Sveti Georgije Ubiva Aždahu (2009)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
Dragonrage

Sveti Georgije Ubiva Aždahu (2009)

Post by Dragonrage » 10 Mar 2009, 18:24

Ovo je jedan od najskupljih ako ne i najskuplji film ikada snimljen na ovim prostorima. Budžet mu naime iznosi 5 milijuna €;. Režiju ove spektakularne ratne melodrame potpisuje redatelj Srđan Dragojević, najpoznatiji domaćoj publici po filmovima "Mi nismo andjeli", "Mi nismo andjeli 2", "Lepa sela lepo gore" te "Rane", a film svoju premjeru ima upravo na današnji dan, 11. Ožujka 2009. godine. Najveći dio budžetaj je osigirala vlada Republike Srbije, dok su ostatak osiguralni mnogobrojni sponzori. Ako je suditi po slikama i promo traileru, taj budžet je utrošen na itekako pametan način. Glumačku ekipu sačinjavaju poznata imena Srpske kinematografije kao što su Lazar Ristovski, Bora Todorović, Zoran Cvijanović (i mnogi drugi) ali i jedna Hrvatska glumica, Nataša Janjić u glavnoj ženskoj ulozi. nataša je inaće domaćoj publici vjerojatno najpoznatija po ulozi detektivke Martine u iznenađujuće dosta dobroj domaćoj krimi seriji "Mamutica". I za kraj još valja samo izdvojiti kako je film nastao prema istoimenoj drami Dušana Kovačevića iz 1984. godine, koju je on pak napisao prema istinitim događajima koje je njemu ispričao njegov djed Cvetko Kovačević koji je kao dečak za vrijeme Cerske bitke bio angažiran kao volovodac, prevozivši mrtve i ranjene sa ratišta do poljske bolnice smještene nadomak Šapca.

Image

IMDB

Official site

PROMO TRAILER (6 min.)

RADNJA
Radnja filma odvija se u selu u Srbiji na obali reke Save 1914. godine, prirodne granice s moćnim Austrougarskim carstvom. Stanovništvo u selu podeljeno je između dve radikalno suprotstavljene struje – na jednoj strani su telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, a na drugoj invalidi, veterani iz prethodna dva balkanska rata. Ubrzo počinje Prvi svetski rat i zdravi deo populacije je mobilisan. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju da iskoriste žene i sestre vojnika. Te vesti dopiru do srpskih vojnika u rovovima nekoliko dana pre očekivanog neprijateljskog napada. Da bi sprečila pobunu, srpska komanda odlučuje da pošalje invalide na front i tako reši neprijatnost. Ovi neobični događaji, zasnovani na istinitoj priči, pozadina su za nesrećni ljubavni trougao između mladog ratnog invalida, lokalnog policajca i njegove žene, koji se okončava kao u staroj grčkoj tragediji.
SLIKE
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Još više fotografija možete pronaći OVDJE.

Studeni

Post by Studeni » 10 Mar 2009, 19:27

konačno da se Dragojević makne od ičega što u imenu sadrži riječ 'anđeli' i slično.
nisam uopće pratio ništa o ovome, nadam se da će opravdati...s Kovačevićevim djelima teško da se može promašiti...
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,
Anything to get me to start
working on what I’ve been putting off

Carpenter

Post by Carpenter » 11 Mar 2009, 02:28

Po promu mi se čini zanimljivo, jedino ljubavni podzaplet djeluje otrcano i već stoputa viđeno. Gledat će se.
Are you talking to me?

Post Reply