Harry Potter and the Order of the Phoenix 3,5/5 - Općenito Harry Potter serijal mi nije nešto posebno, iako ima jedna određeni razigrani, pomalo mračan, pomalo vedar šarm koji privlači i na kraju krajeva ispunjava moje potrebe, pa tako i nisma nešto posebno očekivao. Pa iako su meni manje više svi filmovi iz tog serijala iznimno slični, jer se u svakom nastavku Harry Potter i njegova ekipa nanovo sukobljavaju sa mračnim bićima koja uvijek iznova žele povratiti Lorda Voldemara, mogu ipak reći da je ovaj u neku ruku slabiji od prethodnika. Fali mu napetosti, uzbuđenja i na kraju krajeva nekakve "čarolije", te sam pred kraj filma već naveliko zijevao i rastezao se na svojoj kino stolici čekajući da čim prije izađem van. Sama borba Voldemorta i Dumbledora na kraj je bila vizualno primamljiva, ali falilo joj je epičnosti, dok je lik Harry Poterra ovaj puta nekako najviše ostao po strani. Helena Bonham Carter je u svojoj ulozi pomalo neiskorištena i pojavi se u filmu na svega nekih 10 min, ako i toliko. Efekti su pak u nekim sekvencama fenomenalni, ali u nekima su jako loši, tj. neuvjerljivi. Recimo, lik Hagridova brata je kao prvo potpuno nepotreban lik u priči koji ničem posebnom ne služi, a kao drugo iznimno je loše osmišljen i neuvjerljiv. Mogli su umjesto CGI diva jednostavno upotrijebiti pravog čovjeka i snimiti ga ispred Green Screena, te ga ubaciti u kadar. Mislim ako je to bilo moguće još tamo 1960. u filmu "The 3 Worlds of Gulliver", pa čak i 1939. u filmu "Gulliver's Travels", moguće je i te kako i danas. A da ne kažem i jednostavnije.
Uglavnom, fanovi će sigurno uživati, iako možda neće biti i oduševljeni.
Die Hard 4.0: Live Free or Die Hard 5/5 - evo pogledah ga i drugi put u kinu, i opet ostadoh oduševljen. Film je pretjeran u odnosu na prethodnike, ali ne baš toliko i sve se to može progutati u usporedbi sa svime što na se danas nudi u na filmu, te je unatoč tom pretjerivanju i ovaj Die Hard jedan old fasion akcijaner kakvi su se snimali tamo sredinom 90-ih (True Lies, Die Hard 3, The Rock, Con Air itd.).
Kao što rekoh...mrvicu slabiji od trojke, tu negdje sa originalom, i bolji od dvojke.
Le Professionnel 4,5/5 - I nakon toliko godina od mog posljednjeg gledanja, ovaj film je i dalje fenomenalan. Psihodelična i šarena uvodna špica koju kao da je radio netko na LSD-u, fenomenalna muzika Ennia Morriconnea, karizmatični i zabavni Jean Paul Belmondo koji mlati ljude ko muhe i uspiut baci tu i tamo koju zabavnu poskočicu, sise, guzice i opaki policajac bez morala u lovu na gl. junaka te dvoboj između njih dvoje ko u spagette westernu. Iako mi je s početka film djelovao kao da ga je ipak malo vrijeme nagrizlo, do kraja se ispostavilo da to nije slučaj, dapače, na kraju je bio fenomenalan. Sad sam se baš nabrijao na Belmonda, jedino kaj se kod nas ne može više nabaviti ni jedna njegov film.
Trebao bih se zaletjeti do Beograda gdje je za sada izašlo 12 od ukupno 20 Belmondovih filmova, koji koštaju po komadu 10 kn (99 din.).