Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
-
filmofil
-
pa to podsvijesno osiguranje se nekako logično nameće u tom svijetu gdje postoje extractori, isto kako postoje pesticidi za parazite, antivirusi za viruse, itd meni je to skroz dobro funkcioniralo...kickovi su također logični zbog postojanja različitih razina sna, dobar plot device
a objasniti tehnologiju u filmu mi je nekako samo po sebi glupo because it's a god damn movie

jedino nisam skužio ono s oružjem kad kaže lik "don't be afraid to dream something bigger", jel to znači da su oni mogli zamislit bilo kakvo oružje i stvorit ga sebi u ruci? čemu onda one puškice i hvatanje pištolja po hotelu?
a ovo da je imitacija matrixa, to sam i očekivao...princip je gotovo isti, baš me zanima dal je nolan vukao inspiraciju od tamo pošto je scenarij počeo radit tamo još prije 8god kad je matrix bio aktualan
This is the Zodiac speaking.
-
Scarface
To s oružjem je moguća rupa, al mislin da se to tiče samog početka uranjanja u san, nešto poput oboružavanja i kasnije nema zamjena. Ovaj je odma sanja veće oružje, ovaj ne.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
-
filmofil
-
Ghostface wrote:To s oružjem je moguća rupa, al mislin da se to tiče samog početka uranjanja u san, nešto poput oboružavanja i kasnije nema zamjena. Ovaj je odma sanja veće oružje, ovaj ne.
makes sense, to je nekako i najbolje objašnjenje
-
Boby
Da, baš su se neki hvatali za to Hardyevu rečenicu. Nisam si dao truda za repete ali sjećam se da je Cobb šizio na Arthura kako ih je zeznuo jer nisu bili spremni na ono što su našli u Fisherovom umu što me onda navodi na zaključak da sanjanje "velikog" oružja kao i velikog otpora osiguranju zahtjeva neke ozbiljnije pripremne zahvate prije nego li se ekipa uopće uključi u akcije usađivanja ili krađe ideja.
Nadalje, oni su u Fisherovom snu, znači na njegovom teritoriju te su samim time u uvelike slabijoj poziciji.
Slažem se s tobom po pitanju ovih protuargumenata; do sada niti jedna negativna kritika nije zvučala pretjerano dobro argumentirana; stekao sam dojam da ga neki ne vole više zbog nečeg što osjećaju u srcu nego li u mozgu

-
filmofil
-
Boby wrote:Slažem se s tobom po pitanju ovih protuargumenata; do sada niti jedna negativna kritika nije zvučala pretjerano dobro argumentirana; stekao sam dojam da ga neki ne vole više zbog nečeg što osjećaju u srcu nego li u mozgu

ma takve ignoriram, uvijek imaš dežurne sabotere koji idu gledat ovakav film da nađu nešto loše u njemu pa ga popljuju svuda jer tako oni ispadaju drugačiji i alternativni pa se ne radi tu uopće o filmskom ukusu nego čistom debilizmu
zato volim čitat forum.hr kad ekipa uzme riječnik u ruke i povadi sve teže riječi da ih može umetat u recenziju filma pa ga "znalački" popljuju i 'ne znaju šta svi vide u tom precijenjenom smeću od filma'

-
Scarface
Čita san razne teorije o samom broju razina snova. Pa eto, možemo ode i mi.
Kolko san ja skužija, dva su problema- razine sna i sam limb, te problem na koji način se uđe u njega. Neki su išli toliko daleko da onaj limb u kojem su se našli Cobb i Ariadne s Fischerom ne smatraju limbom već 4. razinom koju je dizajnirala Ariadne.
Ja mislin da su 3 razine, u prvoj je sanjač Chemist, u drugoj Point Man, a u trećoj Forger, i zato sanjač u prethodnoj razini ne može sanjat u idućoj, već ostaje "budan" i tako pazi na ostale i održava prethodnu razinu stabilnom. Tu onda ulijeće pad kombija, cila stvar s gravitacijom i kickovima.
Limb je izgrađen od Cobbovih i Malinih snova jer su oni jedini bili u njemu.
