Necronomicon

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Hec

Post by Hec » 16 Sep 2009, 01:38

Rijeci istine necronomicona jednog okultnog strucnjaka koji ima iskustva:

Riječ je o nesporazumu u interpretaciji. Neki tvrde da knjiga prethodi Lovecraftu i da nije mogao biti njezin autor. Navodno je već John Dee (glava rozenkrojcera u Engleskoj 16. st.) znao za nju i po nekim teorijama sam ju je napisao. Neki tvrde da je knjiga autentična iz vremena ranog Islama u vrijeme "pseudo-mitske" figure Abdula Alhazreda. Jedna od prihvaćenijih teza u krugu kaos magičara jest ta da je knjiga Lovecraftova fantazija, odnosno astralni konstrukt koji je s vremenom pretvoren u iskoristivi grimoar. Danas postoje čitavi redovi koji se baziraju na Chtulhu mitovima. Dakle, Lovecraft najvjerojatnije nije sam autor Necronomicona koji je u javnoj cirkulaciji, već neke određene individue vezane za okultni preporod iz vremena uspona anarhizma u magiji (kaos sustavi, diskordijanci, transhumanisti). Međutim, Necronomicon je vrlo popularan bez obzira na pobijanje teorije o Lovecraftovom autorstvu. Posebno u praktičnim radovima.

Unutar fikcije, spominje se u filmovima "Evil Dead", "Necronomicon" i još jednom čijeg se imena ne mogu sjetiti.

------------

eto :P svi sretni svi zadovljni :D
"Six strings to cover fear..."

just me

Post by just me » 27 Sep 2009, 15:24

Hec wrote:Rijeci istine necronomicona jednog okultnog strucnjaka koji ima iskustva:

Riječ je o nesporazumu u interpretaciji. Neki tvrde da knjiga prethodi Lovecraftu i da nije mogao biti njezin autor. Navodno je već John Dee (glava rozenkrojcera u Engleskoj 16. st.) znao za nju i po nekim teorijama sam ju je napisao. Neki tvrde da je knjiga autentična iz vremena ranog Islama u vrijeme "pseudo-mitske" figure Abdula Alhazreda. Jedna od prihvaćenijih teza u krugu kaos magičara jest ta da je knjiga Lovecraftova fantazija, odnosno astralni konstrukt koji je s vremenom pretvoren u iskoristivi grimoar. Danas postoje čitavi redovi koji se baziraju na Chtulhu mitovima. Dakle, Lovecraft najvjerojatnije nije sam autor Necronomicona koji je u javnoj cirkulaciji, već neke određene individue vezane za okultni preporod iz vremena uspona anarhizma u magiji (kaos sustavi, diskordijanci, transhumanisti). Međutim, Necronomicon je vrlo popularan bez obzira na pobijanje teorije o Lovecraftovom autorstvu. Posebno u praktičnim radovima.

Unutar fikcije, spominje se u filmovima "Evil Dead", "Necronomicon" i još jednom čijeg se imena ne mogu sjetiti.

------------

Ja baš i nisam. Kao prvo, unutar fikcije, Necronomicon se nema gdje ne spominje (uključujući i Stivena kKinga u književnosti, a filmova mogu nabrojiti najmanje 15 sam gledala (i po potrebi mogu nabrojiti) - i to bez anima.

Kao drugo, koji je to anonimni stručnjak, i zašto bi njegovo mišljenje bilo relevantnije od recimo, Harmsa i Gonca?
I have no name, because the cats do not need names to tell each other apart.

Wendigo

Post by Wendigo » 27 Sep 2009, 15:46

just me wrote:
Hec wrote:Rijeci istine necronomicona jednog okultnog strucnjaka koji ima iskustva:

------------

Ja baš i nisam. Kao prvo, unutar fikcije, Necronomicon se nema gdje ne spominje (uključujući i Stivena kKinga u književnosti, a filmova mogu nabrojiti najmanje 15 sam gledala (i po potrebi mogu nabrojiti) - i to bez anima.

Kao drugo, koji je to anonimni stručnjak, i zašto bi njegovo mišljenje bilo relevantnije od recimo, Harmsa i Gonca?
potpis. necronomicon je fikcija namjenjena zabavi. kaj se odmah moraju javljati samoprozvani filozofi (poput tog "stručnjaka) i analitičari sa svojim pretencioznim bullshitom.. :P

who friggin´cares jel knjiga stvarna ili nije.

