HorrorHR vs kuhinja

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Post Reply
elrania

Re: HorrorHR vs kuhinja

Post by elrania » 25 Jan 2011, 19:45

njokiii!! bukovača!!! :tonqe: :D

callac

Post by callac » 25 Jan 2011, 20:37

Pravim neku blijedu kopiju tog jela upravo sad....njoke su tu, al umjesto bukovača šampinjoni :roll: i malo pancete na sitno, sve to dinstam na maslacu i na kraju ću tutnut jedno vrhnje.... valjda će bit jestivo, al ti si me nabrijao još jučer i danas improviziram sa sastojcima koje imam doma
'Cause two can keep a secret
If one of them is dead.

Wendigo

Post by Wendigo » 25 Jan 2011, 20:40

panceta, šampinjoni i vrhnje sa njokima. sve me strah koliko to može biti loše. :P

callac

Post by callac » 25 Jan 2011, 20:44

Wendigo wrote:panceta, šampinjoni i vrhnje sa njokima. sve me strah koliko to može biti loše. :P
:lol: javim kakvo je, taman gotovo jelo!
If one of them is dead.

callac

Post by callac » 25 Jan 2011, 21:29

edit: dobro je ispalo..sita sam i to je najbitnije! :mrgreen:
If one of them is dead.

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 01 Feb 2011, 01:09

#090 - 31.01.2011

Juneći šnicle u "mom" umaku sa pečenom bundevom

Image

Glede umaka, eksperimentirao sam sa onim svježim što sam imao kod sebe. Prvo u tavi prepeći meso, staviti ga sa strane. Na to baciti shallots, pa minutu kasnije nareckani korijen od peršina. Tome nadodati nareckane stabljike od celera, preliti vinom. Dati vinu par minuta da se reducira, ubaciti crvene paprike narezane na sićušne kockice, preliti sa goveđim temeljcem. Sol, papar, kajenski papar - vratiti meso, par listića svježeš peršina i krčkati.

A bundevu smo počeli u zadnje vrijeme često jesti, žena je obožava. Prvo je se nareže na dvije strane, očisti unutrašnjost, skine kora te je se ubaci u tavu za pećnicu. Na bundevu proliti maslinovog ulja, pobacati sola, papra, ružmarina i timjana i u zagrijanu pećnicu kojih 35-40 minuta.

Asfodel

Post by Asfodel » 01 Feb 2011, 02:02

Aaaaaa njaaam!!
(to mislim za meso, ne za bundevu)

Tako sočno izgleda da bih zagrizla monitor :tonqe: :tonqe: :tonqe: :tonqe:
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

Evil Xander

Post by Evil Xander » 04 Feb 2011, 18:36

Radio sam ovaj tjedan veceru za 5 (osoba), standardno wok i pizdarije, chenin blanc od vina za usput, ali za desert sam se dosjetio jada - fondue od cokolade, sa vocem (mandarine, ananas, smrznuto sumsko) te sladoledom kao sastojcima za umakanje. Bila je pobuna. :D

Uglavnom, stvar je trivijalna, a moze se napraviti od cokolada, vocnog jogurta ili mesa, svejedno je - sve sto vam treba je posuda sa necim toplim u sto cete tocati nesto sto se dobro slaze sa time. Ali cokolada za kuhanje, kakao + smrvljene toblerone + rum + vanilin secer + cimet daje odlicnu kombinaciju. :D

Image
Chuck Norris puts the 'fun' in the 'funeral'.

Wendigo

Post by Wendigo » 04 Feb 2011, 18:50

cimet i rum u čokoladi su jedan veliki win. :D

Ašow

Post by Ašow » 04 Feb 2011, 20:21

Wendigo wrote:cimet i rum u čokoladi su jedan veliki win. :D
definitiva!
zapravo, dobra je i juznjacka utjeha, al nekak ju vise volim popit neg trosit na cokoladu :D
--------
Last.fm

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 05 Feb 2011, 00:05

dobra xander, jednom ćeš uz film napraviti taj slatki fondue nikadanisam probao, baš me zanima...

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 05 Feb 2011, 00:47

#091 - 04.02.2011

Večera za (pred) Valentinovo u tri slijeda

Ukratko, nije baš da smo romantičan par, ali uvijek par dana pred Valentinovo idemo na nekakvu večeru. Za tjedan dana idem na put, pa smo iskoristili ovaj petak navečer. U Rijeci i oko grada ima odličnih mjesta za klopati, planirao sam nešto ala Plavi Podrum, Le Mandrach, Kukuriku, nekakvu uživanciju ala tasting menu uz pratnju vina, ali sjetio sam se još bolje ideje - idem ja složiti ovaj petak nekakav three course meal. Ako čitate moje pizdarije, znate da ne radim nikada slatko, pa eto premijerno i deserta od mene.

