Pamyo - sa zadovoljstvom Vas izvještavam da imamo napokon prvi film iz 2024. godine na listi najboljih. Ok, ovo je još svježe, film ima mana ali baš kao i sa "When Evil Lurks" iz 2023. godine, ovaj film ima svoja vlastita pravila koja sam prihvatio i poštujem. Čitajući neke dojmove po internetu, neki ljudi su film popljuvali jer drugi dio filma kad se pojavi demon samuraj/general, da im je to bilo užasno. Ja shvaćam njihovu percepciju zašto bi to bilo, kužim zašto im se nije svidjelo čak sam i ja u tom trenutku kad se prvi put pojavio rekao sebi dobro koji je ovo kuki, ali kad sam ga izbliže vidio tu demonsku facu, pa muzika, pa kad se pretvorio u vatrenu kuglu, rekoh tu sam za to! Apsolutno volim taj folklor, tu kulturu Koreje to jest Japana jer iako je ovo korejski film, isto jako vuče neke korijene iz Japana i njihove tradicije. Da, nema puno objašnjenja zašto ovo, zašto ono. Priča je jasna, ali one sitnice čine film, ta narodna vjerovanja. Meni je čak druga polovica i bolja nego prva. Četiri glavna lika ajme kako su mi na kraju filma prirasli k srcu. Baš sam ih zavolio i razmišljao sam kako bi bilo dobro da dobijemo i drugi dio, ili možda serija. Atmosfera mi se jako svidjela, muzika dojmljiva pogotovo onaj dio kada se demon general susretne sa onom bakom u šumi pa kad krene glazba za naježit se. Ima i nekoliko smiješnih momenata kada si nacrtaju sva ona slova na lice kao zaštitu pa ih onaj zaustavi haha ili kada gospodin Kim na kraju umire i sjeti se da ima vjenčanje od kćerke i to ga vrati u život. Volim takve sitne detalje. Oprostio sam filmu dosta toga jer ima dušu, stvarno volim takve filmove. Kadrovi su bili lijepi, fotografija ma stvarno zadovoljan.
Sad malo na objašnjenja:
Tko su Parkovi?
Tijekom japanske okupacije Koreje, bilo je nekih Korejaca koji su izdali svoju zemlju i svoje sunarodnjake i zakleli se na lojalnost Japanu za moć, privilegije i bogatstvo. Bogata korejska obitelj (Parks) u Americi su potomci takvog čovjeka. Njihov djed je rasprodao Koreju i u zamjenu dobio bogatstvo, moć i položaj velikog utjecaja; ovo je sramotna obiteljska tajna koju Parks nije htio otkriti.
Tko je Gisune?
U bljeskovima prošlosti; bjeloputi Japanac "Gisune" bio je vrlo moćan japanski Onmyouji (japanski šaman/svećenik) za kojeg neki kažu da je nalikovao lisici. Hwarimov učitelj se jednom susreo i rekao da je njegov duh previše moćan i da se čini neljudskim. Ovo je zanimljivo jer je gisune vjerojatno pogrešno razumijevanje japanske riječi "Kitsune" kod Korejaca; duh lisice/čudovište (youkai) ponekad cijenjen kao bog ili čudovište u Japanu. Kitsune u japanskom folkloru posjeduju veliku duhovnu moć i također imaju sposobnost promjene u ljudski oblik kako bi se uklopili u ljudsko društvo.
Što se dogodilo u prošlosti? Što znači 'Lisica je tigru rasporila kralježnicu'?
Japanci su postavili metalne šipke u Koreju na vrlo specifičnim mjestima gdje teče energija zemlje. Ove metalne šipke služe za blokiranje korejske kopnene energije koja bi iscrpila snagu, energiju, prosperitet i bogatstvo korejskog naroda. U filmu su spomenuli da je lisica prepolovila tigru kralježnicu; tigar je korejski poluotok.
Tko su bili pljačkaši grobova?
"Pljačkaši grobova" zapravo nisu bili pljačkaši grobova, već zapravo skupina odlučnih Korejaca. (vjerojatno taoisti? nisam potpuno siguran, ali pretpostavit ću da je taoistički i tako ću se pozvati u ostatku ovog objašnjenja), ali neke duhovne stručnosti. Putovali su preko Koreje kako bi uklonili te metalne šipke. Njihovi ostaci posjeda uključivali su ne samo njihove alate s njihovim imenima i duhovnim simbolima, već i šipke uklonjene s drugih mjesta, kao i knjigu koja objašnjava njihov taoistički? poznavanje principa 4 elementa vatra, metal, voda, drvo. Vatra se suprotstavlja vodi, metal se suprotstavlja drvetu; ovo bi kasnije postalo važno.
Što se dogodilo na mjestu ukopa? Parkovi djed? Anima?
