Filmski su autori katkad rođeni da snime jednu priču. U slučaju Chrisa Nolana, to je "Inception".
Ne TDK, a ni prethodni Batman. Ne "Memento", ne "Prestige", ne "Insomnia". Ma kako uspješan bio u adaptacijama tuđih djela, Nolan je s "Inceptionom" prvi put nakon svog debija "Following" zaista autor svog filma, isključivi scenarist i redatelj. I opet, ali sada na vrhuncu svog zanatskog umijeća, kreativnog naboja i pripovjedačke izbrušenosti, on mijenja samu paradigmu filmskog pripovijedanja.
Koncept "Inceptiona" izuzetno je ambiciozan, tipičan hollywoodski "high concept" koji tako često nadmaši sposobnosti poimanja masovne publike da urodi kultnim djelima ("Blade Runner") ili pak nadmaši sposobnosti scenarista, pa bude dopunjen standardnom akcijom ne bi li se po svaku cijenu svidio ("Total Recall"). Za razliku od primjera, ovo nije adaptacija Philipa K. Dicka, ali dickovskiji je film od SVEGA dosad viđenog -- u pameti, u razradbi, u srcu, u čežnji. Potpuno filmičan, mišljen slikom, to je filmski pandan Dickove proze: visoki se koncept tu shvaća, a ne objašnjava. U njemu ste, dok film traje, iznutra.
(MILD SPOILERS AHEAD) Koji je to koncept? Pa, stvaranje snova, i uvlačenje sanjača u njih, nominalno s ne naročito zakonitim namjerama. Valja izvući misao iz sanjača, ukrasti mu ideju, podatak, informaciju. Arhitektura sna -- za vrijeme sanjanja posve stvarna -- samo je sredstvo za postizanje tog cilja. To je posao kojim se bave naši protagonisti, Cobb i Arthur, uz šačicu suradnika. Zaplet filma nastaje kad njihov najnoviji sanjač za vrijeme sna otkrije da je u snu i prozre njihove namjere... i ponudi im alternativni zadatak. Umjesto vađenja ideja, sađenje ideja. (SPOILERS END)
Nema tu ni traga od beskrajnog filozofiranja s dizajnerskim sunčanim naočalama kojima su nas braća Wachowski podvrgla u "Matrixu", a ni koketiranja s kulerstvom iz istog filma. A "Matrix" je bio zadnji film prije "Inceptiona" koji se drznuo prebaciti visoke filozofske koncepte poimanja jastva, svijesti i percepcije u fabulu žanrovskog filma. Kritičari su hvalili kung-fu, a da nisu shvaćali da se Wachowskiji poigravaju s manihejstvom samog Morpheusa. Nije tamo stvar bila u tome da su ljudi dobri, a strojevi zli. Ali koncept je bio ispričan kroz njih, pa nije ni čudo da se percepcija publike ulovila za standardni good guys/bad guys koncept. Zato nastavci nikom nisu pretjerano sjeli.
U "Inceptionu" Nolan ne radi tu grešku. Ovdje nema negativaca. Postoji posao, postoje zainteresirane strane, postoji veliko neistraženo područje ljudske svijesti i traumi koje se u njoj kriju -- internih svemira svih nas, bespuća neizvjesnosti koje obećavaju više pogibelji od bilo kojeg negativca. Nolan je genij već i zato što opasnostima iznutra ne nameće neki jasniji, žanrovskiji pojam opasnosti izvana. Sva je drama tu, u liku, kako je to još od Euripida... samo, ovaj put, doslovno. Nema negativaca. Popriličan podvig za čovjeka koji je u svom prethodnom filmu donio najupečatljivijeg negativca suvremene kinematografije.
Traktate iz perspektive suvremene filozofije i psihologije pisat će drugi. Ovo je jedna od prvih, ekskluzivnih, fanovskih i ubuduće nimalo spoilerastičnih recenzija najiščekivanijeg filma ljeta (ako vas Team Jacob i Team Edward ne jebu ni pol posto). Zasad je dovoljno ovo: dok ga gledate, znat ćete i sami da je ovo beskrajno pametan film, i da će traktati doći, i bit će vam svejedno, jer ćete uživati. U vizualnosti, u priči, u intrigi, u drami, u tragediji... i iskupljenju.
Nolan je oduvijek snimao filmove kao rebuse. Escherovski plakat koji ilustrira ovu recenziju najjasniji je vizual njegovog najboljeg rebusa: java/san, stvarnost/iluzija, svijest/podsvijest, aktivno odlučivanje/pasivno slušanje, sama osnova onoga što nas čini individuama tu je u pitanju. Enigma ovih razmjera rezonira izravno u gledatelju, ali samo ako je točna, samo ako je arhitektonski besprijekorno strukturirana. "Inception" je, za divno čudo, upravo takav film.
