Inception (2010)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
filmofil

Re: Inception (2010)

Post by filmofil » 06 Aug 2010, 14:24

Dragonrage wrote:Za dream machine. Gdi se oni spoje, kako, šta se dogodi kad stisnu gumb...šta se konkretno dogodi da se oni svi automatski upavaju. Taj dio je bez problema mogao biti objašnjen, i još k tome u sklopu same priče, da ne djeluje kao na silu umetnuto objašnjenje.
U Matrixu recimo imamo one head plug inove...uštekaš se i to je to...kužiš kak to funkcionira...ovdje objašnjenja nema. Samo stave onu cjevčivu negdje na ruku...a čak se i ne vidi gdi konkrento, i kako,...dali ubodu neku iglu u krvotok ili samo spoje na kožu...stisnu gumb i gotovu su...
pa mislim da je taj 'dream machine' prilično jasan, al ponavljam, nije uopće bitan, bar meni, ono kako je objašnjen u filmu mi je čisto dovoljno jer neobjašnjavanje njega nikako ne utječe na radnju filma niti mi radi ikakvu prazninu...isto kako je u matrixu onaj plug u glavu sredstvo odlaska u alternativni svijet, tako je ta substanca koja se uštrcava u krvotok (tako ja to vidim) sredstvo odlaska u snove
This is the Zodiac speaking.

Dragonrage

Post by Dragonrage » 06 Aug 2010, 14:38

filmophil wrote:
Dragonrage wrote:Za dream machine. Gdi se oni spoje, kako, šta se dogodi kad stisnu gumb...šta se konkretno dogodi da se oni svi automatski upavaju. Taj dio je bez problema mogao biti objašnjen, i još k tome u sklopu same priče, da ne djeluje kao na silu umetnuto objašnjenje.
U Matrixu recimo imamo one head plug inove...uštekaš se i to je to...kužiš kak to funkcionira...ovdje objašnjenja nema. Samo stave onu cjevčivu negdje na ruku...a čak se i ne vidi gdi konkrento, i kako,...dali ubodu neku iglu u krvotok ili samo spoje na kožu...stisnu gumb i gotovu su...
pa mislim da je taj 'dream machine' prilično jasan, al ponavljam, nije uopće bitan, bar meni, ono kako je objašnjen u filmu mi je čisto dovoljno jer neobjašnjavanje njega nikako ne utječe na radnju filma niti mi radi ikakvu prazninu...isto kako je u matrixu onaj plug u glavu sredstvo odlaska u alternativni svijet, tako je ta substanca koja se uštrcava u krvotok (tako ja to vidim) sredstvo odlaska u snove
Ma vraga je jasan. Nolan je to posve zanemario u cijeloj priči (i ne samo to)...bavio se samo tom nekom kvazi slagalicom kojom je htio zbuniti gledatelje...ali IMO, po tom pitanju sve je prezentirano i ponuđeno u filmu jasno i glasno i svatko može shvatiti film kako želi bez da naknadno čita stranice i stranice raznoraznih teorija i objašnjena...to naknadno traženje sitnih detalja...jel ima prsten ili nema, jel su djeca ista ili nisu, jel ovo bilo zbog ovo a ono zbog onog itd., mi je samo nepotrebno pimplanje po materijalu ne bi li što bolje mogao razlučiti je san ili java...jel kokoš ili jaje. Osobno sam film uzeo kak se ono kaže "zdravo za gotovo"...imamo stvarnost, imamo 1. san, 2. san, treći san i limbo...na kraju svi likovi izlaze van, a kraj je za mene stvarnost je sam ja to tako htio shvatiti i prihvatiti, unatoč tome što postoje i neki elementi koji ukazuju drugačije. Za mene je Inception gotova stvar...veni vidi vici. Jedino mi žao što film nije iskoristio sve potencijale koje je taj koncpet sa snovima nudio...npr taj limbo je djelovao preobično. Ja limbo vidim kao neko mjesto gdje se sureću sadašnjost i budućnost, nebo i zemlja...gdje je sve full čudno i nadrealno, mjesto koje nema veze sa vremenom i gravitacijom...ali u filmu to nije bio slučaj. Na kraju ispada da su snovi ko i stavrnost...iako snovi nude bezbroj mogućnsti...u snovima se može se, nema nikakvih granica...ali ništa od toga ovdje nije iskorišteno. Naprotiv...finale filma kao da je ispalo iz bilo kojeg drugog Rambo-on-man-army akcića...
Ah, šta je tu je...možda neki drugi film uspije i u tome...

