Barton Fink (1991)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
remike2

Barton Fink (1991)

Post by remike2 » 09 Nov 2010, 17:55

O filmu:
Barton Fink is a 1991 American film, written, directed, and produced by the Coen brothers. Set in 1941, it stars John Turturro in the title role as a young New York City playwright who is hired to write scripts for a movie studio in Hollywood, and John Goodman as Charlie, the insurance salesman who lives next door at the run-down Hotel Earle. The Coens wrote the screenplay in three weeks while experiencing difficulty during the writing of another movie, Miller's Crossing. Soon after Miller's Crossing was finished, the Coens began filming Barton Fink, and it premiered at the Cannes Film Festival in May 1991. In a rare sweep, it won the Palme d'Or prize, as well as awards for Best Director and Best Actor (Turturro). Although it was celebrated almost universally by critics and nominated for three Academy Awards, the movie grossed only $6,000,000 at the box office – two-thirds of its estimated budget.

Glumačka postava:
John Turturro
John Goodman
Michael Lerner
Judy Davis
John Mahoney

Plot:
In 1941, New York intellectual playwright Barton Fink comes to Hollywood to write a Wallace Beery wrestling picture. Staying in the eerie Hotel Earle, Barton develops severe writer's block. His neighbor, jovial insurance salesman Charlie Meadows, tries to help, but Barton continues to struggle as a bizarre sequence of events distracts him even further from his task.

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=WK0WjWlVO9w

Poster:
Image
But, you know, I knew something must be rotten in Denmark. There was no way you could like me that much. Man, I can't tell you how relieved I was when you took off your dress, you... you didn't have a dick.

Bub

Re: Barton Fink (1991)

Post by Bub » 09 Nov 2010, 18:06

Ovo ću morat ponovit jer sam ga davno gledao i ne sjećam se baš najbolje.

remike2

Post by remike2 » 09 Nov 2010, 18:15

Bub wrote:Ovo ću morat ponovit jer sam ga davno gledao i ne sjećam se baš najbolje.
Definitivno pogledaj, meni osobno odličan film braće Coen, sjajna kombinacija satire i crnog humora u smislu napada na Hollywood te onih koji žele uspjeti u njemu u portretu očajnog pisca čija blokada ga nosi u svijet pakla i raznih čudnih situacija sa uvijek odličnim Johnom Goodmanom te meni veoma dragim Johnom Turturrom koji blista kao glavni lik u filmu. Ovo je za mene uz Fargo i The Big Lebowski njihov najbolji uradak.
But, you know, I knew something must be rotten in Denmark. There was no way you could like me that much. Man, I can't tell you how relieved I was when you took off your dress, you... you didn't have a dick.

Bub

Post by Bub » 09 Nov 2010, 18:51

Svakako, obožavam filmove braće Coen i njihove glumce koje koriste kroz filmove, te njihov crni humor.

Bub

Post by Bub » 14 Jan 2011, 20:49

Sinoć ponovo pogledao i kao da sam ga gledao prvi puta, doduše sjećam se samo nekih djelova. Film je odličan, ali ujedno i dosta čudan, baš se osjeti Coenizam od laganog početka, pa sve do kraja. Gluma obojice i Turturro-a i Goodman-a su odlične, puno ljudi je reklo da im je ovaj film dosadan, ali meni je baš dobro sjeo.

remike2

Post by remike2 » 14 Jan 2011, 20:58

Bub wrote:Sinoć ponovo pogledao i kao da sam ga gledao prvi puta, doduše sjećam se samo nekih djelova. Film je odličan, ali ujedno i dosta čudan, baš se osjeti Coenizam od laganog početka, pa sve do kraja. Gluma obojice i Turturro-a i Goodman-a su odlične, puno ljudi je reklo da im je ovaj film dosadan, ali meni je baš dobro sjeo.
Meni je baš film uvijek odličan kad ga gledam (Coens rule). Rekao bih da je malo i podcijenjen, Turturro i Goodman su jednostavno perfektni, a uz sve to je odlično ukomponiran i prikazan štih 30-ih godina 20. stoljeća u SAD-u i prvenstveno ta cijela paklena blokada pisca koja ga dovodi do niza nevjerojatnih i neobičnih događaja.

Bub

Post by Bub » 14 Jan 2011, 21:16

Da vidiš to sam zaboravio pohvalit štih tih 40ih godina, pogotovo hodnik i hotelske sobe, te cipele koje se drže ispred sobe i preko noći ti ih ispoliraju.
SpoilerShow
Scene u sobi su mi odlične pogotovo s komarcem i tapete koje se odljepljuju, te njihovi prijateljski prisni razgovori i zbunjene rekacije Finka (Turturro baš fino odglumio), a nije ni slutio da je sve zbog jednog poziva i naravno wrestling scena. :supz:

Post Reply