Nedavno sam dobio kolekciju od Bele, pa mi se nekako najviše svidio ovaj film...
Lugosi glumi kirurga koji je opsijednut E. A. Poem. I tako mu dođe neki starkelja i moli ga da mu operira kćer koja je stradala u nesreći. Bela to učini, al se lik poslije i napali na tu žensku. E ali naravno ona je već zarućena i bla , bla...
Nakon desetak minuta u film se ubacuje Karloff, koji glumi odbijeglog zatvorenika , pa želi promijeniti facu.
On zato dolazi Beli, a ovaj mu nakon operacije totalno sjebe lice. Kasnije Bela poziva staroga, kćerku mu, zaručnika i još par likova u njegovu kuću, gdje ih želi poubijati...
Mogu reći da je film prepun raznih sprava za mučenje (uključujući i onu iz priče "Jama i njihalo" od Poa), tajnih prolaza, mračnih podruma itd. U kolekciji sam najviše očekivao od filma "Crni mačak" po opisima koje sam čuo, ali film ima dosta rupa i neobjašnjenih stvari u priči, dok je "Gavran" puno "sočniji".
Šta se tiće Lugosija, on je jednostavno nevijerojatan u ulozi, čak impresivniji od Drakule!
Mislim definitivno da je u ovome filmu Lugosi oborio Karloffa, iako je u špici Karloffovo ime kao i obično stavljeno iznad Lugosijevog.
Uglavnom predobar film, svakako preporućam. Pa ako je netko još gledao volio bih čuti komentar.