Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
Scarface

Post by Scarface » 13 Oct 2009, 22:41

john_constantine wrote:
Ghostface wrote:
john_constantine wrote:Propast nebeskih gospodara - i došli smo do zadnje knjige u trilogiji, očekivano najslabija u trilogiji, ali i dalje ima puno mašte, s puno manje akcije. Dosta preokreta, bizarnih događaja, novih likova, Jan je manje u knjizi nego inače, odličan završetak, marsovci, morska čudovišta i sve moguće... Jedna od najboljih sf trilogija, zabavna od početka do kraja i prepuna mašte. Preporuka.

I nije baš, pročitaj još 10-tak razvikanih serijala pa donesi ovakav sud.
imaš kakvu preporuku? da posudim iduće u knjižnici.

A od sf serijala sam čitao Dune i ostale knjige, njih tri - četiri, samo krivim redoslijedom zbog čega sam se izgubio u radnji, Miles Vorkosigan (sve epizode izdane kod nas) i Vodič kroz galaksiju za autostopere. Pa mi onda Nebeski gospodari djeluju kao zabavno štivo u usporedbi s tim serijalom.

Ja san se nadoda na tvoju malo generaliziranu tvrdnju kad si očito pročita premalo sf knjiga da bi tako nešto reka. Preporuka iman dosta, al nije to za svakog.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 14 Oct 2009, 00:16

Lewis Black: Me of Little Faith

Image

Zapela mi u oko knjiga na aerodromu radi John Stewartovog quotea na coveru. Komičar Lew Black o skoro vjeri, različitim religijama, TV propovjednicima etc. Odlična knjiga, pošteno me nasmijao sa svojim ponekad brutalnim forama u kojima secira detalje pojedinih religija. Kako kaže pri početku, ako vas vrijeđa da netko govori loše o onome u što vjerujete, preskočite knjigu u širokom luku :D

cactus

Post by cactus » 18 Oct 2009, 22:01

Hrvoje Horvat-Johnny B. Štulić Fantom slobode
Biografija Štulića napisana razumljivo i opširno sa dosta podataka a nije dosadna,barem ne ako vas tema zanima :lol: .
Trenutno najbolja knjiga posvećena Azri i njenoj prošlosti. 9/10
Taktika je kad znaš što da radiš kad nešto može da se uradi.
Strategija je kad znaš šta da radiš kad ništa ne može da se uradi.

Filmoznalac

Post by Filmoznalac » 22 Oct 2009, 20:19

R. Scott Bakker: Tama koja prethodi

To je prvi je dio trilogije Princ Ničega koji prati događaje u zemlji koju zovu Eärwa dvije tisuće godina nakon apokalipse kada je posljednji put Ne-Bog hodao među ljudima. Sam početak knjige je zbunjujući jer se ne zna tko pije, a tko plaća, a takav osjećaj imao sam kroz cijelu prvu trećinu. Knjiga ima dobru priču, čak i pristojan kraj s obzirom na to da je ovo samo prvi dio trilogije i zanimljive likove pred kojima leži još mnogo izazova. Piščeva mašta je iznenađujuće svježa, no neke scene u samoj knjizi su degutantne, na svu sreću njih možemo nabrojati na prste ruke. Četiri glavna lika veoma su različitih osobnosti; Drusas Achamian je mag koji po naređenju svoje magične škole po svijetu lovi članove Savjeta koje nitko nije vidio već tristo godina i kojima je cilj vratiti Ne-Boga ponovo među ljude; pričom usko povezana s njim jest Esmenet, prostitutka koja malo jest, a malo nije zaljubljena u Achamiana. S druge strane tu je Anasûrimbor Kellhus, redovnik koji, nakon poziva koje mu je njegov otac poslao putem snova, kreće u potragu za njim, a u toj mu potrazi pomaže barbarski poglavica Cnaiur nakon što je njegova nacija izgubila borbu protiv Conphasove vojske, mladog genijalnog vojskovođe, ujedno i Careva nećaka. Dok Achamiana krasi mudrost, Esmenet bi mogao opisati kao nesigurnu, Cnaiura povezati s bijesom, a za Kellhusa bi naizgled mogao reći da je savršen, ali distanciran od svega. Izuzev prve trećine knjigu preporučujem svakom fanu ovoga žanra.
ryder gubi svu nadu i samo osjeti oštricu srpa kako ga je probola kroz rame i lagano klizeći kroz polovicu vrata, pada na pod, a čovjek srp odlazi, ali mu nešto ispada, Ryder polagano umire

