Vampyr (1932)

Od Velike Britanije do Rusije; od Italije do Norveške
Post Reply
Michel

Vampyr (1932)

Post by Michel » 11 Apr 2025, 22:23

Horror, Fantasy
Image

Imdb
Wiki

Director: Carl Theodor Dreyer
Writers: Sheridan Le Fanu, Christen Jul, Carl Theodor Dreyer
Stars: Julian West, Maurice Schutz, Rena Mandel

Putnik Allan Gray stiže u selo Courtempierre i smješta se u maloj gostionici. Gray ima veliko zanimanje za nadnaravno, posebno za vampire. Jedva se smjestio kad osjeti zlokobnu silu kako se spušta na njega. U noći mu u sobu ulazi starac i kaže mu 'ona ne smije umrijeti'. Jednu od starčevih kćeri, Leone, ugrizao je vampir. Kako bi razbila kletvu, Grayeva i Leoneova sestra Gisele mora pronaći izvornog vampira i zabiti joj kolac u srce.

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Michel

Re: Vampyr (1932)

Post by Michel » 11 Apr 2025, 22:23

Image

Vampyr (1932) - ovo prvi i zadnji put gledao prije 12 godina i bio mi je konfuzan i nisam ga tad ocijenio. Sad mi je puno manje konfuzan i sva ta atmosfera me upila. Tako sanjivo, pomalo Lovecraftski iako nema tu Lovecraftian horora, ali tako djeluje. Lik dolazi u selo i želi istražiti vampirizam, ali neka sila ga polako psihički muči. Kratko traje, sporo ali efektivno. Redatelj je poznat Carl Theodor Dreyer i ovo je bio njegov prvi zvučni film. Shvaćam ako ovo nekome nije dobro, ali kupilo me ovaj put. I muzika je vrhunska u nekim dijelovima. 7.5/10

UTJECAJ/ZNAČAJ - pa najveći utjecaj leži u tome što je s vremenom dobivao sve bolje kritike nakon negativnih na početku pa se danas na nekim listama svrstava i među 100 najboljih horora svih vremena. Prošao je test vremena i klasik je, ali nema takav ogroman utjecaj kao neki drugi horori iz te ere. A+, A, B+, B, C+, C
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

Post Reply