Scarface

Post by Scarface » 06 Aug 2010, 17:37

Slažem se s Dragonrageom u svemu. Dream Machine nije uopće objašnjen, onaj ko misli da ga shvaća (kao filmophil) to samo misli, jer stvari su puno kompliciranije od obične tekućine u tvom krvotoku.

Nolan je i ovaj film učinija kako jedino i umije- hladno matematički, i tu je uzrok tvom razočaranju, Dragonrage. Ka i Prestige koji s magijom daje također nepresušan izvor poput snova, Nolan je sve to otpisa i koncentrira se na svoj stil- proračunat, isplaniran i suviše tvrdokoran. Takav je, jebiga. Zato je meni ovo ipak lošije od Matrixa, i zato sve na kraju djeluje preobično. genijalan film i ideja, ali sigurno bi u rukama nekog drugog redatelja ispa i bolje, drugačije, al bolje.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

dr mladjo

Post by dr mladjo » 06 Aug 2010, 20:58

http://www.salon.com/entertainment/movi ... index.html

evo tu je opisana radnja film.i tek sad sam uvidio koliko je falila filma na kino ripu.bar je 5 minuta propušteno...
http://www.imdb.com/user/ur4554045/ratings

filmofil

Post by filmofil » 11 Aug 2010, 14:32

danas se opet ide gledat film, prvi put u životu idem u kino 2 puta zbog istog filma :mrgreen: jedva čekam, ovaj put ću doći sa setom pitanja pred platno i pazit na svaki jebeni detalj

Boby

Post by Boby » 11 Aug 2010, 15:04

Tako treba! :supz:
Ja sam isto trebao ponovno ići jedne srijede ali na kraju nisam imao vremena.
Također bi mi bio prvi film koji repetiram iako mi je malo falilo da Dark Knigta pogledam dva puta.
Kvragu i Nolan :lol:

Dragonrage

Post by Dragonrage » 11 Aug 2010, 15:20

Boby wrote:Tako treba! :supz:
Ja sam isto trebao ponovno ići jedne srijede ali na kraju nisam imao vremena.
Također bi mi bio prvi film koji repetiram iako mi je malo falilo da Dark Knigta pogledam dva puta.
Kvragu i Nolan :lol:
Baš 8) 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted:

filmofil

Post by filmofil » 11 Aug 2010, 22:56

eto, nakon ponovnog gledanja ne mogu se baš pohvalit da sam dobio neko novo prosvjetljenje, onaj dojam da sam gledao remek djelo je ostao i ovaj put...neke stvari mi se JESU iskristalizirale i više sam cijenio detalje, ali nisam dobio odgovore na ona pitanja o kojima smo ovdje raspravljali jer ih nolan očito nije ni želio dati

bez obzira što sam dao na imdb 10, mislim da bi sada promjenio to u 9/10 samo zbog jednog razloga...previše repetitivne akcije, posebno tamo na snijegu gdje eames glumi ramba, to mi nekako ne paše u nolanovski univerzum...mogao je onda i više nadrealnog metnuti u snove, zapapriti nekako tu akciju, a ne da bude tako tipična

još jedna stvar, soundtrack...ušao mi je skroz u uho i u glavi mi cijelo vrijeme udara onaj main theme...some powerful shit, eh

iiii još jedna sitnica, na kraju ono sranje DEFINITIVNO padne...tu nema mjesta slobodnoj interpretaciji...u prvom gledanju mi je nekako izmakla scena di cobb blizu početka filma zavrti to u realnosti i ta vrtnja izgleda identično kao na kraju filma tik prije padanja

Scarface

Post by Scarface » 12 Aug 2010, 01:15

Slažem se za pad zvrka, počeja je usporavat, a u snovima je moguća samo kontinuirana vrtnja. Kako ipak nije prikazan sam pad, ima i onih koji viruju da je u pitanju san.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

filmofil

Post by filmofil » 12 Aug 2010, 01:39

Ghostface wrote:Kako ipak nije prikazan sam pad, ima i onih koji viruju da je u pitanju san.
znam, zato sam to izdvojio, dosta ljudi valjda želi vjerovati da je to i dalje san makar sve upućuje da nije

Boby

Post by Boby » 12 Aug 2010, 01:47

Neovisno o načinu vrtnje, taj zvrk nije bezveze stavljen na kraj filma. Na koncu, može se ići toliko daleko i tumačiti da što je sanjar bliže javi, to je vrtnja nestabilnija.