Gisune/Kitsune (japanska lisica) je htio spriječiti uklanjanje metalnih šipki, pa je ovoga puta umjesto metalne šipke uzeo tijelo japanskog generala koji je pobio preko 10.000 ljudi i stvorio demona 'anima' postavljajući plameni metalni mač kao posudu i spajajući ga s tijelom generala. Ovaj "metalni" plameni mač opći demon (fuj) bi zauzeo mjesto metalne šipke za ovo specifično mjesto. Demon bi također djelovao kao čuvar mjesta. To je i razlog zašto je lijes umetnut okomito da djeluje kao šipka. Gisune je također dao upute parkovima da pokopaju svog djeda iznad mjesta ukopa jer će mjesto ukopa moćnih figura biti dobro zaštićeno od pljačkaša grobova (ili onih koji uklanjaju šipke). Nikad nije bilo jasno jesu li parkovi bili svjesni ovog plana. Vjerojatno im je Gisune obećao da je ovaj ukop dobro mjesto za njihova djeda. Gisune nikada nije mario za djeda iz Parka, nego za namjerno kažnjavanje, to je samo ravnodušnost i samo je mario za njegovu korisnost u sprječavanju uklanjanja šipke.
Tko je posjedovao Bong Gila?
Bong Gilov duh bio je talac od strane anima. Bong gil je za to vrijeme postao animin sluga i postao je jako povezan s animom. Tijekom bitke, anima je mogla ubiti bong gila zbog čega su dvije žene zaštitile njegovu sobu i bile spremne žrtvovati kokoš kako bi zauzele mjesto bong gila u najgorem scenariju.
Mokro drvo protiv plamenog metala
U svijetu taoizma/geomantizma/fengshuija (i drugih starih duhovnih vjerovanja) postoje suprotni elementi. metal, drvo, vatra i voda. Ying i Yang, svjetlo i tama, život i smrt, dobro i zlo itd. Taoizam se bavi dovođenjem ovih suprotstavljenih sila u ravnotežu ili ravnotežu, ali u toj suprotnosti jedna strana u pravilu može poništiti drugu stranu. Geomant Kim pročitao je taoistički zapis o pljačkašima grobova u knjizi i također je vidio da u grobu nema metalne šipke kao što je u knjizi rečeno (zbog čega je bio tako siguran). U to vrijeme nije shvatio da je životinja metalna šipka. Ali tijekom svojih vizija, vidio je stvaranje anime i shvatio da je plameni metalni mač posuda pomoću koje je anima stvorena, a sama anima bila je metalna šipka za ovo mjesto. ova spoznaja kao i taoistički suprotstavljeni elementi ustupili su mjesto spoznaji da se 1. anima manifestira iz plamena + metala; 2. voda se suprotstavlja vatri, a drvo metalu, tako da mokro drvo mora poništiti plameni metal. Ova spoznaja bila je presudna za poraz anime.
Zašto je deda Park tako osvetoljubiv prema svojim potomcima?
početak filma prilično dobro objašnjava što se događa s parkovima, ako postoji mali problem s pokopom pretka, oni mogu baciti bijes s druge strane groba. Djed Park nije imao samo male neugodnosti, već je bio pokopan na krajnje negativnoj i podloj lokaciji + na vrhu metalne šipke koja blokira korejsku kopnenu energiju + na vrhu zlog demona općeg anima čudovišta. Bilo mu je više nego neugodno i njegovi su potomci generacijama ignorirali njegovo doslovno vrištanje. (plus zanemaren i ne posjećen od strane potomaka da odaju počast i ponude hranu) Tijekom ovog dugog mučnog vremena, djed Park bi postao izuzetno ogorčen i pun mržnje prema svojim potomcima (ovo je također spomenuto u mrtvačnici u razgovoru). Kad se ogorčeni duh oslobodi, on odlazi u lov na svoje potomke u bijesu, ogorčenosti i osveti.
Zašto su koordinate označene na grobu?
Koordinate nam govore da je mjesto ukopa djedovog parka krajnje precizno proračunato i namjerno. U početku ne znamo značaj, ali kasnije shvaćamo da je bio značajan za instalaciju metalne šipke i stvaranje anime za zaštitu mjesta. Djed Park jednostavno nije imao sreće i više-manje samo paravan na više načina.
Što je potaknulo Animin bijeg?
Parkov lijes je uklonjen,
iz groba je iskopan lijes anime (koji kao da se u filmu spominje kao da nekoga bude iz sna),
ispustili su lijes dok su ga izvlačili, vjerojatno probudivši usnulu životinju.
Ubojstvo demona zmije također bi moglo imati neke posljedice, moguće je da je demon zmija čuvao donje mjesto ukopa.
Kao čuvar mjesta, duh životinje vjerojatno je vezan za mjesto, pa bi ga pomicanje lijesa natjeralo da se vrati na mjesto.
7.6/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - a mislim novi je film, nema neki značaj. Je da je vrlo popularan u Aziji i sad vidim zaradio je jako puno, hvaljen je od kritike. Hm, teško za ocijenit ali vidjet ću s vremenom. A+, A, B+, B,
C+, C
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"