Evo sam i ja gledao po prvi put Dragonrageov prvjenac i evo mojih zključaka (u već standardnom prikazu):
Što valja kod filma:
- Aleksandar Zemunik kao Martin je odličan i iznad svih glumaca gledajući glumu. Jednostavno ima onaj glumački mot
- specijalni efekti odlični i predobri za ovako jeftin film od kojih se najviše ističe eksplozija automobila (i još se kamera lijepo zarotira....

); CGI krv izgleda bolje nego u nekim novijim hororcima koje sam gledao (recimo "Blood: The Last Vampire")
- zvuk odličan kao i zvučni efekti eksplozija i oružja (škljocanje oružja mi je naj)
- montaža ala serija "24" jako dobra i djelotvorna
- scena pucnjave između pokvarenih policajaca i našega Dragonragea ima odličan tempo i vrlo je zanimljiva sa par jako dobrih detalja (recimo odbici metaka ili rupe što metci čine po zidovima i kontejnerima...ovakve detalje ponekad zaborave i u nekim akcićima iz B produkcije)
- odjavna špica filma (Prodigy mjuza + crno bijele fotke nice)
- kordinacija kratke ali efektne makljaže između Dragonragea i Martina
- John Woo utjecaj
- pola sata trajanja je baš tman za samu radnju i sam film, jer tako nema prazni hod kao što je to recimo imao "Krvnik" koji traje 59 minuta no prepun je praznih hodova i nepotrebnih kadrova i dijaloga...tako je Dragonrage ispričao svoju priču na najučinkovitiji način, a što je najbolje zadovoljio je sve gledatelje koji vole akcione filmove
Što ne valja kod filma:
- dio scenarija koji se tiče dijaloga među likovima u prvoj polovici filma (druga je mnogo bolja), koji je nekako bljedunjav i suhoparan; monolog Dragonragea na početku je trebao biti nekako žešći u rečenicama tj. ne tako klišejiziran po C produkciji akcića
- u nekim djelovima se kamera puno trese (recimo najgori prikaz toga je kad Profa i Martin traže Dragonragea pa kamera ide vrlo brzo od jednog i drugog)
- neki djelovi su više osvijetljeni neki ponegdje pretamni
- neki glumci su se morali mnogo bolje odglumiti svoje uloge (poneki bez smijanja dok se snima i to oni koji bi trebali biti smrtno ozbiljni) i uzor bi im trebali biti Aleksandar Zemunik i Dragonrage (ovdje mislim na drugu polovicu filma gdje je tek tada on u svom elementu)
- Sergio Leone utjecaj (kadrovi trebali biti statičniji i dramatičniji kad se ide u krupni plan očiju bez onako brzog prikaza i odmah prelaza na drugu scenu)
*kad je Dragonrage ubio Peru trebalo je to biti malo krvavije tj. kad ga je upucao trebalo je biti krvi po zidu da bude to malo efektnije, no ova primjedba neka se ne smatra kao minus filma....
Završna riječ:
- Ovo je odličan film koji je trebao imati svoju premijeru na Trash Film Festivalu i ako se gleda na takav način (kao trash akcioni film) onda je ovo čistokrvno remek djelo i svi ostali filmovi CRO produkcije mogu mu za sada puvati. No, ako se na njega gleda kao na nešto ozbiljnije onda tu treba dosta toga popraviti u glumačkom i scenarističkom dijelu, te ponegdje u tehničkom (kamera i osvijetljenje) i tek bi onda ovo bio najbolj hrvatski akcijski film kojem niti "Rusko Meso" koje sa svojom zadnjom scenom ne bi bilo niti do koljena ravno.
Ipak, da na niti tom polju nije sve tako crno mogu reći da sam gledao mnogo filmova C produkcije koji su unatoč 10000% većem budžetu nego što ga je Dragonrage imao izgledali kao prava sraćka prema ovom filmu i to u svim segmentima a ne samo u glumačkom smislu.
Po meni je Dragonrage u svom prvjencu obavio lavovski dio posla i sam film ostaje jedan od najboljih amaterskih uradaka koje sam do sada vidio s naših prosotra...
p.s. - eto, nadam se da nisam bio previše kritičan u pogledu ovih minusa, ali ne mogu skrivati ono što sam kod filma primjetio gledajući ga...

"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "
- Charles Bukowski -