, a pivo osvježavajući napitak radničke klase, međutim, razvojem interneta, koji omogućuje instantnu razmijenu informacija, dogovora distribucije itd. situacija se polako ali sigurn popravlja...Jer kvalitetna piva i kvalitetna vina moraju i hoće skladno koegzistirati...
Jebem skoro svaki dan...skoro jučer, skoro prekjučer...
- callac
- Posts: 7008
- Joined: 05 Feb 2009, 23:07
- Location: Rosewood
Re: Pivo
probaj pa javi dojmove, do sada sam (od prekjučer do danas) navukla petero ljudiHorrorHR wrote:baš ću probat to callac, nekad kad mi se popije radler uvijek naletim na karlovacko ili tipa žuju - ova zadnja mi ubije zeludac imam filing da ću se raspasti tokom dana
dobar mi je union grapefruit a i neki red orange ili blood orange sta je vec nije bio los neki dan
'Cause two can keep a secret
If one of them is dead.
If one of them is dead.
- elrania
- Posts: 23132
- Joined: 04 Feb 2007, 18:13
Re: Pivo
moje najdraže jeftino, lošije pivo dobilo je sajdkika - staropramen selection
Vešta kombinacija nekoliko prvoklasnih sorti ječmenog slada i tri retke vrste hmelja izdvaja Staropramen Selection kao pivo bogatog ukusa, zlatno-braon boje, koje odiše aromom hmelja sa blagim nagoveštajem ukusa karamele.
meni je dobro, bogatije od običnog i primamljivije za ispijanje.
SpoilerShow
Vešta kombinacija nekoliko prvoklasnih sorti ječmenog slada i tri retke vrste hmelja izdvaja Staropramen Selection kao pivo bogatog ukusa, zlatno-braon boje, koje odiše aromom hmelja sa blagim nagoveštajem ukusa karamele.
- sandi
- Posts: 1332
- Joined: 16 Nov 2008, 23:56
Re: Pivo
Meni je ovo odlično pivo, a i regular je bas ok...to jedino i pijem kada sam negdje vani...bas dobro pivoelrania wrote:moje najdraže jeftino, lošije pivo dobilo je sajdkika - staropramen selection
meni je dobro, bogatije od običnog i primamljivije za ispijanje.SpoilerShow
Vešta kombinacija nekoliko prvoklasnih sorti ječmenog slada i tri retke vrste hmelja izdvaja Staropramen Selection kao pivo bogatog ukusa, zlatno-braon boje, koje odiše aromom hmelja sa blagim nagoveštajem ukusa karamele.
Jebem skoro svaki dan...skoro jučer, skoro prekjučer...
- cactus
- Posts: 2280
- Joined: 23 Oct 2008, 01:15
- Location: nemam pojma di sam
Re: Pivo
Staropramen selection
Alc-4,8%
Malo gorko,malo sve drugo no nije mi baš na vrhu,malo fali
3,5/5
Alc-4,8%
Malo gorko,malo sve drugo no nije mi baš na vrhu,malo fali
3,5/5
Taktika je kad znaš što da radiš kad nešto može da se uradi.
Strategija je kad znaš šta da radiš kad ništa ne može da se uradi.
Strategija je kad znaš šta da radiš kad ništa ne može da se uradi.
- elrania
- Posts: 23132
- Joined: 04 Feb 2007, 18:13
Re: Pivo
eeee bome je, piše na boci otraga.callac wrote: ali za razliku od radlera nije pivo mješano sa sokom nego je blaža piva sa aromom limuna
probala jučer i najbolji mi je sok/pivo tog tipa. nije slatko ko oni grejpovi, limuni, naranče bilo čeg što je dosad izlazilo, neg je dosta lagano i osvježavajuće.