Kako god bilo, slažem se za soundtrack; skinuh ga još u vrijeme premijere, Zimmer i Johnny Marr iz Smithsa dali su još jednu dodatnu dimenziju već ionako slojevitom filmu.

Dark Knight mi i dalje ostaje Nolanovo ultimativno remek djelo ali Inception će se pamtiti kao nasvijetliji primjer koliko pametno jedan redatelj može iskoristiti friško stečen status za stvaranje nečeg što je istovremeno kreativno, profitabilno, artističko i zabavno.

dr mladjo

Post by dr mladjo » 12 Aug 2010, 08:33

ne zaboravite da je totem tu samo da budete sigurni jeste li u tuđem snu.on ništa ne vrijedi ako ste još uvijek u svom snu jer vaša podsvijest će učinit da totem se prestane vrtit..
http://www.imdb.com/user/ur4554045/ratings

Dragonrage

Post by Dragonrage » 12 Aug 2010, 09:36

filmophil wrote:eto, nakon ponovnog gledanja ne mogu se baš pohvalit da sam dobio neko novo prosvjetljenje, onaj dojam da sam gledao remek djelo je ostao i ovaj put...neke stvari mi se JESU iskristalizirale i više sam cijenio detalje, ali nisam dobio odgovore na ona pitanja o kojima smo ovdje raspravljali jer ih nolan očito nije ni želio dati

bez obzira što sam dao na imdb 10, mislim da bi sada promjenio to u 9/10 samo zbog jednog razloga...previše repetitivne akcije, posebno tamo na snijegu gdje eames glumi ramba, to mi nekako ne paše u nolanovski univerzum...mogao je onda i više nadrealnog metnuti u snove, zapapriti nekako tu akciju, a ne da bude tako tipična

još jedna stvar, soundtrack...ušao mi je skroz u uho i u glavi mi cijelo vrijeme udara onaj main theme...some powerful shit, eh

iiii još jedna sitnica, na kraju ono sranje DEFINITIVNO padne...tu nema mjesta slobodnoj interpretaciji...u prvom gledanju mi je nekako izmakla scena di cobb blizu početka filma zavrti to u realnosti i ta vrtnja izgleda identično kao na kraju filma tik prije padanja
To ja cijelo vrijeme govorim..propušteni potencijal...

Scarface

Post by Scarface » 12 Aug 2010, 17:26

dr mladjo wrote:ne zaboravite da je totem tu samo da budete sigurni jeste li u tuđem snu.on ništa ne vrijedi ako ste još uvijek u svom snu jer vaša podsvijest će učinit da totem se prestane vrtit..
Da je ovo točno, cila zadnja scena ne bi imala smisla i Nolan ju ne bi takvom ostavija, tako da mislin da ovo šta kažeš nije sasvim točno. Totem je znak identiteta ali i raspoznavanja sna i jave, zašto bi ju Cobbs uvik vrtija onda? Možda misliš da si uvatija sve odgovore nakon 4 gledanja, ali ovakve stvari nisu baš konačne.

Boby

Post by Boby » 12 Aug 2010, 21:46

Gledao sam nekoliko moviepreviewcritticovih osvrta na ovo i u svojem posljednjem je izjavio kako on vjeruje da je sve san. Ja ću čekati da dođe u videoteku ali od kada sam ga pogledao, također želim vjerovati da je sve bio san.
Jako mi se sviđa ideja da je Cobb izgubio Mal (što ne mora značiti da je umrla već da ga je napustila) te su ga krivnja i žaljenje, koje su paralizirale njegov normalan život u javi, natjerale na ono čemu smo svjedočili kroz čitavi film.

Post Reply