Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
Ašow

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by Ašow » 10 Dec 2010, 12:45

Moskovska Pravila - Daniel Silva

Stvarno odličan špijunski triler. Po ovoj knjizi će se snimiti film.
Iz početka krene komplicirati i pogubiš se u likovima, ali sve je lako pamtljivo i autor opisuje sve okolo, tako da si usput kako čitaš zamišljaš sve s lakoćom. Odlična knjiga, svima na preporuku.
--------
Last.fm

john_constantine

Post by john_constantine » 17 Dec 2010, 05:53

John Burdett - Bangkoška tetovaža - zanimljiv i dobar krimić koji opisuje sredinu Bangkoga i njegove mračne strane. Politika, korupcija, ubojstvo i prostitucija. Uspijeva biti interesantan od početka do kraja s nepredvidljivim preokretom iz ubojstva koji već u startu izgleda predvidljivo... Dobra knjiga.
Michel puši karu.

Ašow

Post by Ašow » 17 Dec 2010, 14:32

Josip Slavić - Kameno Nebo

Zbirka pjesama našeg autora. Dosadna je. Previše spominjanja Boga i vjere općenito te rata i države.
Da izbaci te stvari tekstovi bi bili bolji i kvalitetniji.
--------
Last.fm

Kaysurin

Post by Kaysurin » 19 Dec 2010, 15:14

Uh, ja sam citala od Stevena Kinga Friedhof der Kuscheltiere (da, i to na njemackom :P) al nisam jos do kraja, uvijek zastanem na jednom dijelu.. mogla bi to danas napokon nadoknadit.
28d:06h:42min:12sec
That is..When the World will end.

Every living creature on this earth dies alone.
If the sky were to suddenly open up, there would be no law, there would be no rule. There would only be you and your memories.
-Donnie Darko

Ašow

Post by Ašow » 10 Jan 2011, 16:59

Jo Nesbø - Crvendač

Oduševljen sam pročitanim!
U 500 stranica knjige čija priča se samo komplicira i komplicira tek u zadnjih 15-20stranica shvatiš što i kako i zašto. Nema puno opisivanja, a glavni pokretač radnje je inspektor Harry Pole, ekscentričan i pomalo smušen, sa svojim načinom rada. Također pisana je po datumima i mjestima, pa u jednom dijelu knjige, se vraća u doba drugog svjetskog rata na bojišnicu u Lenjingradu, da bi onda nazad u Oslu se radnja odvijala, pa u Beču. Standardno za krim. novele, al ovdje je baš naglašenije.
Odličano kriminalističko ostvarenje i odlična zanimljiva priča.
--------
Last.fm

Wendigo

Post by Wendigo » 14 Jan 2011, 13:15

phillip vandenberg - dolina faraona

zanimljiv i atmosferičan pustolovni roman o iskapanjima i najvećim arheološkim otkrićima starog egipta na kraju 19. stoljeća, te važnim događaja poput izgradnje sueskog kanala, utjecaja zapada na tada još poprilično "zatvorenu" arapsku državu, itd.
spominju se i neke poznate ličnosti poput howarda cartera, pronalazača tutankamonove grobnice i emila brugscha koji je zaslužan za službeno otkriće špilje u kojoj su bile sakrivene mumije najpoznatijih faraona novog cartsva.

btw, tu knjigu sam dobio za osmi rođendan, i tek sada sam je uspio pronaći među starim stvarima i pročitati. :lol:

john_constantine

Post by john_constantine » 14 Jan 2011, 16:34

Kai Meyer - Alkemičarka - povijesna knjiga (18 stoljeće) puna incesta, intriga, obrata, akcije, ubojstava, spletki i što sve moguće, sve do napetog i odličnog finalea s zanimljivom tematikom o nekim dijelovima alkemije, koja je većinom slabo poznata.

I ne mogu vjerovati da nisam spomenuo knjigu "voda za slonove" - mislim, ono neka ženska knjiga, ali mogu reći da je tako izvrsna da ju preporučam. Izvrstan početak o odličnoj drami o 50 - tih, o mračnoj strani cirkusa kada su još putovali vlakovima. Odnosi između radničkih "kategorija", razni zanimljivi likovi, korištenje nakaza u promotivne svrhe, začinjenu teškom i romantičnom pričom o neobičnom "odnosu" između muža i žene, i novopočenog mladića koji ostane bez roditelja. Već vidim da se snima film, ali ne vjerujem da će biti tako odličan kao i knjiga. A i sama spisateljica je proučavala knjige o cirkusima tih godina, tako da je taj dio najbolji dio knjige.
Michel puši karu.

