elrania wrote:
gosp, nemamo si sta oprastati, ne budi toliko fin. ja ne pricam o okultizmu, vec duhovnosti. vec tu se razilazimo.
Napisah "oprosti" isključivo zato da se nebi krivo protumačio post u svrhu vrijeđanja isl., iliti da se nebi pretvorio u masakar kakav je ovdje nastao u zadnjih par sati.
Iskreno, nisam pročitao sve tvoje postove vezane uz temu.
Ja sam govorio opčenito o tematici koju analizira hec, koja nužno može ili ne mora biti vezana uz okultno.
elrania wrote:
to bi ti napravio. ovo su oni napravili. ovdje postoji masa onih koji bi htjeli to vidjeti i postoji odreden broj onih koji sami za sebe nesto rade i znaju zasto to rade i sto ce biti od toga. netko tko zeli iskusiti vizualnu car carobnih trikova i nevjerojatnih akrobacija na trapezu ode u cirkus i plati za to. netko tko zeli duhovnost radi na svoj emotivnom, duhovnom, fizickom i psihickom tijelu u smjeru koji njemu najvise odgovara. duhovnost nije predstava za radoznale i kriticne, vec zivot za onoga tko je izabere. isti taj ce zainteresiranome ponuditi informacije, no nece mu pokazivati trikove i sarenilo, jer se ovakva praksa na to ne svodi.
sto netko drugi radi, nije moja stvar, ali samo kazem da izrugivanja i vrebanja dokaza ne vode nicemu...no u konacnici, neka svatko radi sto ga volja.
Duhovni i individualni razvoj je nešto krasno i nemam uopče namjeru vrijeđati ljude koji na tome i rade.
No, i duhovni odnosno individualni razvoj se temelji na određenim motivima.
Ajmo ponovno slikovito prezentirati problem.
Malo je sličnosti između motiva jednog budista koji pokušava pronaći duhovni mir na Tibetu i jednog europskog okultista koji proučava knjige o oživljavanju mrtvih u Londonu.
Spomenuti europski okultist to čini, u večini slučajeva, kako bi pronašao moć i snagu, odnosno kako bi došao do duhovnog ispunjenja putem utjecaja nad drugima i okolinom. Stoga, logično je za zaključiti da će spomenuti okultist dati na znanje svijetu koja saznanja ima kako bi ga svijet cijenio.
I to, uistinu, spomenuti europski okultist čini, no ne čini prezentirajući uzdizanjem mrtvih nego pišući knjige, memoare, prevodeći knjige nekih drugih europskih okultista i formirajući organizacije u kojima spomenuti okultist polagano pruža "saznanja" svojim naučnicima.
Smisao? Gubi li se ovdje ideja snage?
Iz kuta neutralnog promatrača, da. Iz kuta spomenutog okultista, ne.
Naime, spomenuti okultist svoju maštu prezentira sljedbenicima i svijetu, realizirajući je u njihovim glavama kroz vrijeme. Time njegove bajke o uzdizanju mrtvih ne postaju realnost u materijalnom svijetu, ali postaju realne u glavama ljudi.
Upravo zato tražim/tražimo dokaze, odnosno realne i materijalne dokaze.
Knjige i verbalni iskazi me samo tjeraju na sumnju, na skepticizam.
Zapis o osobi koja X godina nije jela meni ne predstavlja aposlutno nikakav dokaz, osim ukoliko je riječ o znanstvenom izvoru. No, znanost nije prihvatila niti je iznosila teze da osoba može X godina ne jesti, da osoba može levitirati, da osoba može biti metamorf ili da može doživjeti 500 godina.
Takve teze su iznosili sljedbenici ili sami "naučnici" koji su mogli spomenuto ili izmisliti ili uistinu vjerovati u nešto takvo.
No, subjektivna vjera nije nažalost realnost.
Dali bi meni itko vjerovao kada bih rekao da imam 280 godina?
elrania wrote:
ovakva je pretpostavka jako fizicka i neces bas daleko dogurati ako na ovakav nacin pokusavas prepoznati nesto duhovno. :yogi:
ne pricam sada o psihokonezi, zivljenju pomocu sunca itd, jer pucanjem na takvo sto osoba vec iskazuje naivnost u cijelom procesu i koliko se sve neozbiljno shvaca.
da bi ista od ovoga jedan covjek razumio, treba shvatiti sto on je i sto moze kao individua, a ne se opterecivati sto je netko drugi napravio.
Ja se ne opterečujem što je netko drugi napravio.
No, kao što već rekoh, ukoliko slijedim nauk i iskustvo nekog drugog, onda bih volio i imati fizički odnosno materijalan dokaz da je to što činim smisleno, a ne gubljenje vlastitog vremena.
Zašto se probuditi sa 80 godina i shvatiti da cijeli život proučavaš sve moguće varijante duhovnog, okultnog, religioznog itd., a zapravo nikakav smisao ili mir nisi našao?
Ukoliko se mir pronađe, ja doista nemam ništa protiv toga, no ja osobno prije upuštanja u potragu za "mirom" želim ipak malo realnije postavke od "netko je rekao" fraza.
Better to reign in Hell than to serve in Heaven.