Hec

Post by Hec » 30 Sep 2009, 16:38

to i nije bitno, ali je bitno cinjenica koja je istinita da u njoj imaju textovi stariji od bilo koje danasnje svijetske civilizacije, dakle tu govorim o rijecima iz doba hermesa trismegistusa i poruke sa njegove smaragdne table, to nije isto sto i tot atlatidjanski jer je drugacija simbolika. Imaju velike slicnosti ali se odnosi na druge arhetipove.

EDIT:

a na post od Justme@ istina da se spominje svugdje, to i je cjela farsa, ko sto su fanaticali pola ideologije i filozofije okultizma, tako i pjesnici i cak umjetnici arhitekti danas takve arhetipove stavljaju u obliku kipova po cijelom Zagrebu:
ako vas zanima o cemu pricam, govorim o ovome:

Image
Cvjetni trg. Daleko iznad pogleda prolaznika bude Hermes Triput Najveći noseći kaducej, simbol trostrukog Kozmosa i Čovjeka.

Image
Piramida sa označenim vrhom kod nacionalne knjižnice. Piramida je u centru kruga, čija linija je crvene boje. Oko piramide se nalaze sa svake strane po 11 zastava na stupovima. 11 + 11 = 22, broj staza na Drvetu Života (Velika Arkana u Tarotu), zajedno sa Monadom (piramidom) u sredini.

Kad bi se gledalo odozgo, vidjeli bi ovo:

Image

To je stari masonski simbol koji simbolizira uniju polova, tj. Ozirisa u sredini kruga ili stvaranja, a kružnica kao ženski dio, je Majka Izis. Isto tako to je egipatski hijeroglif za riječ "Ra" ili "Sunce". U hermetizmu, masoneriji i alkemiji, ovaj simbol predstavlja spiritualno Sunce i alkemijsko zlato.

Image

Hotel Dubrovnik, Trg bana Jelačića. Hermes sa kaducejom.

Image

Zgrada Hrvatskih Željeznica. Masonski šestar, trokut i zidarski visak, alati masonerije plave lože. Reljefi ženskog i muškog lika sa svake strane - primarni polariteti Kozmosa.

--

bolje da ne idem dalje, (uzeto od tehutija, sa svom zahvalnoscu prema njemu)... time sam htio reci da je sve pred nama, ali nitko se ne obazire, imam jos tonu informaciju o okultnoj arhitekturi, koga zanima ili ako netko nesto nadje u gradu, neka posta pa cemo i to razmotriti, sve ima svoje znacenje, niti jedan umjetnicki simbol nije glupost, takodjer je to velika inspiracija u medijima i filmovima, a da ne govorimo o animeima i fantasy piscima.

Deimos

Post by Deimos » 30 Sep 2009, 23:37

Hec wrote:to i nije bitno, ali je bitno cinjenica koja je istinita da u njoj imaju textovi stariji od bilo koje danasnje svijetske civilizacije, dakle tu govorim o rijecima iz doba hermesa trismegistusa i poruke sa njegove smaragdne table, to nije isto sto i tot atlatidjanski jer je drugacija simbolika. Imaju velike slicnosti ali se odnosi na druge arhetipove.

EDIT:

a na post od Justme@ istina da se spominje svugdje, to i je cjela farsa, ko sto su fanaticali pola ideologije i filozofije okultizma, tako i pjesnici i cak umjetnici arhitekti danas takve arhetipove stavljaju u obliku kipova po cijelom Zagrebu:
ako vas zanima o cemu pricam, govorim o ovome:

Kad bi se gledalo odozgo, vidjeli bi ovo:

Image
u sredini je kvadrat, a ne krug. piramida je u sredini a ne stožac

Hec

Post by Hec » 01 Oct 2009, 00:25

da ali iz visine izgleda ko krugić, isti se simbol dobije, bitno da je unutra crna ispunjena tocka, nije bitno kakvog oblika jer na vecoj udaljenosti se opet manje primjeti i zna se na sto se odnosi.

Image

A$H

Post by A$H » 03 Oct 2009, 11:01

evo ti tema o ovome..da ne spamas vise u onom topicu jer si otisao daleko od teme topica..
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

Hec

Post by Hec » 03 Oct 2009, 12:44

Srry ali nisam ja htio toliko ispamat nego sam reko jednu cinjenicu prije 2 mjeseca jos davno...tek je netko odgovorio kasnije i tako smo se zapetljali u ono ko sta misli....da bi objasnio nes tako moras ic dalje mada ni ja to nisam htio al nevolim ostavljat prazna pitanja.... regards :P
sve u svemu sam takvim postom htio rec da necronomicon nije jos jedna prazna horror prica nego nesto sto je stvarno potaklo ovaj svijet... sto je u tomu lose? :P

A$H

Post by A$H » 03 Oct 2009, 13:53

pa eto..sad tu mozes objasnjavat sve do mile volje..
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