Podijeliti ću sa vama cijele recepte, te troškovnik, možda nekog inspiriram za sličnu večeru :mrgreen: Sva uputstva su za dvije osobe, mesa je nešto čak i nama ostalo, te je ostala jedna odatna čaša deserta.

Prvi slijed: Juha od bundeve, mrkve i đumbira sa krutonima od kukuruznog kruha

Potrebno:

- Pola male butternut squash tikve
- 200 grama mrkve
- tablespoon narezanog svježeg đumbira
- 2 cupa pilećeg temeljca ( jebga inače sve u cupovima računam, imate na googleu za prebaciti u ml)
- pola srednjeg crvenog luka
- češnjak (ja samo malo granula posipam)
- tablespoon maslinovog ulja
- začini: sol, papar, cimet

Tijek radnje:

1) Tikva se očisti od koštica i stavi je se na kojih 30-35 minuta u pećnicu na 180 c. Tikva se položi na papir za pečenje.
2) Mrkvicu naribam, đumbir narežem na komadiće i pustim zajedno sa strane
3) Na malo ulja se baci luk i češnjak, pusti da se malo zasmeđi. U međuvremenu se meso tikve sa žlicom sastruga sa kože.
4) Ubacuje se mrkva, đumbir, tikva i temeljac.
5) Vatra se digne da zakuha, smanji se onda vatra i pusti 20tak minuta
6) kada se temeljac reducira, lonac se makne sa vatre i sa električnim mikserom ili ručnim sjekačem pošteno izblenda. Ja sam komotno 5 minuta da nema nikakvih grudica.
7) Stavio sam doslovno samo malo vrhnja za kavu da doda boje i pola deca vruće vode da ne bude toliko gusto.
8) Na drugoj tavi, na malo maslinova ulja, prepeku se kockice od kukuruznog kruga, kada postanu zlaćane makne ih se sa strane da se ohlade, tek ih se kasnije baci u juhu.
9) Juhu nakon blendanja vratiti malo još na vatru, začinit solju i paprom i staviti samo malo cimeta.

Rezultat: Odlična juha koja nije uopće teška jer ima doslovno desetak kapi vrhnja (i to ovog za kavu, 10% cca), mrkva i bundeva daju odličan okus, a đumbir daje "peckasti kraj".

Foto:

Image

Drugi slijed: Biftek u kori od crnog papra u umaku sa brusnicama sa pečenim povrćem

Potrebno:

Meso i umak:

- 0.7 kg cca Junećeg bifteka
- Papar
- 4 tablespoona Džem od brusnice
- 15tak Svježih brusnica
- 1/4 cupa Aceto Balsamico
- q cup temeljca kokošjeg
- češnjak ili granule
- 1 tablespon maslaca

- Za marinadu: svježi vlasac, svježa kadulja, papar u zrnu, ulje, crno vino

Povrće:

- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 tikvica
- pola crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- malo stabljike celera
- manji patlidžan

Tijek radnje:

1) Biftek marinirati 6-7 sati u vrećici (ZipLoc po mogućnosti ako imate pristupa amerikaniziranim protizvodima ;) ). Marinada: vlasac i kadulja iz mog "vrta", malo ulja, vina (ostalo nešto plavca malog Madirazza)
2) Biftek ako nije iste veličine sa svih strana, a nije, zavezati tako da bude što ravnopravniji - bolje je tako za pečenje da ne bude na jednom mjestu well done, na drugom medium. Posipati ga pošteno crnim paprom, ali baš pošteno, doslovno da se vidi kora crna. Ne brinite za količinu papra, to se poslije savršeno spari sa slatkijim umakom.
3) Bacite biftek par minuta svaku stranu na grill tavu, nakon toga biftek ide u pećnicu na cca 20 min ako je cca 0.6 kg, meni je za više od 0.8 trebalo i 30. Kombinirajte malo kako želite da bude pečen, ja sam ciljao više na medium rare, ali mi crkao termometar za meso, pa sam došao do mediuma.
4) Biftek izvadite kada je pečen, stavite sa strane u alu foliju da se odmori desetak minuta.
5) U to vrijeme na tavu u kojoj su sokovi i "talog" bifteka, stavite aceto balsamico, džem, brusnice i temeljac, to sve zagrijte da se reducira. Nakon 5-6 minuta ili pak 10, ovisi o redukciji, ako je potrebno stavite malkice brašna, doslovno pola žličice da zagusti malo. Zagasite vatru i uvalite maslaca malo, jednan tablespoon. Sol, papar obavezno po okusu.
6) Meso narežite, polijte umakom. Povrće sve zajedno u međuvremenu pečete začinjeno (sol, papar, kajenski, timijan, rružmarin, kadulja, bosiljak) kojih 30tak minuta na 185.