U limb možeš uć na dva načina (sve je ovo po mom viđenju)- ako te ubiju u snu dok si pod jakim sedativom i ako dovoljno duboko kopaš u san. Na prvi način je uša Saito, na drugi Cobb i Ariadne (i prethodno Cobb i Mal), E sad, postoji li razlika u intenzitetu doživljaja limba nisan siguran, mislin da ne. Poanta limba je da te tjera da izgubiš samog sebe i da ne znaš svoj cilj (u ovom slučaju incepcija), već pomisliš da si u stvarnosti i da kraja nema. Način na koji se budiš iz limba je jednostavno samoubojstvo, simple as that, ali problem je u već navedenom gubitku poante. Ariadne i Fischer s euspijevaju vratit na taj način, dok Cobb ostaje tražit Saita, i boravi tu još par godina, dok je Saito sad već starac. U zadnji čas sami sebe podsjete zašto su tu i vrate se u stvarnost.
E sad, tu nastaje rez, jer Saito poteže za revolverom ali ne vidimo sam čin već se Cobb naglo budi. Sve od te scene pa do kraja je ostavljeno na interpretaciju.
Iman jednu svoju teoriju na koju nisan naiša na netu, malo je prenategnuta ali mi je prvo sinula čim san odgleda film: šta ako je ovo sve bila incepcija za Cobba, i šta ako on nije Extractor već običan građanin koji je na neki način izgubija svoju ženu i mučen grižnjom savjesti pobiga od obitelji? Šta ako je on Mark, a Saito i Fischer članovi Tima. Zašto ovako mislin? Pa, kad se on budi, steka san dojam da je u čudu i da ih ne poznaje, samo Saitovo potezanje za telefonom je možda samo simbolika. Cila scena na aerodromu može doista bit kao da je Cobb običan čovik koji daje putovnicu lišen grižnje savjesti, koji sada odlazi ka svom puncu i djeci. Šta ako je incepcija bila ideja da je on Extractor i da on ide nekom usadit ideju dok je sam cilj bilo njegovo mirenje sa svojom podsviješću u obliku njegove žene (scena u limbu). Znan, prenategnuto je i ima svojih rupa, al eto, bilo mi je zabavno tako gledat na film.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
-
filmofil
-
zanimljiva teorija, nije mi pala na pamet niti bi ju prihvatio...meni tu tvoju teoriju razbija već samo fischerov zbunjeni pogled u cobba na aerodromu
što se tiče razina sna, kako su rekli u filmu ima ih 3 + limb, limb predstavlja ništavilo i najdublju razinu podsvijesti dok su ove prve tri razine nekakve stepenice kojima se spuštaš do te 'crne rupe'...samo ne kužim u čemu je bila pompa oko tog limba kad te jednostavno samoubojstvo vraćalo nazad u realnost, ja sam to shvatio kao točku nakon koje nema više povratka da bi se na kraju cobb i saito jednostavno probudili bez ikakvih posljedica, mislim da je bar saito MORAO imati komplikacija jer je tamo proveo znatno duže vrijeme (skoro cijeli životni vijek) misleći da je to njegova stvarnost
-
Scarface
Moguće da je sedativ taman presta djelovat, a i trajne posljedice bi ti ostale da se oni nisu u zadnji čas sjetili di su i da je sedativ izgubija svoje djelovanje i vratija ih u stvarnost. Nije baš objašnjeno to s limbom, ako su se Cobb i Mal jednostavnim samoubojstvom vratili u rl i isto tako Ariadne i Fischer, izgleda da doista jest tako, samo je problem šta je nemoguće ostat svjestan di si i ko si kad si tamo. Ariadne i Cobb su to mogli jer su svjesno ušli tamo i ona je boravila jako kratko, dok se i sam Cobb izgubija tražeći Saita.
I znan da mi teoriju puno toga pobija, ali eto, moguće da je i više meta bilo u igri, i Fischer, Saito i Cobb, al nebitno, tako nekako gledan na film mada san svjestan da je prava teorija puno jednostavnija i očitija.
-
Boby
Koliko sam ja skužio, Saita i Cobba je probudio vremenski podešen aparat na koji su svi bili priključeni; svi ostali su išli s niže razine u višu tijekom procesa buđenja dok su njih dvojca automatski zašli u "javu" zbog isteka vremena koje je ona kazaljka pokazivala a njihova svijesnost da su u snu, odnosno u limbu, bila je jedina stvar bitna da se sigurno vrate natrag.
Ovo vezano za Cobbovo iskupljenje sam već prije čuo te mi je to jedna od dražih teorija jer daje jednu dodatnu emotivnu snagu čitavome filmu iako ću se zaista morati baciti barem na još jedno gledanje. Sve se nekako
privodi kraju kada Cobb uspije do kraja slomiti Mal i krenuti dalje.
