The Tingler (1959)

Old school
Post Reply
User avatar
elrania
Posts: 23132
Joined: 04 Feb 2007, 18:13

The Tingler (1959)

Post by elrania » 21 Sep 2011, 15:31

Image


IMDB

TRAILER


Director: William Castle

Writer: Robb White


Cast:
Vincent Price ... Dr. Warren Chapin
Judith Evelyn ... Mrs. Martha Ryerson Higgins
Darryl Hickman ... David Morris
Patricia Cutts ... Isabel Stevens Chapin


Storyline:
Dr. Warren Chapin is a pathologist who regularly conducts autopsies on executed prisoners at the State prison. He has a theory that fear is the result of a creature that inhabits all of us. His theory is that the creature is suppressed by our ability to scream when fear strikes us. He gets a chance to test his theories when he meets Ollie and Martha Higgins, who own and operate a second-run movie theater. Martha is deaf and mute and if she is unable to scream, extreme fear should make the creature, which Chapin has called the Tingler, come to life and grow. Using LSD to induce nightmares, he begins his experiment.

SpoilerShow
Image

Image

Image

Image

Image

User avatar
elrania
Posts: 23132
Joined: 04 Feb 2007, 18:13

Re: The Tingler (1959)

Post by elrania » 21 Sep 2011, 15:58

moram priznati da me poprilično zbunilo što se točno i zašto događa u filmu i negdje nakon sredine, čini mi se, sam počela s onim 'ok, i'll play along'. kad ga se pregrmilo do kraja, shvatila sam da sam pred sobom imala sasvim pristojno ostvarenje, no malo previše mozganja i filozofiranja s moje strane me dovelo do toga da nisam ostala najzadovoljnija.
al eto, sama sam si kriva :D i valjda neće slična stvar drugima umanjiti užitak gledanja!

User avatar
Mr. Pest
Posts: 139
Joined: 06 Dec 2015, 00:32

Re: The Tingler (1959)

Post by Mr. Pest » 07 Oct 2020, 17:06

Odgledao ga sad ususret All Hallow's Eveu, Tingler je inače crv koji živi u svim ljudima i raste skupa sa strahovima, a jedino ga krik može zaustaviti, što bi se dogodilo da se čovjek koji ne može kriknuti prepadne do krajnjih granica života, baš to se pita nitko drugi do Vincent Price, doktor koji se zanima za stvari koje nikome drugome ne bi pale na pamet. Nije ovo horror u pravom smislu te riječi iako ima čak i jedan jump scare, više se film lovi za neku bizarnost i nadrealizam, a s time da skoro svi glavni likovi imaju bračnih problema, zapita s čovjek što je scenarist sa svime time htio reći. Redatelj filma je William Castle koji je imao nekoliko horror filmova u 60ima, a najpoznatiji je ne toliko po filmova nego po stvarima koje je radio u kino dvoranama da bi pojačao doživljaj gledanja, tako da postoji nešto što se zove "Percepto", to bi bili nekakvi vibrirajući motorići koji bi se stavljali ispod sjedala u kinima da bi zatresli gledatelje u pravom trenutku. Fora!
Film ostavlja dojam slabe realizacije iako ideja sama po se bi nije katastrofalna, u nekim trenutcima imaš doslovno jedan veliki upitnik iznad glave jer se likovi dosta neuvjerljivo ponašaju, pogotovo je Price nenormalno staložen, sve osim naravno scene u kojoj uzme LSD... Svega tu ima ali niti jedan dio radnje nije baš dovoljan da zadrži pažnju, mada bi vjerojatno bio dobar nekome tko uživa u WTF pričama...
6/10
I've seen enough horror movies to know that any weirdo wearing a mask is never friendly.

Post Reply