Tek sam nedavno počeo istraživati tu eru Hollywooda i čini mi se da se polako zaljubljujem u taj stari poredak glumaca i filmova koji me do nedavno nisu baš privlačili jer sam odrastao na eri filmova iz 70-ih, 80-ih. Naravno, kao zaljubljenik u filmove s vremena na vrijeme sam zaplovio i u te klasične vode, ali nikad me taj klasični izgled filmova nije privukao da ih dovoljno istražim. Stari ja bi rekao da su prespori i dosadni, a gluma naivna i pretjerana. How stupid was I.
Zadnjih par mjeseci intenzivno gledam filmove iz navedene ere i sada je teško odvojiti se od svih tih naslova koje sam zanemarivao, a čeka me stvarno puno catching upa i u neku ruku mi je čak i drago što me to tako kasno zateklo jer ću imat priliku pogledat neka remek djela po prvi put i uživati u njima kako im priliči.
Što vi mislite zašto je većini ljudi taj dio filmske povijesti tako odbojan? Zapravo dosta uski krug ljudi si 'dopušta' gledanje starijih filmova. Meni se čini da 'moderna' populacija filmoljubaca jednostavno treba proći taj zid i priviknuti se na skroz drugačiji tempo i atmosferu filmova nego što nalazimo danas. Barem je tako u mom slučaju. Možda je u pitanju i zrelost jer što reći na moje komentare prije 5 godina kada sam govorio da je stari Hollywood dosadan?
I da, u ovoj temi se fokusiram baš na Hollywood jer, bez obzira ne ostale kinematografije u to vrijeme koje su dale neke vrhunske filmove, ipak je Hollywood svojevrsna kolijevka filma kakav je danas. Cijeli taj sustav studija, glumaca kao superzvijezda, glamur i showbiz došli su upravo od tamo.
Još jedna zanimljiva stvar. Kako je došlo od te (de)evolucije da su danas 'zvijezde' hrpa ljepuškastih dečkića bez imalo karizme i glupave curice s onim pogledom koji govori 'ne znam glumit, al dobro izgledam'?? Nekoć su holivudsku kremu činili vrlo živopisni ljudi prepuni karizme s vrlo vjerodostojnim talentom za posao kojim se bave. Da, jebiga, to je duh vremena koje je tada bilo i pravog odgovora možda ni nema, ali prava je šteta vidjeti kako Hollywood s vremenom propada i gubi dostojanstvo.
But then again, možda samo pričam gluposti jer mi se to nekakvo labavo znanje o romantičnoj eri Hollywooda temelji na pedesetak odgledanih naslova koji su jako probrani i zapravo nisam još imao prilike doći do onog smeća kojeg je i tada sigurno bilo u velikim količinama.
Ovo je mojih top 5 filmova iz te ere od ovoga što sam do sada pogledao. Baš me zanima koliko će se naslova promjeniti za, recimo, godinu dana.
Bez nekog redoslijeda: On the Waterfront, High Noon, The Ox-Bow Incident, Rear Window, Mister Roberts
Eto, prilično traljava lista za koju se ne bi čudio da ne opstane ni pola godine i da izmjenim u potpunosti naslove.
I nekoliko mojih 'idola' koje trenutno worshipam:
najljepše biće na planeti Zemlji ikada - Grace Kelly

glumac čijih filmova sam najviše pogledao - Henry Fonda

jedan od najvećih brandova (no pun intended) Hollywooda svih vremena - Marlon Brando

Aha, nisam se dotakao redatelja uopće. Dosta ih slabo poznajem, ali za sada filmski nisam impresioniran nijednim redateljem iz tog doba da bi ga izdvojio. Nekako najviše cijenim rad Hitchcocka zbog doprinosa filmskoj umjetnosti i toj profinjenosti njegovih filmova koji su jako pedantni i oku ugodni te nude neka zanimljiva riješenja s kamerom. Po tome bi rekao da je najposebniji. Za druge neću komentirati jer sam pogledao po 1-2 filma od svakog, ali definitivno ću prekopat karijere Johna Forda, Johna Houstona i Howarda Hawksa. Inače, kad se priča o redateljima tog doba, treba napomenuti da tada još nisu dolazili toliko do izražaja zbog velikog utjecaja producenata koji su često bili više upleteni u kreativni segment filma od samih redatelja.
Evo jedan video, posveta tom dobu, koji sam našao na You Tubu i gledam ga svako malo jer je genijalno napravljen:
http://www.youtube.com/watch?v=wnn5HXZ5WB4 Mislim da će se svidjeti svima.
Može se sada javiti netko tko zna puno više od mene o navedenoj temi i možda preporučiti neke skrivene bisere koji se ne nalaze na svim mogućim top listama.