Scarface

Post by Scarface » 14 Jan 2011, 19:37

Zovem se sjećanje- Ann Brashares- aaaaaww, baš san se raznježija čitajući ju. :zubifale:
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

Sammy

Post by Sammy » 15 Jan 2011, 00:38

Jules Michelet: Vještica - a, eto malo da se odmorim od lektira, uvatio se ovog povijesnog romana. Govori o životu srednjeg vijeka, općenito o života vještica, inkvizicijama, crkvi. Zabavilo me, pošto volim srednji vijek i to mračno doba. Knjiga I. je usmjerena na prvu vješticu, njezin način života itd., dok je Knjiga II. samo nabrajanje poznatijih vještica u to vrijeme, kako su živile, te kako su na koncu i završile na lomači. Nije loše, moram priznat.
You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.

john_constantine

Post by john_constantine » 19 Jan 2011, 21:17

Kathy Reichs - Od kostiju do pepela - knjiga po kojoj je nastala serija Bones. Vrlo dobra i zanimljiva knjiga koja se vrlo lagano čita, jedanput kada se navikneš na pomalo iritatan način pisanja, naročito kod razgovora likova. Dobra iako pomalo razvučena radnja s dobrim završetkom, nekim povijesnim dijelovima, mješavinom prijevoda i francuskih riječi, i odličnih likova.
Michel puši karu.

Wendigo

Post by Wendigo » 18 Feb 2011, 12:46

dan simmons - hyperion
5/5 - outstanding! :prayer:

jebote, mozak mi je skoro pregorio i doživio sam overload raznih emocija dok sam čitao tih zadnjih desetak stranica. :shock:
vjerujem da ću morati pročitati i drugu knjigu kako bih dobio odgovore na brojne misterije koje nisu objašnjene...

Victor Crowley

Post by Victor Crowley » 18 Feb 2011, 14:59

Wendigo wrote:dan simmons - hyperion
5/5 - outstanding! :prayer:

jebote, mozak mi je skoro pregorio i doživio sam overload raznih emocija dok sam čitao tih zadnjih desetak stranica. :shock:
vjerujem da ću morati pročitati i drugu knjigu kako bih dobio odgovore na brojne misterije koje nisu objašnjene...
:lol: Nećeš vjerovati ali upravo sam kupio tetralogiju! To se mora imati u kolekciji!

john_constantine

Post by john_constantine » 19 Feb 2011, 21:40

Baš posudio iz knjižnice ove sljedeće knjige

Millenium - Kule u zraku
Pjesme vatre i leda - Igra prijestolja
Studengora - Charles Frazier
I dvije knjige od Kathy Reichs - Već su bile mrtve i Kobno putovanje.

A bar sam za "Idiot" prošao sredinu knjige, još 300 stranica. Ali već se polako gubim u svom tom njegovom filozofiranju tako da više ne razumijem ponašanja drugih likova, zašto tako burno reagiraju i što sve... Kužim zašto tu knjigu smatraju njegovom najtežom knjigom za čitanje.
Michel puši karu.

john_constantine

Post by john_constantine » 01 Mar 2011, 17:34

Fjodor Mihajlovič Dostojevski - "Idiot" - i tako, pročitao tu knjigu podijeljen na četiri dijela. Treći dio je taj najteži za čitanje zbog puno filozofiranja tijekom razgovora, čitanja pisama, puno rasprava i događaja, zbog koje je teško pratiti radnju. Izvrsna (i skoro autobiografska drama s obzirom da je pisac koristio detalje iz svog života) knjiga koja govori o čovjeku koji se vrati iz Švicarske s liječenja u Rusiju, gdje ga svi smatraju idiotom zbog neobičnog ponašanja i njegove nevjerojatne dobrote prema ljudima. Baš radi takvih filozofskih rasprava, naročito u dijalozima, knjiga je bila baš pravi izazov, ali se radnja dosta dobro shvati i ostavi u razmišljanju. Sve do očekivanog i šokatnog završetka (isto baziran na nekim istinitim događajima).

Tu sam shvatio da se govori o čovjeku koji ima padavicu ili epilepsiju, a njegovo ponašanje je strano u visokom društvu i društvo koje je propalo. Glavni lik Miškin je toliko dobar čovjek da ga ljudi zbog toga ismijavaju i vrijeđaju, i pokušavaju iskoristiti njegovu naivnost. Baš kao da čitaš kritiku današnjeg društva gdje su takvi ljudi stvarno rijetkost, a česti ljudi koji baš takve dobre ljude iskoriste i ismijavaju. Baš taj lik izaziva suosjećanje kod čitatelja sve do završetka i ostaje zgrožen odlukom kojom se završila knjiga. Moguće je da sam i krivo shvatio knjigu, ali svatko ju ionako može shvatiti kako želi... Dosta je tu meni nelogičnih činjenica poput dijela gdje se lik pokuša ubiti, umire od sušice i obitelj koja nije njegova, prihvati stranca da se brine za njega. A kako im on vrati? Uspije posvađati cijelu obitelj i napraviti kaos, da bi on skoro ozdravio i udebljao se na tuđi račun. Samilost koja ih je skupo koštala... A za samog lika, čiji sam komentar rekao, vrlo dobar "čovjek" koji je jednostavno ušao u društvu koje ga ne prihvaća i razumije. Baš kao današnje društvo...
Michel puši karu.

john_constantine

Post by john_constantine » 01 Mar 2011, 17:36

I počeo sam čitati Pjesme vatre i leda. Do 150 stranice, odličan fantasy. Od prologa koji me natjerao da dalje čitam do svih tih brojnih likova, zanimljivih intriga, kompleksne radnje i neobičnih živina... Čita se dalje koliko je odlično. :rock:
Michel puši karu.

Post Reply