Centurion (2010)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Andrej

Re: Centurion (2010)

Post by Andrej » 23 Aug 2010, 11:30

Milion i jedna mana, počevši od liberalno-umetničkog krivljenja istorije do nedovoljnog ulaženja u karaktere, a opet mi se film svideo.
Jedina velika zamerka je neshvatljivo neiskorištavanje glumačkog potencijala Liam Cunningham-a.
Glumca tog kalibra ne treba gurnuti u stranu, već u prvi plan i film bi odmah dobio na dramskoj težini.
Pozitivna strana je pokušaj ličnije priče o legionarima, što je veoma zanimljivo s obzirom na ogromnu vremensku distancu.
Jedan totalno 8) film
We're all mad here...

Bub

Post by Bub » 23 Aug 2010, 11:45

@Andrej nisi mi baš nešt pohvalio film, više minusa nego pluseva, tako da će još dugo stajat u direktoriju "Za kasnije"

Andrej

Post by Andrej » 23 Aug 2010, 12:17

Bub wrote:@Andrej nisi mi baš nešt pohvalio film, više minusa nego pluseva, tako da će još dugo stajat u direktoriju "Za kasnije"
E da, jako je lep vizuelno, a i scene borbi su brutalne i veoma dobro urađene, samo što je bilo dosta tematski sličnih filmova u skorije vreme - mnogo epskije urađenih, što razdoblje o kome se priča donekle traži.
We're all mad here...

john_constantine

Post by john_constantine » 23 Aug 2010, 19:26

mah, nikako da pogledam film... dosadan uvod.
Michel puši karu.

kraykulla

Post by kraykulla » 24 Aug 2010, 07:38

meni bio odličan,sve kaj sam očekivao od filma sam dobio.još jedno odlično ostvarenje neilla marshalla.10/10. :supz:

metallicat

Post by metallicat » 07 Sep 2010, 13:36

baš prejednostavna priča. mislim da je malo pretjerivao sa pejzažnim slikama :lol: klanje je dobro, ali mi fali puno svega. 5/10.
Image

Scarface

Post by Scarface » 07 Sep 2010, 13:53

Sasvim dobar film. Elimira se neka epika tog doba i sve fokusira na osobnost njegovih sudionika, uzaludnost rata, okrutnost politike bila ona tad il sad, domino efekt rata u kojem se žrtve ne biraju, a i one same ubrzo postaju zvijeri gore od onih koje su ih stvorile. Kraj nije moga bit bolji, savršeno paše svemu navedenom i daje uvid u ljude koji i u takvom dobu uspijevaju nać mir i neutralno polje (plus šta je ta koja glumi "vješticu" preslatka mala). Film nudi jako lijepu studiju karaktera, i samo klanje je, virovali ili ne, u drugom planu i nije highlight filma i ono zbog čega ga se treba gledat. Marshall je zagazija u drukčije polje od svojih dosadašnjih radova, i vizija mu je jako dobra, mada usitinu nije ni originalna i osebujna. Ali lipo je podsjetit se i da ovako nešto jednostavno može bit i tako dobro.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

Andrej

Post by Andrej » 07 Sep 2010, 13:53

metallicat wrote:baš prejednostavna priča. mislim da je malo pretjerivao sa pejzažnim slikama :lol: klanje je dobro, ali mi fali puno svega. 5/10.
Malo si prestroga vezano za priču :mrgreen: Jednostavna vremena - jednostavna priča. Mač, sekira i glava koja im se slučajno približava :lol:
We're all mad here...

DrugsBunny

Post by DrugsBunny » 07 Sep 2010, 16:03

Jesam li ja jedini kojem smetaju psovke u filmu?
Ono, centurioni govore "fuck" i slično.
...I wrapped our love in all this foil,
Silver-tight like spider legs
I never wanted it to ever spoil,
But flies will lay their eggs...

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 07 Sep 2010, 16:08

Misliš da se u to vrijeme nije tako izražavalo?

Inače u filmu si mi najbolje bile žene koje se bore rame uz rame sa muškarcima...i ginu kao oni.
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

DrugsBunny

Post by DrugsBunny » 07 Sep 2010, 16:11

Mislim da se psovalo, ali ne baš na engleski.

Ako se ne varam, oni barbari su imali kao svoj jezik neki u filmu.
Slično su mogli napraviti i za rimljane.
A ovak mi to sam izgleda prejeftino.

Andrej

Post by Andrej » 07 Sep 2010, 16:14

DrugsBunny wrote:Jesam li ja jedini kojem smetaju psovke u filmu?
Ono, centurioni govore "fuck" i slično.
Jeste da izlazi iz naše žanrovske naviknutost, u kojoj se u istorijskoj tematici maksimalno izbegavaju ružne reči, ali standardni rečnik vojnika kroz istoriju je uglavnom sastavljen od psovki.
Zamisli samo tek kako je bilo u starom Rimu, koji je 90% svojih Legija sastavljao od ratnika iz varvarskih plemena.
A i glave u filmu lete na sve strane, pa verujem da bi se i meni otrgla koja da sam na njihovom mestu. :lol:
We're all mad here...

DrugsBunny

Post by DrugsBunny » 07 Sep 2010, 16:18

Ne kontaš.
Nemam ništa protiv psovki u ovakvom filmu, čak dapače.
Ali glupo je čuti te psovke i neke fraze na engleskom jeziku - to mi totalno ubije dojam realnosti.

Andrej

Re:

Post by Andrej » 07 Sep 2010, 16:19

dr_gonzo wrote:Misliš da se u to vrijeme nije tako izražavalo?

Inače u filmu si mi najbolje bile žene koje se bore rame uz rame sa muškarcima...i ginu kao oni.
Stari Germani su imali najjači običaj u svetu ratovanja. Od žena koje bi odbijale poslušnost muževima i bile pritom jako agresivne, pravili su borbene šok-jedinice za plašenje protivničke vojske.
Skidali bi ih gole, farbali telo, po kratka satara u obe ruke i prve slali u napad. Zvali su ih vrištući demoni i sve vojske su ih se jaaaaakooo plašile. :supz:
We're all mad here...

Andrej

Post by Andrej » 07 Sep 2010, 16:22

DrugsBunny wrote:Ne kontaš.
Nemam ništa protiv psovki u ovakvom filmu, čak dapače.
Ali glupo je čuti te psovke i neke fraze na engleskom jeziku - to mi totalno ubije dojam realnosti.
Znam na šta misliš, ali bilo bi amaterski napraviti formu filma, u kojoj legionari pričaju čas na engleskom, čas na maternjem.
We're all mad here...

Post Reply