Nemala zasluga za to leži u Leonardu DiCapriju, koji tu, usput, izgleda kao movie star verzija samoga Nolana. DiCaprio je u skorije vrijeme nanizao više konstantno izvrsnih i kontinuirano sličnih filmova od bilo kojeg kolege u branši: njegov Cobb organski izlazi iz likova koje je tumačio u "The Departed", "Revolutionary Roadu" i "Shutter Islandu". Ako je glumac ikada bio koautor konačnih djela (po strani od žanrovskog tipiziranja), onda je to DiCaprio s ovom niskom filmova. Već sama činjenica da je odabrao upravo te projekte, jedan za drugim, daje mu za pravo da se doživotno dere s pramca Titanica ono što se već dere. Da kralj... koji car.
I sve ostalo je ovdje izvrsno. Uobičajeno brutalistička Pfeisterova fotografija ovdje dobiva koprenast, prozračan, vodenast prizvuk, uz nemalu pomoć minuciozne scenografije Guya Hendrixa Dyasa, zadnji put viđenog u Kraljevstvu kristalne lubanje. Vizualni efekti -- ma, mislite da znate što oni mogu? "Inception" snoliko prkosi zakonima fizike naizgled bez imalo truda. Sve što ste dosad vidjeli u kinu ne može vas pripremiti na ovo. Neću ni pokušati objasniti razinu složenosti s kojom se montaža ovdje nosi, iz sekunde u sekundu bez greške. Dobro, Hans Zimmer i dalje šmira sa svojom partiturom. Ali dobro šmira, pa to ne može zasmetati. Makar je glazba i dalje jedina točka koja Nolana dijeli od savršenstva -- a "Inception" od jednog od najboljih filmova svih vremena.
Svejedno, tu mu je mjesto. Među najboljim filmovima ikad snimljenim. Christopher Nolan je nakon 114 godina postojanja filmske umjetnosti već drugi put pokazao da može promijeniti sâm način njenog fabuliranja, načina na koji filmsku radnju pratimo, doživljavamo, shvaćamo i nosimo nakon gledanja u sebi. U "Inceptionu" je to učinio majstorski, i snimio svoj masterpiece.
"Inception" je remek-djelo. Strpite se da ga potitlam*, pa ćete to i sami vidjeti.
Vladimir Sever
Inception (2010)
- Boby
Re: Inception (2010)
Prva domaća recenzija iako film tek za 2 tjedna stiže u američka kina:
- Dragonrage
Jebote...ja sam vjerojatno jedna od rijetkih koji nije ni najmanje nabrijan na ovaj film. Sve to skupa super zvuči, i ne sumnjam da će film rasturiti u svim mogućim aspketima, na kraju krajeva i kritike govore u prilog tome...ali od samog početka me baš ništa nije posebno impresioniralo
Tema, priča, zvuči izvrsno i otiginalno, ali to mi je jedina stvar u cijelom projektu koja me bašš veseli. Recimo...kad je izašao prvi trailer, svi su ostali oduševljeni, dok je mene užasno živciralo to što je trailer jako, jako podsjećao na trailer za Dark Knighta, ono, čak je i muzika te ritam muizike isti, kao i neke scene...npr. scena sa kamionom.
Uglavnom...pogledat će se kao i svaku drugi film...ali definitivno neču ići sav nabrijan na projekciju...
Tema, priča, zvuči izvrsno i otiginalno, ali to mi je jedina stvar u cijelom projektu koja me bašš veseli. Recimo...kad je izašao prvi trailer, svi su ostali oduševljeni, dok je mene užasno živciralo to što je trailer jako, jako podsjećao na trailer za Dark Knighta, ono, čak je i muzika te ritam muizike isti, kao i neke scene...npr. scena sa kamionom.
Uglavnom...pogledat će se kao i svaku drugi film...ali definitivno neču ići sav nabrijan na projekciju...
-
John_Ryder
ti se ionako nabrijavaš samo na čiste akciće tako da ovo nije ništa novo
- Dragonrage
Nema veze jle je riječ o akciću ili ne. Pretpostavljam da ciljaš na Expendablese...a na Expendablese se nabrijavam zato jer se radi o prvom i jedinom sakupljanju navečih starih i novih akcijskih junaka u isti film ikada...projektu koji sanjam od malih nogu.John_Ryder wrote:ti se ionako nabrijavaš samo na čiste akciće tako da ovo nije ništa novo
Nolan je Ok redatelj koji zna upiknut dobru ideju/priču, baš kao i u ovom slučaju, ali s nekog autorskog aspekta me nije do sada fascinirao.
