Teleći savici sa lukom i krastavcima uz pire od batate i mrkve
Savici: namazani dijon senfom, prutići kiselih krastavaca i luka, ružmarin - zamotani sa špagom
Umak: mrkva, celer, pelati, začini (sol, papar, vlasac) , a kasnije nakon miksanja dodano vrhnje i lovorov list
Zaboravih spomenuti da su ofkors bile i punjene Lajt verzija bez sira, pršut, peršin, ostaci krakova i nešto začina.
Gljive mi ne bi pale na pamet, ali mi taman ostali desetak u frizideru od proslog obroka pa ih iskoristio. Na kraju upiju toč bolje od krumpira i baš su bile odlične.
Umak: nono ima odličnu bazu za teleće šnicle gdje koristi celer, mrkvu, luk, brašno, salsu i vino za napraviti fantazija umak. Ja sam taj dan imao piletinu na pamti pa sam malo modificirao njegov recept gdje sam izbacio vino i salsu i dodao malo vrhnja.
Meso dakako pacano u maslinovom ulju sa bosiljkom i malo feferona da ta okusa.
Tražio sam na netu malo informacije o lignjama, pa se začudih da nisam kod nas našao ništa gdje se kombiniraju sa paštom, inače je samo rižoto klasika. Našao talijanski homemade recept u kojemu se malo poprženi narezani lignji u toćaju u umaku od pomidora koji se po pola sata radi u dva lonca: Konzerva pelata izgnječena, malo tomato pirea, soli, bosiljka, origana (taman sam ostao bez toga pa koristih tarragon) i malo šećera. Poslije se u drugom loncu na maslinovom ulju zaprži češnjak, ubaci se ovo i onda još pol sata kuha na laganoj vatri. Kaže giuseppe da kada se radi sa lignjama da se obavezno stavi malo vinskog octa koji izvuče okus.
Umjesto parmezana uz ovo idu lagano prepržene krušne mrvice.
Recept odličan, btw ovo "bijelo" u sredini je para
Losos: namazan sa tek pripravljenom pastom od češnjaka i kajenskim paprom, poširan u court bouillonu (luk, limun, vino, voda, mažuran, svježa kadulja, bosiljak, papar, kajenski papar, kosher sol).
Špinat: bačen na shallots (šalote ili kako već, bar je tako u sloveniji) i češnjaku uz malo mlijeka