Decadentor wrote:Uvjeren sam da ne
Krivo si uvjeren
zato i služe znanstvenici koji se bave tim pitanjima i mjerenjima da ti i ja ne moramo laički nagađati i dobacivati se čisto da bismo nešto rekli. Imamo ruke, imamo gugl pa nek oderemo po konkretnim podacima: zadnje što sam pročitala na tu temu sam bila ponukana zbog rasprave (
koja je započela time što su se 2 visokobrazovana (sic!) muškarca retorički pitala da zašto uopće potreba da budemo jednaki i da zašto ne bi žene kao i prije sjedile doma i djeci prale dupe dok oni rade što hoće ) pa su to bile statistike
ekonomskog instituta (ne bi čovjek vjerovao, istraživanje je potpisao znanstvenik muškog spola) i grafički prikazane plaće prema djelatnostima i spolu
tržišta rada hzz-a. Dakle, ne, ne postoji tako glup znanstvenik da uzme sve djelatnosti odjednom, smješa ih i podjeli pa dođe do rezultata za sve poslove ikad. To bi bilo debilno. Uspoređuju se plaće na
istim poslovima po spolovima i dolazi se do nejednakih rezultata.
Znači ne gledati kojekakve upitne, tko zna koliko puta prepisane podatčiće s portalčića, nego konkretna relevantna istraživanja ta i ta. Ima ih, ako ja kao pripadnik takvog spola
sam to u stanju naći, onda su valjda svi.
To je samo jedna pay gap podtema, kud još da žena ima više visokoobrazovanih a na vodećim pozicijama tek u tragovima, kud još da se ženski sport ne prikazuje jednako na nacionalnoj tv (jer komercijalne normalno da ne) i inih dubioza, ali također i velikog problema neg. diskriminacije muškaraca u obiteljskim predmetima te nedovoljnog prepoznavanja problema nasilja nad muškarcima. Ima svega i nepravde i nejednakosti na svim stranama kod oba spola, što mi kao egalitaristu smeta i žalosti me. Gotovo kao neinformiranost oko dostupnih podataka uz imanje neoborivih stavova stvorenih tek tako, eto. Dok god postoji i najmanji pay gap (a kamoli onaj od frapantnih 21%
koji je bio jedne od prijašnjih godina bio zabilježen, pazi 21%!) dotle mi nisu jasni mnogi stavovi.
No ovo nije topic za ovakve teme, a ni ja nisam brkata sa škembom.