Unknown 4/5 - Trailer za ovaj naslov sam vidio negdje na netu sasvim slučajno prije dosta vremena, i odmah sam se zainteresirao za filma jer je djelovao iznimno intrigantno, ali kako od njega više nije bilo ni traga ni glasa kasnije, nekako sam i zaboravio na njega. Da bi se onda iznenadio neki dan kada sam naletio na naše domaće DVD izdanje, koje sam bez razmišljanja uzeo. Uglavnom priča filma je iznimno jednostavna, ali inteligentna i intrigantna, onako na tragu originalnoga "Saw" filma, samo što ga debelo šiša jer ovdje nema nebuloza koje krase "Saw", te je ovdje naglasak stavljen na psihološku stranu priče i likova a ne na sadizma, sakaćenje i krv. Dakle skupina ljudi se budi u nekom skladištu, neki od njih su zavezani, neki ne ali gotovo svi su krvavi. Neki imaju rane od udaraca neki od metka, ali nitko ne zna što se tu zbilo i tko su u biti oni niti kako su se našli tu. S vremenom shvate da su neki od njih otmičari, a neki oteti, ali tko je tko?? A tu je i ekipa izvan tog skladišta, kriminalci i policajci koji se približavaju skladištu iz minute u minutu.
Film ima nekoliko izvrsnih malih twistova, koji doduše ne ostavljaju onaj WoW utisak, ali svakako djeluju intrigantno i svježe. Kako radnja teče, zahvaljujući flashbackovima koje likovi imaju svako malo kada im se dio sjećanja vraća, povezat će te neke elemente i sami prije nego li vam ih redatelj pokaže, ali nije film zato predvidljiv, dapače, one glavne elemente je redatelj ostavio za sam kraj. Ono što još privlači kod ovog filma osim zanimljive radnje je i izvrsna glumačka ekipa sastavljena od mnoštvo poznatih i kvalitetnih imena kao što su James Caviezel, Greg Kinnear, Barry Pepper, Joe Pantoliano, Peter Stormare, Jeremy Sisto, Bridget Moynahan i još neki. A kada imate takvu glumačku ekipu, onda možete biti sigurni da su i izvedbe i više nego na kvalitetnoj razini.
Sve su svemu nije to perfektan film, ali je svakako jedna mali pametan film za jednokratnu uporabu svakako vrijedan gledanja, koji ujedno može poslužiti kao primjer kako je sa dobrom i pametnom idejom i malo novaca moguće snimiti zanimljiv i kvalitetan film, te će vas u svojih 85 min koliko traje držati prikovane uz ekran.
Collateral 5/5 - Savršen film, vjerojatno i najbolji koji sam gledao u zadnjih par godina, barem što se tog žanra tiče. Jednostavno nemam loših riječi za ovaj film, sve je odlično, režija, gluma, fotografija, soundtrack, priča...dobro doduše priča ima nekih rupa i nelogičnosti ali u cjelini ti neki sitni nedostaci jednostavno nisu toliko važni. Michael Mann je izgradio odličnu usamljeničku i mračnu atmosferu snimajući film najobičnijim HD digitalnom kamerom bez korištenja umjetne rasvjete. Stil mu je nedadmašan u ovom film, a i odlično je iskoristio karizmu Pretty Boya Hollywooda Tom Cruisea koji je ovom ulogom negativca, vještog, hladnokrvnog, egoističnog, proračunatog a opet na momente djetinjastog profesionalnog ubojice kojemu je taj posao doslovno kruh za život ostvario definitivno ulogu života. Iako je dobre uloge ostvario i u "Ratu Svjetova" te filmovima "Malo Dobrih Ljudi" i "Rođen 4.Srpnja", ova uloga i film definitivno prednjače. Njegov lik, ubojicu Vinceta bih definitivno svrstao u top 10 najboljih negativaca svih vremena. A da ne spominjem kako mu je imiđ odličan, a za to je zaslužan ni više ni manje nego sam Mann koji ga je i osmislio. Ništa lošiji u svojoj izvedbi nije bio naravno ni Jamie Foxx kojemu je ovo bila samo prva stepenica u ozbiljnije uloge poput "Raya" za kojeg je dobio Oscara, i njih dvojica se izvrsno nadopunjuju. Karakerizacija likova je dovedena do savršenstva, te kroz film vidimo