Bride of Frankenstein (1935)

Old school
Post Reply
User avatar
john_constantine
Posts: 27523
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Bride of Frankenstein (1935)

Post by john_constantine » 11 Aug 2010, 21:03

Image

Trailer

Redatelj: James Whale
Scenarij: Mary Shelley, William Hurlbut
Godina: 1935
Žanr: SF horor
Država: USA
Glume: Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Ernest Thesiger, Elsa Lanchester, Gavin Gordon...
Dr. Frankenstein and his monster both turn out to be alive, not killed as previously believed. Dr. Frankenstein wants to get out of the evil experiment business, but when a mad scientist, Dr. Pretorius, kidnaps his wife, Dr. Frankenstein agrees to help him create a new creature, a woman, to be the companion of the monster.
Image
Last edited by john_constantine on 11 Aug 2011, 14:40, edited 2 times in total.
Michel puši karu.

User avatar
Boby
Posts: 3748
Joined: 31 May 2007, 17:59
Location: Zagreb

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Post by Boby » 12 Aug 2010, 01:51

Oprostiti će mi se na repriziranju jer jednostavno nemrem dovoljno nahvaliti ovo remek djelo klasičnog horrora; pa dakle:

"Bride of Frankenstein" (1935)

Konačno se je i to dogodilo; nakon dugog vremena pogledao sam horror koji me je gotovo ostavio bez riječi. Ovaj se film oslanja na tradiciju onih iznimaka gdje nastavak nadmašuje originalni film u svakome pogledu.
Prije svega bih napomenuo kako je ovo uistinu i jedan od rijetkih slučajeva u kojima se prvi i drugi dio čine kao jedna cjelina, odnosno, kao da je već prilikom snimanja originala bio napisan scenarij za dvojku. Jedan od nedostataka originala upravo je bila njegova nedorečenost, osjećaj da je priča prerano završila i ostavila mnoge potencijale neiskorištenima. Upravo ovaj film te potencijale koristi da se uzdigne na još jedan nivo više.
Čudovište koje je utjelovio Boris Karloff ovaj je puta mnogo kompleksnije portretirano a sama Karloffova gluma toliko je maestralna da me ne bi iznenadilo da je bio nominiran za Oskara.
Film se može pohvaliti i prekrasnom fotografijom te gotovo svaka scena izgleda poput nekog gotičkog umjetničkog prizora.
Uz sve to, ovdje su ubrojene mnogo antologijske scene koje će poslužiti kao temelj za daljnje reinterpretacije i parodiranja a od svih njih osobito se ističe snažna scena s Frankensteinovim čudovištem i osamljenim slijepcem kojeg glumi također odličan O.P. Heggie.
Kada smo već kod glumačkih izvedbi, ne bi valjalo izostaviti niti Ernesta Thesingera u ulozi poludjelog kolege dr. Frankensteina.
Ako u filmu postoji ikoja mana, onda bi to bilo neukusno preglumljavanje pojedinih sporednih likova kao i činjenica da je lik doktora Frankensteina ovdje u trećem planu.
Uza sve to, "Bride of Frankenstein" za svoje je vrijeme izrazito nasilan, jeziv, inteligentan, duhovit i emotivan film te ga najtoplije preporučam svima uz napomenu da se ova priča može pratiti jedino ukoliko se pogleda prethodni nastavak koji je, istina nešto slabiji ali također vrlo gledljiv horror.

9/10

User avatar
elrania
Posts: 23132
Joined: 04 Feb 2007, 18:13

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Post by elrania » 11 Aug 2011, 12:32

ne mogu reć da dijelim oduševljenje i to ponajviše zbog nekih scena iz prve trećine/polovice filma zbog kojih sam se osjećala da je preda mnom alice in wonderland (protiv koje nemam ništa, naprotiv, volim je i previše, no nije mi nikako sjelo ovdje vidjeti nešto slično).
no, kao kontrast tome, kako se film primiče kraju, dolazi do povećanja onih žešćih, tužnih, surovijih i hladnih scena koje ga čine onakvim kakvim bih osobno htjela da je cijeli bio.
u globalu, daleko je ovo od lošeg i bez obzira na moje gunđanje, smatram ga jedinim od boljih, no ipak ne i najboljih.

User avatar
Jane Doe
Posts: 3606
Joined: 19 Sep 2010, 01:48
Location: Karlovac

Re: Bride of Frankenstein (1935)

Post by Jane Doe » 06 Dec 2011, 07:43

dobar nastavak, nemogu reć da je bolji od orginala, već više kao da bi se oba mogla spojit u jednu cjelinu, jedan dulji film....
također opet zakon scenografija i kostimi, Bride izgleda savršeno i scena njenog oživljavanja je predobro nešto, naravno :mrgreen:
Karlof je odličan, još bolji nego u orginalu; dao je liku karakter i dublje emocije te se pokazao najboljim likom na kraju. i stvarno tužan kraj koji me baš iznenadio
jedina glupost u filmu, bez čega se je lako moglo,
SpoilerShow
su mi oni mali ljudi u staklenkama :facepalm:
Image

Post Reply