maddjuro

Post by maddjuro » 22 Oct 2009, 20:27

Filmoznalac wrote:R. Scott Bakker: Tama koja prethodi

To je prvi je dio trilogije Princ Ničega koji prati događaje u zemlji koju zovu Eärwa dvije tisuće godina nakon apokalipse kada je posljednji put Ne-Bog hodao među ljudima. Sam početak knjige je zbunjujući jer se ne zna tko pije, a tko plaća, a takav osjećaj imao sam kroz cijelu prvu trećinu. Knjiga ima dobru priču, čak i pristojan kraj s obzirom na to da je ovo samo prvi dio trilogije i zanimljive likove pred kojima leži još mnogo izazova. Piščeva mašta je iznenađujuće svježa, no neke scene u samoj knjizi su degutantne, na svu sreću njih možemo nabrojati na prste ruke. Četiri glavna lika veoma su različitih osobnosti; Drusas Achamian je mag koji po naređenju svoje magične škole po svijetu lovi članove Savjeta koje nitko nije vidio već tristo godina i kojima je cilj vratiti Ne-Boga ponovo među ljude; pričom usko povezana s njim jest Esmenet, prostitutka koja malo jest, a malo nije zaljubljena u Achamiana. S druge strane tu je Anasûrimbor Kellhus, redovnik koji, nakon poziva koje mu je njegov otac poslao putem snova, kreće u potragu za njim, a u toj mu potrazi pomaže barbarski poglavica Cnaiur nakon što je njegova nacija izgubila borbu protiv Conphasove vojske, mladog genijalnog vojskovođe, ujedno i Careva nećaka. Dok Achamiana krasi mudrost, Esmenet bi mogao opisati kao nesigurnu, Cnaiura povezati s bijesom, a za Kellhusa bi naizgled mogao reći da je savršen, ali distanciran od svega. Izuzev prve trećine knjigu preporučujem svakom fanu ovoga žanra.
imam ovu knjigu koju mi je baker osobo potpisao čak je i napisao thanx josip, jedino iznenadilo me je kad sam vidio da lik ime preko 2 metra
I may be an idiot, but i am no fool.

maddjuro

Post by maddjuro » 22 Oct 2009, 20:28

imam ovu knjigu koju mi je baker osobo potpisao čak je i napisao thanx josip, jedino iznenadilo me je kad sam vidio da lik ima preko 2 metra

inace na ovu ti se trilogiju nadovezuje jedna druga trilogija od koje je izasao samo prvi dio, a mzda i drugi

Filmoznalac

Post by Filmoznalac » 22 Oct 2009, 20:37

maddjuro wrote:

imam ovu knjigu koju mi je baker osobo potpisao čak je i napisao thanx josip, jedino iznenadilo me je kad sam vidio da lik ime preko 2 metra
Znam, također sam ga upoznao i također sam se iznenadio :D
ryder gubi svu nadu i samo osjeti oštricu srpa kako ga je probola kroz rame i lagano klizeći kroz polovicu vrata, pada na pod, a čovjek srp odlazi, ali mu nešto ispada, Ryder polagano umire

john_constantine

Post by john_constantine » 23 Oct 2009, 16:25

Jantarni dalekozor - početak je malo bio dosadan, ali kvragu, kasnije postaje sve bolje i bolje. Povratak starih likova, zemlja mrtvih, preokreti, novi likovi, nova stvorenja, neočekivani događaji, mufoni, svijetovi, završetak, epske scene, harpije, nekoliko vrhunskih scena za pamćenje, tako prekrasno opisanih da ih se mogu zamisliti u glavi, romantika...

:spoiler:
Ono kada se Lyrini roditelji žrtvuju na kraju... :( Ili epska scena kada anđeo ubija svećenika Gomeza, taj dio kada ga sam ranjen pokušava utopiti u vodu da bi spasio djecu, ili scena s harpijama... ali najviše me rastužio taj završetak, to kada iskazuju ljubav i onda su na kraju okrutno razdvojeni...
:spoiler:

Oduševljen sam trilogijom i nije mi žao novca na to. Sigurno ću ga još više puta čitati, i sada mi ta trilogija spada u jednu od najboljih fantastičnih romana kao trilogija Nebeski gospodari u sf romane. Prvi dio je dobra dječja fantazija, drugi dio je postao mračniji i ozbiljniji, ali treći dio je najbolji u trilogiji prepun mašte, fantastičnih bića, preokreta, žrtava, svijetova i puno opširniji. Baš poželim još nastavaka od te knjige...
Michel puši karu.