U nekim trenucima počeo sam se pitati koliko je zapravo povjerljiv taj koncept o razinama koji je Cobb predočio jer nisam se mogao oteti dojmu kako je Mal, a ne putovnica, bila glavna barijera da bi se on vratio kući. A i taj njegov dom, kada o njemu priča s Milesom, učinio mi se je mnogo dalje od jednog običnog zračnog leta. Tu onda polagano dolazim do onih teorija kako se čitavi film u stvari odvija unutar jednog jedinog uma ali, kako već svi kažu, previše je tu rupa koje ostaju nepokrpane.
-
Scarface
Da, zato mi je Cobbova incepcija bila odma na pameti, Mal je bila glavna meta i stvar koju je tribalo riješit. Saito i Fischer djeluju jednostavno nebitni. A kad tome dodaš da je sve ovo i napravljeno zbog Cobba, onda stvari polako sjedaju na svoje misto.
Da, sigurno je da je njihovo buđenje iz limba imalo veze sa sedativom (jer je Chemist reka da tek kad njegovo djelovanje izblijedi moguće je vratit se u stvarnost).
-
Boby
Nego, volio bih spomenuti i jedna komentar od moje sestrične koji mi se je jako svidio. Onaj kraj filma, kada se zvrk vrti i dolazi odjavnja špica, ona je protumačila kao metaforu kako je Cobb ostvario svoje snove, našao je svoje klince i zato on živi svoj san; sve ostalo je nebitno. A onda kod tog nebitnog dolazimo mi, gledatelji, sa svojim teorijama.
-
Scarface
To je ajmo reć poanta cilog filma. Nije rečeno dal je u pitanju stvarnost il san iz jednostavnog razloga- nije bitno i stvarnost je relativna. Bitna je scena Cobba ponovo sa svojom djecom, sreća i sloboda koju sada ima, a da li je u pitanju san il stvarnost- nije bitno. Sve te nedorečenosti su tu da nas u biti nauče da postoji toliko toga oko nas i sve šta film radi je da itekako podupire Einstenovu teoriju.
-
dr mladjo
Koliko sam ja skužio, Saita i Cobba je probudio vremenski podešen aparat na koji su svi bili priključeni; svi ostali su išli s niže razine u višu tijekom procesa buđenja dok su njih dvojca automatski zašli u "javu" zbog isteka vremena koje je ona kazaljka pokazivala a njihova svijesnost da su u snu, odnosno u limbu, bila je jedina stvar bitna da se sigurno vrate natrag.
njih dvojica su se upucali na kraju.zato su se probudili iz limba.
incepcija na cobb je bila nemoguča.sjetit što su sve radili,planirali samo da ubace fisheru ideju za podjelu tvrtke.koliko su morali raditi incepcija za svakog člana ekipa,da mu je prijatelj i da su zajedno radili akcije.jedno je ubacit ideju ali ubacivanje sječanja je problem..
http://www.imdb.com/user/ur4554045/ratings
-
Scarface
dr mladjo wrote:Koliko sam ja skužio, Saita i Cobba je probudio vremenski podešen aparat na koji su svi bili priključeni; svi ostali su išli s niže razine u višu tijekom procesa buđenja dok su njih dvojca automatski zašli u "javu" zbog isteka vremena koje je ona kazaljka pokazivala a njihova svijesnost da su u snu, odnosno u limbu, bila je jedina stvar bitna da se sigurno vrate natrag.
njih dvojica su se upucali na kraju.zato su se probudili iz limba.
incepcija na cobb je bila nemoguča.sjetit što su sve radili,planirali samo da ubace fisheru ideju za podjelu tvrtke.koliko su morali raditi incepcija za svakog člana ekipa,da mu je prijatelj i da su zajedno radili akcije.jedno je ubacit ideju ali ubacivanje sječanja je problem..
To nije prikazano tako očito, i mislin da nije tako jednostavno.
Ako nas je ičemu film naučija, to je da je incepcija ka pojam nepresušan, i da je sve moguće, samo teško izvedivo. Ubacivanje ideje i sjećanja je zapravo jedna te ista stvar, jer to je i poanta samog izvođenja takve operacije.
-
Boby
Koliko se ja sjećam, ubijanje nije omogučavalo buđenje; ne pod onakvim sedativima te nije bitno dal su u limbu ili na nekoj od razina. Oni i dalje spavaju.
A kaj se tiče kompleksnosti oko nečeg tako banalnog kao što je Fisherovo nasljedstvo, ono zaista djeluje toliko složeno ukoliko se film gleda u okvirima onog što na prvi pogled nudi. Ali, ako se slika počinje sagledavati izvan okvira, onda i ono najkompleksnije postaje samo jedan mali detalj u mnogo većem mozaiku.