kako se i jedan i drugi razvijaju, primjećujemo njihova razmišljanja i stavove prema životu. Vincent je hladnokrvni profesionalac, osoba kojoj nimalo nije stalo do ljudskog života, te smo svi mi njemu tek malena točkica u milijunima galaksija. A s druge strane, Max je običan čovjek, pomalo i gubitnik, sanjar koji iz dana u dan ponavlja jednu te istu rutinu u želji da će se to jednoga dana promijeniti samo do sebe. Također tu su i te sitne životnu slučajnost koje krase radnju, poput nekih slučajnih susreta nekih od ključnih likova, a za koje oni nisu niti svjesni, ili neplanirane situacije poput pljačke u uličici i tome sl. Film je inače odlično snimljen, dapače besprijekorno, Mann savršeno iskorištava ulice LA-a noću kao jedan veliki usamljeni grad prepun neonske rasvjete u kojem se odvija mala priča epskih razmjera koja će dvojci ljudi, i ne samo njima te noći promijeniti život u nepovratno. Gledajući taj film i njegovu jednostavnost cjelokupne izvedbe palo mi je na pamet kako bi se ovako odličan a opet jednostavan film mogao snimiti i kod nas i ne bi bilo potrebno 2-3 mil kn za njegovu realizaciju, ali naravni naši filmaši ili nemaju dovoljno mašte ili nisu dovoljno talentirani da naprave nešto tako jednostavno a opet zanimljivo.
Sve u svemu odlična akcijska triler drama o ljudskim sudbinama koje se isprepletu sasvim slučajno...
War 3/5 - Iskreno, film ko film zaslužuje 2/5, tim više što sam ja osobno bio pomalo razočaran viđenim jer sam očekivao mnogo više zabave od ovakvog action flicka u kojem nastupaju dvije akcijske zvijezde kao što su Jet Li i Jason Statham i još k tome na suprotnim stranama. Nedostaje mu onaj jedan faktor blesave zabave kakav imaju recimo Lijev "The One" i Stathamovi "Transporteri" i "CranK". Unatoč borilačkim vještinama, skupim autima, zgodnim ženama i nabrijanim akcijskim sekvencama ovaj film je mrvicu prespor i "preozbiljan" da bi ga se svrstalo u kategoriju blesave zabave, a opet s druge strane previše klišejziran da bi ga se shvatilo iloe ozbiljnije od tek pukog no brane akcića. Da je kraći za nekih 20 min. i traje recimo 90-ak min. bio bi vjerojatno dosta dobra zabava, ovako se čini da se autori nisu mogli odlučiti da li žele napraviti akcijski triler ili samo akcić. Jer ni priča nije Bog zna što, dapače, priča je iznimno neoriginalna te je puna dobro nam poznatih klišeja viđenih već toliko puta na filmu. Policajcu ili u ovom slučaju FBI agentu ubiju partnera a on tada svoj život posveti potrazi za ubojicom i osvetom, a to mu naravno sjebe brak i odnos s djecom. No, iako je priča ovako na prvi pogled predvidljiva, a film loš, ono što ga debelo izvlači i diže ocjenu barem kod mene za jedan je kraj filma koji nudi ugodno iznenađenje...zanimljiv preokret koji nisam očekivao a koji na cijelu dotadašnju radnju baca jedno novo svijetlo. Nije sad to neki spektakularni preokret na kraju koji će vas ostaviti PAF, ali svakako malo nadopunjuje inače već viđenu radnju. Akcija je solidna, iako kao što rekoh ranije, očekivao sam više od Li-a i Stathama, a da ne spominjem to kako je ima premalo, tj. između akcijskih scena ima previše praznog hoda.
Sve u svemu, "War" je daleko bolji od Lievih djetinjastih akcijada kojima ga je Hollywood htio promovirati u svijetu poput "Romeo Must Die" i "Cradle 2 the Grave", ali slabiji od recimo "The One" ili "Kiss of the Dragon", dok je šta se Stathama tiče "War" slabiji od "Cranka" i "Transportera" ali svakako bolji od "Dungeon Siegea". U svakom slučaju ako volite ta dva glumca i ako volite akcijski film, onda ga svakako pogledajte, iako vjerojatno nećete ostati oduševljeni, a svi ostali ga zaobiđite.