- Scarface
Nolan je definitivno jedan od najinteligentnijih redatelja ne samo današnjice, već cile kinematografije, s originalnim pristupom i zahtjevima od samog gledatelja, i ne sumnjan da će Inception bit njegovo najpronicljivije djelo dosad. Međutim, u svim njegovim filmovima jednostavno mi fali "ono nešto", jedan touch koji bi mi film podiga na razinu genijalnosti. ono šta uvik dobijen je jako napeta radnja, izvrsna gluma, ali jednostavno mi uvik fali ona duša filma, neka toplina. Uspoređujući samo Iluzionista i Prestige, ovaj potonji je nesumnjivo puno kvalitetniji na svim mogućim razinama, ali Iluzionist me ispunija nečim zbog čega će mi uvik bit puno, puno draži. I tako je sa svim Nolanovim filmovima, neka neobjašnjiva hladnoća i krutost se krije iza njih, ne u smislu realiteta kojeg prikazuju i u čiju svrhu jesu takvi, već pomanjkanje magije je ono šta mi nedostaje. Nadan se da će Inception to prominit, ali nekako sumnjan.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
- Boby
Držim da filmovi uvelike oslikavaju i dio redateljeve osobnosti te mi se ovaj Nolanov hladniji pečat sasvim dobro uklapa u njegov poprilično matematički pristup filmu; ovdje ne mislim na kalkuliranje s brojkama već na činjenicu da mu dobar dio filmova funkcionira kao jedan pomno posloženi mozaik te se onda na kraju, kao posljedica toga, nekako zagubi ona aptsraktna ljudskost njegovih aktera. Do sada sam primjetio da mu nemali broj ljudi to zamjera ali ja i dalje tvrdim da je ovaj lik trenutno najvažnija stvar na filmskoj manistream sceni jer je u poziciji da ima sposobnost i kreativnost s jedne te ovlasti i potporu velikih distributera s druge strane. Situacija u kojoj se možda nitko nikada još nije našao.
Uspoređujući što su neki prethodni redateljski velikani učinili do svoje 40-te godine, može se slobodno reći kako od Nolana još nismo ni približno čuli; osobito ako se uzme u obzir da sa svakim svojim idućim filmom on sve više sazrijeva. Siguran sam kako će to "Inception" još i više potvrditi.
Uspoređujući što su neki prethodni redateljski velikani učinili do svoje 40-te godine, može se slobodno reći kako od Nolana još nismo ni približno čuli; osobito ako se uzme u obzir da sa svakim svojim idućim filmom on sve više sazrijeva. Siguran sam kako će to "Inception" još i više potvrditi.
- john_constantine
bar nisi jedini. Mene film uopće ne interesira.Dragonrage wrote:Jebote...ja sam vjerojatno jedna od rijetkih koji nije ni najmanje nabrijan na ovaj film. Sve to skupa super zvuči, i ne sumnjam da će film rasturiti u svim mogućim aspketima, na kraju krajeva i kritike govore u prilog tome...ali od samog početka me baš ništa nije posebno impresioniralo![]()
Michel puši karu.
- remike2
Također.john_constantine wrote:bar nisi jedini. Mene film uopće ne interesira.Dragonrage wrote:Jebote...ja sam vjerojatno jedna od rijetkih koji nije ni najmanje nabrijan na ovaj film. Sve to skupa super zvuči, i ne sumnjam da će film rasturiti u svim mogućim aspketima, na kraju krajeva i kritike govore u prilog tome...ali od samog početka me baš ništa nije posebno impresioniralo![]()
But, you know, I knew something must be rotten in Denmark. There was no way you could like me that much. Man, I can't tell you how relieved I was when you took off your dress, you... you didn't have a dick.
- boyko
4 nova clipa - http://teaser-trailer.com/2010/07/incep ... #more-7867
''Ne biste li radije da vas, kada umrete, pojedu vaši rođaci nego crvi?''
- Boby
Ovo je jako dobro. Dosadašnje kritike navode kako ovo šiša Dark Knighta.
- chatterer
nadam se da će šišati Memento, poslije tog filma mi se nijedan njegov nije svidio 
- HorrorHR
- Site Admin
toliko ste ga izhypeali da mi se ne da ni sinopsis pročitati

- Boby
Niti nemoj; za ovakav tip filma valja ići u kino bez da se znade ikakav detalj vezan za priču.
- Wendigo
remike2 wrote:Također.john_constantine wrote:bar nisi jedini. Mene film uopće ne interesira.Dragonrage wrote:Jebote...ja sam vjerojatno jedna od rijetkih koji nije ni najmanje nabrijan na ovaj film. Sve to skupa super zvuči, i ne sumnjam da će film rasturiti u svim mogućim aspketima, na kraju krajeva i kritike govore u prilog tome...ali od samog početka me baš ništa nije posebno impresioniralo![]()