Page 1 of 1

Bride of Frankenstein (1935)

Posted: 11 Aug 2010, 21:03
by john_constantine
Image

Trailer

Redatelj: James Whale
Scenarij: Mary Shelley, William Hurlbut
Godina: 1935
Žanr: SF horor
Država: USA
Glume: Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Ernest Thesiger, Elsa Lanchester, Gavin Gordon...
Dr. Frankenstein and his monster both turn out to be alive, not killed as previously believed. Dr. Frankenstein wants to get out of the evil experiment business, but when a mad scientist, Dr. Pretorius, kidnaps his wife, Dr. Frankenstein agrees to help him create a new creature, a woman, to be the companion of the monster.
Image

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Posted: 12 Aug 2010, 01:51
by Boby
Oprostiti će mi se na repriziranju jer jednostavno nemrem dovoljno nahvaliti ovo remek djelo klasičnog horrora; pa dakle:

"Bride of Frankenstein" (1935)

Konačno se je i to dogodilo; nakon dugog vremena pogledao sam horror koji me je gotovo ostavio bez riječi. Ovaj se film oslanja na tradiciju onih iznimaka gdje nastavak nadmašuje originalni film u svakome pogledu.
Prije svega bih napomenuo kako je ovo uistinu i jedan od rijetkih slučajeva u kojima se prvi i drugi dio čine kao jedna cjelina, odnosno, kao da je već prilikom snimanja originala bio napisan scenarij za dvojku. Jedan od nedostataka originala upravo je bila njegova nedorečenost, osjećaj da je priča prerano završila i ostavila mnoge potencijale neiskorištenima. Upravo ovaj film te potencijale koristi da se uzdigne na još jedan nivo više.
Čudovište koje je utjelovio Boris Karloff ovaj je puta mnogo kompleksnije portretirano a sama Karloffova gluma toliko je maestralna da me ne bi iznenadilo da je bio nominiran za Oskara.
Film se može pohvaliti i prekrasnom fotografijom te gotovo svaka scena izgleda poput nekog gotičkog umjetničkog prizora.
Uz sve to, ovdje su ubrojene mnogo antologijske scene koje će poslužiti kao temelj za daljnje reinterpretacije i parodiranja a od svih njih osobito se ističe snažna scena s Frankensteinovim čudovištem i osamljenim slijepcem kojeg glumi također odličan O.P. Heggie.
Kada smo već kod glumačkih izvedbi, ne bi valjalo izostaviti niti Ernesta Thesingera u ulozi poludjelog kolege dr. Frankensteina.
Ako u filmu postoji ikoja mana, onda bi to bilo neukusno preglumljavanje pojedinih sporednih likova kao i činjenica da je lik doktora Frankensteina ovdje u trećem planu.
Uza sve to, "Bride of Frankenstein" za svoje je vrijeme izrazito nasilan, jeziv, inteligentan, duhovit i emotivan film te ga najtoplije preporučam svima uz napomenu da se ova priča može pratiti jedino ukoliko se pogleda prethodni nastavak koji je, istina nešto slabiji ali također vrlo gledljiv horror.

9/10

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Posted: 11 Aug 2011, 12:32
by elrania
ne mogu reć da dijelim oduševljenje i to ponajviše zbog nekih scena iz prve trećine/polovice filma zbog kojih sam se osjećala da je preda mnom alice in wonderland (protiv koje nemam ništa, naprotiv, volim je i previše, no nije mi nikako sjelo ovdje vidjeti nešto slično).
no, kao kontrast tome, kako se film primiče kraju, dolazi do povećanja onih žešćih, tužnih, surovijih i hladnih scena koje ga čine onakvim kakvim bih osobno htjela da je cijeli bio.
u globalu, daleko je ovo od lošeg i bez obzira na moje gunđanje, smatram ga jedinim od boljih, no ipak ne i najboljih.

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Posted: 06 Dec 2011, 07:43
by Jane Doe
dobar nastavak, nemogu reć da je bolji od orginala, već više kao da bi se oba mogla spojit u jednu cjelinu, jedan dulji film....
također opet zakon scenografija i kostimi, Bride izgleda savršeno i scena njenog oživljavanja je predobro nešto, naravno :mrgreen:
Karlof je odličan, još bolji nego u orginalu; dao je liku karakter i dublje emocije te se pokazao najboljim likom na kraju. i stvarno tužan kraj koji me baš iznenadio
jedina glupost u filmu, bez čega se je lako moglo,
SpoilerShow
su mi oni mali ljudi u staklenkama :facepalm: