preuzeto sa stranice
www.mojprviposao.net
Primjeri iz američkih istraživanja (vezaniz za intervjue glede zapslenja)
Američka istraživanja donose zanimljive primjere koji se ipak u toliko ekstremnom obliku kod nas ne događaju.
Među interesantnije citate iz zaprimljenih životopisa spadaju sljedeći:
• 'Odgovoran sam za propast dvije financijske institucije'
• 'Pao sam na odvjetničkom ispitu s relativno visokim ocjenama'
• 'Za mog je poslodavca najbolje da mi ne dopusti rad s ljudima'
• 'Sklon sam odugovlačenju, posebno kad mi se zadatak ne sviđa.'
• 'Moj je cilj biti meterolog, ali s obzirom da ne posjedujem potrebnu edukaciju, pretpostavljam da bi se trebao okušati u burzovnom mešetarenju.'
• 'Postao sam potpuno paranoičan, ne vjerujem nikome i ničemu.'
• 'Bračni status: često. Djeca: razna.'
• 'Tvrtka me je učinila žrtvenim jarcem, kao i moja tri posljednja poslodavca.'
• 'Nemojte moje česte promjene radnih mjesta (ukupno 14) shvatiti negativno. Nisam nikada dao otkaz.'
• 'Posljednji sam posao napustio zato što su inzistirali da svako jutro dođem na posao u 8,45. Nisam mogao prihvatiti takve uvjete.'
Primjeri s intervjua uključuju situacije u kojima kandidati na intervjuu:
• jedu sendvič ili hamburger
• dovedu domaću životinju
• listaju erotski magazin
• prijete da im moraju dati posao
• obećaju da će, ukoliko dobiju posao, svoju lojalnost pokazati tako što će si istetovirati tvrtkin logo na nadlaktici
• telefoniraju rodbini da ih obavijeste kako intervju ide dobro
• zovu terapeuta za savjet oko odgovora na neko pitanje
• odgovaraju na poziv za drugo radno mjesto
• zatraže od intervjuiste da obuče sako kako bi eventualna ponuda za posao zaista bila ozbiljna
• slikaju ga za uspomenu, ili
• ga izazovu na dvoboj 'na ruku'.
Kandidati za posao, s druge strane, najčešće navode kako ih iznenađuju pitanja poslodavaca o privatnom životu (40,70%). Tako poslodavce zanima bračni status kandidata, planovi vjenčanja i prinove, gdje i s kim žive, je li stan u kojem žive u njihovm vlasništvu, što su po nacionalnosti, koji im je horoskopski znak i imaju li tetovažu. Pitanja koja, čini se, nemaju posebne veze s radnim mjestom su i ona poput 'Gdje radi Vaš suprug i kolika su mu primanja?', 'Kada su rođeni Vaši roditelji i sestra i koji je njihov JMBG?', 'Koja je po Vama bila uloga Tuđmana u domovinskom ratu'? te 'Jeste li slobodni večeras?'.