Rezultat: Sa biftek nemreš falit' ;) Umak opet odličan, kombinacija slatkasto kiselo (brusnice+aceo ), sa paprenim mesom - win.

Pratnja: Uz biftek mi odlično ide Shiraz - australski Rosemount Estate Shiraz iz 2009-te. Fini mirisi bobičastog voća, zrelih trešanja, u ustima nije prejako (tanini nivelirani), makar se alkohol osjeti, dobro prati ovakvu mesinu.

Image

Foto:

Image

Image

Image

Image

Image

Treći slijed Sweet and sour Lindt 70% mousse od čokolade sa daškom chillija i posipan bijelom čokoladom

Potrebno:

- 100 g Lindt 70% čokolade
- jedan bjelanjak
- 50 g šećera u prahu (ali može i običan bijeli samo da jije prevelikih kristala)
- 300 ml milerama

Recept je vrlo jednostavam, ne fasciniraju me deserti ali kad radiš 3 course meal moraš završiti sa slatkim ili sa nekim sirevima, pa bolje krenuh prvim putem. Količina milerama utječe na taj kiseliji element u mouseeu, manje milerama, manje soura.

Tijek radnje:

1) zgrijati 150 ml milerama, kada prokuha maknuti ga sa vatre i ubaciti čokoladu. Miješati dok se sve ne otopi.
2) U posudu staviti ledenu vodu (i led ako imate), te u tu posudu staviti drugu u koju stavite ovo smjesu sa vatre
3) Nadodati i ostatak milerama i sve lijepo sa špatulom miješati do perfekcije. Dodati malo chillija, nije ni potrebno ako nećete.
4) U međuvremenu u drugoj posudi whiskati bijelanjak dok ne dođe do pjene, malo po malo stavljati šećer pa miješati. Kada se cijeli šećer ubaci u bjelanjak, baciti sve to u pvu durgu posudu koju ste makli sa leda. sve to pošteno miješati sa špatulom, kojih 5 minuta...
5) staviti u frižider na najmanje 2 sata.
6) Kada servirate samo oribajte bijele čokolade po vrhu,

Rezultat: Malo en tipičan mousse koji nije samo čokoladna bomba, već ima taj drugačiji kiselkasti element. Na jeziku se prvo to osjeti, onda se zagasi, te u ustima ostaje okus kvaliytetne Lindt čokolade.

Foto:

Image

Koštovnik:

1) Shiraz Rosemount Estate 2009 - 99 kn
2) Mileran 400g - 9.79 kn
3) Vrhnje za kavu - 6.29 kn (potrošio 10%)
4) Džem brusnica - 16.9 kn
5) Juneći biftek izvan kategorije - 112 kn (0.8 kg)
6) Patlidžan - 2.74 kn
7) Francuski kruh - 8.29 kn (potrošio 1/4)
8) Lindt Excellance Dark 70% čokolada - 23.99 kn
9) Tikva Butternut Squash - 4.24 kn
10) Celer list - 1.1 kn
11) Paprika crvena -6.7 kn
12) Brusnice sušene - 3.7 kn (potrošio 15tak komada samo)
13) Paprika žuta - 4.70 kn
14) Mrkva domaća - 3.59
15) Tikvica - imao doma cca 3 kn
16) Đumbir - imao doma cca 2 kn

Total: večera za dvije osobe, tri slijeda uz butelju kvalitetnog vina - negdje oko 300 kn

Ašow

Post by Ašow » 05 Feb 2011, 01:13

Šefe, de mi reci... što misliš o istospolnoj ljubavi?
--------
Last.fm

metallicat

Post by metallicat » 05 Feb 2011, 12:27

Ašow wrote:Šefe, de mi reci... što misliš o istospolnoj ljubavi?
:prayer: :rotflmao:

@horror - ajd kad javi kakav je taj mus, pa bi ga napravila :D
Image

Asfodel

Post by Asfodel » 05 Feb 2011, 15:37

Ašow :lol: :lol:
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

Post Reply