Filmoznalac

Post by Filmoznalac » 26 Oct 2009, 15:34

Tad Williams: Plameni čovjek

Tad Williams poznat je kao pisac fantasy romana od kojih niti jedan nema manje od 800 stranica. Ova pripovjetka je dio zbirke „Legende“, dolazi na skromnih sedamdesetak stranica, formata manjeg od „male“ bilježnice. Oduševit će one koji smatraju da dobro djelo može reći svoje na stotinjak stranica, a rastužiti fantasy frikove koji vole probdijevati noći i noći iščitavajući tomove knjiga. U početku se čini da se radi samo o ljubavnoj priči, ali kako se ona bliži svom vrhuncu, u nju se upliću elementi horora, a na kraju dobiva metafizički karakter – pitanja o smislu života i smrti, te uzaludno traženje odgovora na ta pitanja, barem što se tiče ovog života. Oni koji su za malo lakše štivo (pri tome mislim doslovno, pripovjetka stane u svaki imalo veći džep, a težina se mjeri u miligramima) prvi su koji bi trebali što prije pročitati ovu književnu minijaturu. No ono što ostaje nakon što je pročitate, sigurno nije oslobađajuća lakoća – o nekim stvarima ćete se zapitati ili jednostavno biti pod dojmom pročitanog.
A onda možete očekivati da ćete se navući na Williamsa i one „teže“ knjige (koje se mjere u kilogramima i ne stanu u džep).

Filmoznalac

Post by Filmoznalac » 30 Oct 2009, 01:50

Terry Pratchett - Guards! Guards!

Ovo je osma knjiga čija se radnja odvija u Svijetu Diska koji leži na leđima četiri slona koji stoje na golemoj kornjači. Pratchett u ovoj knjizi prvi put prikazuje gradsku stražu, a može se reći da su njeni zaposlenici jedni od najsmješnijih Pratchettovih likova.
Ova knjiga zadivit će svakoga sa svojom kvalitetom, radnjom i likovima, a ni poznatog humora Terryja Pratchetta neće nedostajati.

maharet

Post by maharet » 07 Nov 2009, 10:08

Noam Chomsky - Imperijalne ambicije

malo politickog nije za baciti....doduse nista sto vec nije poznato u smislu imperijalnog vladanja Americkog kontinenta, geopolitickih strategija i svaljivanja krivice na zemlje bliskog istoka i dalje....u svakom slucaju, citljivo :)

just me

Post by just me » 07 Nov 2009, 10:17

Андрей Дашков Войны некромантов - postapokaliptični horror-fantasy.
I have no name, because the cats do not need names to tell each other apart.

john_constantine

Post by john_constantine » 19 Nov 2009, 05:50

Mario Puzo - Kum - odlična i vrhunska knjiga koja te lako uvlači u taj svijet mafije, kriminala, ubojstava i epskih likova. Dosta kompleksno, ali opet se sve lagano prati, životi brojnih likova, kum, glavni lik Michael, poneke scene nasilja (kada Luca raskomada sjekirom Caponeove ljude), ili sjajan završetak s preokretom kojih ima podosta. Tek dio radnje koja se događa na Siciliji. Lako se uvući u tu knjigu i zamisliti kako to izgleda, makar sam te likove zamišljao kao iz filma koji sam gledao, naročito lika Sonnya i epskih scena smrti. Čovjek poželi u knjizi biti i sam član Corleonove obitelji, he, ali ovo danas, mafijaši uopće nisu kao u toj knjizi, ubojice, nasilnici, kriminalci.. odlična knjiga.
Michel puši karu.

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 29 Nov 2009, 12:49

Planet India: How the Fastest Growing Democracy Is Transforming America and the World

Image

Zanimljiv pogled na Indiju kroz prizmu ravoja kulture, tehnologije, poslovanja i politike.

maddjuro

Post by maddjuro » 01 Dec 2009, 18:25

ako nekoga zanima The Zombie Survival Guide: Recorded Attacks (Paperback) je stigao u algoritam, ali po cjeni od 130kn, što je previše

Post Reply