Eh, gledalo se u zadnja tri tjedan dosta toga, između ostaloga i nekoliko horrora, no zbog zauzetosti poslom nisam stigao ama baš ništa napisati o tim filmovima...no sad sam uhvatio malo vremena, pa krenimo redom...
Switchblade Romance 4/5 - ostao sam ugodno iznenađen ovim horrorom. Mislim, čuo sam još prije od mnogih da je odličan, a i osobno sam očekivao mnogo zbog imena redatelja, Alexandrea Aje, koji je režirao meni osobno najbolji prošlogodišnji horror "The Hills Have Eyes" gdje je svima dao do znanja da je majstor u stvaranju suspensa i napetosti, kombinirajući to sa krvlju i odsječenim udovima. A sad sam vidio i zašto mu je Crawen ponudio režiju tog remaka, jer Aja i ovdje radi ono u čemu je najbolji...gradi odličnu napetu i zastrašujuću atmosferu, koju BTW potpomaže odličan soundtrack. Također tu je i nasilje, koje je izvrsno prikazano, gotovo realistično. Aja prikazuje samo no što smatra iznimno važnim, te na taj način još više podiže razinu straha. Npr. ne prikazuje izravno ubojstvo majke, ili ubojstvo klinca, već vidimo samo šikljanje krvi, tj. bljesak pucnja kroz prozor....no upravo zbog toga su te scene još strašnije nego što bi bile da nam je izravno pokazao ta ubojstva. Strašnije je ono što ne vidimo a čujemo, nego ono što vidimo. I jedino što mu malo "zamjeram" kod tog nasilja je ono smiješno i nerealno odrubljivanje glave...sve ostalo odlično i iznimno neugodno za gledanje iako nije nešto pretjerano šokantno s vizualne strane. Uz odlična soundtrack i režiju, još bih izdvojio i odličnu glumu, posebice izvedbu glavne glumice Cécile De France. Djevojka je odlična, tako prirodna i vidi se da je uložila čitavu sebe u tu ulogu i perfektno je iznijela film na svojim leđima. Također i priča je iznimno zanimljiva, iako s početka i nije djelovala kao nešto posebno, no prema kraju je bilo sve bolje i bolje, a tek kad je došlo do preokreta...ostao sam oduševljen. Odlična preokret na kraju, meni sobno mnogo bolji i žešći od bilo kojeg iz "Saw" serijala. No taj preokret je ujedno pobudio i dosta nejasnoća po pitanju priče...npr. čemu onda služi ona scena s početka filma kada ubojica baca odrubljenu glavu kroz prozor, ili kako lik na benzinskoj ne kuži da tu nešto ne štima, jer on razgovara sa oba lika itd. No unatoč tome...izvrsno.
The Frighteners 3,5/5 - jako dobra horror komedija, sa nekoliko izvrsnih gegova. Iako naime nisam gledao prethodne Jacksonove horror filmove, "Bad Taste" i "Braindead", koje su mnogi tako nahvalili, imao sam neki osjećaj, da je upravo ovaj film označio prekretnicu u Jacksonovom životu, tj., prijelaz iz tih low budget trash horrora u visoku produkciju sa mnogo specijalnih efekata (The Lord of the Rings Trilogy, King Kong), jer film posjeduje onaj otkačeni humor njegovi prethodnih filmova, te vizualnu ekstravaganciju, koliko je to budget dopustio, kojom su pak obilježeni njegovi naredni filmovi. Film je zbilja jednostavan za gledanje, ali i ne ostavlja nekakav pretjerani dojam nakon gledanja. Michael J. Fox je sasvim solidan, kao i ostatak ekipe, iz kojeg bi još jedino izdvojio Jeffreya Combsa u ulozi prolupaloga FBI agenta, koji iznimno podsjeća na Hitlera te je sav histeričan zbog toga jer je prošao sve moguće kultove koji su ga osakatili na sve moguće načine, bilo fizički bilo psihički...prelud lik LOL. A zabavni su i duhovi, posebice onaj u izvedbi Chi McBridea. Također, iznimno mi se i svidjelo samoparodiranje R. Lee Ermeya uloge narednika Hilesa iz filma "Full Metal Jacket"...odlična detalj. Sve u svemu, iznimno gledljivo i zabavno, no ne i više od toga.
The Host 4/5 - Evo, imao sam tu sreću da povodom Revije Azijskog Filma 2 pogledati ovaj hvaljeni Korejski horror. No na kraju se ispostavilo da film zapravo i nije horror u tolikoj mjeri koliko je drama koja na momente koketira i sa komedijom, no film me je ipak oduševio. Iako se cijela radnja vrti oko tog čudovišta koje napada ljude, tj., točnije oko spašavanja jedne djevojčice, film se prvenstveno bavi obiteljskim vrednotama te ljudskom glupošću, posebice glupošću zapadnoga svijeta, i tu se prvenstveno misli na koga drugoga nego na Amerikance. Jer naime, upravo su Amerikanci, točnije samo jedan od njih, ti koji su krivi za cijelu tu situaciju. A da ne bi sve ostalo samo na tome, kada se brže bolje proguraju kako bi riješili tu situaciju naprave još veću frku i masovnu histeriju među ljudima. Gluma je odlična, Kang-ho Song briljira u svojoj ulozi malo mentalno zaostaloga oca koji je sprema učiniti sve ne bi li spasio svoju kćer, a ništa lošiji nija ni ostatak ekipe. I s vizualne strane, film je jako dobro napravljen, posebice čudovište, što zapravo niti ne čudi kad je za to zaslužna kompanija koja je radila specijalne fekete i na filmovima kao što su "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest", "Superman Returns" i još neki mnogo poznati visokobudžetni filmovi. No isto vrijedi i za kameru i fotografiju kojom je postignuta odlična turobna atmosfera. Kao što rekoh, u nekoliko navrata će te se sigurno i dobro nasmijati, jer ima nekoliko scena za odvaliti se od smijeha...pa čak i neke koje zapravo i nisu za smijanje, kao npr. oplakivanje smrti, no sigurno će izmamiti osmijeh na vašem licu. Ono što jer posebice zanimljivo kod ovog filma je to što se premisa za priču zapravo zasniva na istinitom događaju. I tu ne mislim na ovaj dio o čudovištu, već o ljudskoj gluposti koja je i zaslužna za cijelu situaciju.
Sve u svemu, vjerojatno se nećete previše ili uopće prestrašiti, ili šokirati, no zato će se izgristi nokte od nestrpljivosti i suspensa. Radi se o jednom zbilja drugačijem zabavnom, emocionalnom i realističnom horror filmu, koji svakako preporučam.