Hec

Post by Hec » 03 Oct 2009, 14:32

ma neam razloga...presmijesno je tak se ponasat -.-'' :lol:
ispada da sam pokupio svu pamet svijeta i da pricam praznim zidovima...nema smisla
mozes ovo zakljucat slobodno :P :P

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 04 Oct 2009, 00:45

samo podjeli još ovakvih fotografija sa opisima, zanimljivo vidjeti nešto domaće

Hec

Post by Hec » 04 Oct 2009, 11:24

okej...editat cu kad bude prebaceno.

onda bolje da se tema zove : Simbolika okultne arhitekture u Zagrebu i širom Hrvatske?

Hec

Post by Hec » 04 Oct 2009, 11:52

Image

Image

Image

Vrata neke stare kuće za koju se spekulira da je tu živio neki gračaški zanatlija, a vjerojatnost je također da je kuća pripadala templarima jer je taj dio Istre bio pod templarskom paskom.

Na vratima ponovno vidimo šestokraku zvijezdu, no tu su i uspravni pentagram, prst koji pokazuje u trikvetru, simbol Trojstva (tri stupa Drveta Života), lanac od 5 prstena (elementi i broj 5 kao broj pentagrama koji krije savršeni omjer Phi, logaritamsku spiralu), ultimativno, broj 5 predstavlja čovjeka s njegovih 5 udova i fizičkih osjetila (pogledati sliku Vitruvijanskog Čovjeka od Da Vincija).

Image

Simbolika kaduceja i ženskog lika.

Image

Majčinski princip Sofija-Shekinah-Lucifer (Mudrost) i kaducej ispod desnog krila.

Image

Lubanja ovna. Astrološki znak ovna je od davnina predstavljao početak solarne godine, bujanje vegetacije nakon duge zime, uskrnuće sunca i ponovnu regeneraciju Prirode i Čovjeka. Ovan ima suprotnu simboliku od jarca (Bafomet), dok jarac predstavlja samu zimu i smrt (tj. početak transformacije), ovan je spuštanje Svjetla u manifestaciju Prirode i Čovjeka. Na slici je vidljivo da su ovnovi rogovi vezani za vegetaciju što još više intezivira ionako drevnu astroteološku simboliku. U Egiptu, ovan je bio sveta životinja boga Amona. Ovan se vezuje u Cernunnosa, keltskog rogatog boga, i Zelenog Čovjeka.

Image

Majka Mudrost - Duh Sveti sjaji svojim zrakama u svo postojanje.

Image

Trg Maršala Tita. Sv.Juraj ubija zmaja. Simbol sa mnogo značenja, no najdublja su mu pripisivali renesansni alkemičari. Zmaj simbolizira Prima Matru ili prvu materiju-supstancu (Azoth. Njegove kanđe - element zemlja, njegove ljuske - element voda (ljuske asociraju na ribu), krila - element zrak a plamen iz ždrijela - vatra. Mač je simbol Volje ili petog elementa koji se bori protiv zmaja, drugim riječima Volja pokušava pokoriti ljudsku elementalnu, nižu prirodu.

Image

Jezuitski trg Zagreb. Zmija koju goli čovjek (istinska Volja?) pokušava smiriti. Kundalini i njegova kontrola?

Image

Kamenita vrata, Gornji Grad. Vitez je ovaj puta ponizan prema životnoj sili (spušten šljem, konj gleda u zmiju nekako spokojno). Možda afirmira njezinu važnost i pokazuje koliko je bitno imati vlastitu životnu silu pod kontrolom, tj. spokoj koji nam balans donosi.

Image

Obredni štap Braće Hrvatskog Zmaja. Zmija-zmaj (Kundalini) koluta oko štapa - sushumna spinalni kanal. Slično je i u kršćanskoj ikonografiji gdje se zmija vijuga oko križa.

Image

Starčevićev Dom. Početak Praške ulice. Anđeo Prosvjetiteljstva - Svjetlonoša Lucifer i baklja (prometejska simbolika).

---------
jos jednom velike zahvale tehutiju na ovome, jer ovo nebi bilo danas ovdje.... dodam jos kasnije

just me

Post by just me » 04 Oct 2009, 19:45

Hec wrote:okej...editat cu kad bude prebaceno.

onda bolje da se tema zove : Simbolika okultne arhitekture u Zagrebu i širom Hrvatske?
A može i jednostavno - ezoterija, ako se netko sjeti i nećeg drugog.

just me

Post by just me » 04 Oct 2009, 19:49

Gdje je točo u Istri ta stara kuća s ornamentiranima ertama?

Post Reply