Koji ste horror zadnji gledali?
- maddjuro
Re: Koji ste horror zadnji gledali?
You Should Have Left (2020)- psihološki horor s Kevin Baconom u glavnoj ulozi. Film je imao potencijala, ali nažalost nije nista specialno, memorabilno ili orginalno.
I may be an idiot, but i am no fool.
-
Birth/Rebirth (2023) - dobra ideja, ali dosta *zijev* momenata, 6/10
- maddjuro
The Resurrected (1991) - adaptacija Lovecraftove novele "The case of Charles Dexter Ward"; i koliko čujem dosta dobra adaptacija. Ukratko; žena unajmi privatnog detektiva da istraži što se dešava sa njezinim muže čije se ponašanje naglo promjenilo; povukao se u kuću na osami, u kuću dostavljaju ogromne količine životinjskog mesa i krvi....
Iako malčice dosadan; kao cjelina je film ok. Ima nešto prekrašnih praktičnih efekata i dobro su pogodili atmosferu.
Iako malčice dosadan; kao cjelina je film ok. Ima nešto prekrašnih praktičnih efekata i dobro su pogodili atmosferu.
- Michel
Obožavam taj film, prejebena atmosfera 

"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

The Birds (1963) - uh kako mi je sjeo. Nisam ga dugo gledao i izvukao ga tako da sam zadovoljno trljao ruke. Hitch je jedan od najvećih ako ne i najveći redatelj. Onako kako on stvara napetost i atmosferu pa interakciju između likova malo tko tako može. 'Ptice' počinju kao romantična komedija i takva je prvih pola sata, divnu kemiju imaju Tippi Hedren i Rod Taylor, a Tippi je nevjerojatno lijepa žena baš throwback na Hitchove plavuše. I njezin debi u ovom filmu, odlično je odglumila. Mali gradić, izolacija, teme osamljenosti i ljubavi uz dodatak ptica koje napadaju. Meni jedna od omiljenih scena je kada Tippi sjedi vani na klupici, a iza nje se okupljaju ptice, ali ona to još ne zna i onda kada se okrene, vrh scena. Napadi ptica naravno sa današnje perspektive nisu nešto, ne svi napadi jer neki su odlično napravljeni, ali ima onih koji nisu mogli drugačije biti snimljeni pa izgleda malo zastarjelo, ali jednostavno prihvatiš jer je sve ostalo odlično. I kraj obožavam, i volim što nije objašnjeno zašto ptice napadaju. 8.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - iako ima velik utjecaj na sami film, pogotovo na sve iduće animal attack filmove - ipak najveći utjecaj ovaj film ima na stvaran život gdje je postalo normalno svugdje u svijetu ako se dogodi i najmanji napad nekih ptica odmah su naslovi "kao u Hitchcockovom filmu" i slično. To se i vidjelo kod nas kad su bili neki napadi, odmah idu usporedbe. To je nevjerojatan utjecaj na čitavi svijet i zato ovaj film mora imati utjecaj najveće kategorije. A tu je još i dobra zarada, i sama popularnost filma. A+, A, B+, B, C, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

The Day of the Beast (1995) - kojeg li ludoga filma

UTJECAJ/ZNAČAJ - film je dobio nekoliko nagrada i to Goya što je vrlo dobra nagrada. Uz sve to postao je kultan film. Osim toga, nije nešto previše utjecajan film globalno. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

Faust (1926) - klasik njemačkog ekspresionizma od F. W. Murnau koji je nekoliko godina prije napravio 'Nosferatu'. 'Faust' je klasična priča dobra protiv zla, anđeo protiv vraga koji šalje Mefista, demona koji sklapa deal sa Faustom, jednim alkemičarom gdje ga Mefisto iskušava i pomlađuje te se bori za njegovu dušu. Ima sve odlike skepresionističkog filma, igra svjetla i sjene, odlična atmosfera i neki stvarno jezivi prizori kao kad se Mefisto pojavljuje u onoj sobi (to mi je najjezivija scena) ili Mefisto nad gradom, scena koja je utjecala na mnoge druge filmove. Film krasi i izvrsna glazbena podloga koja se lijepo nadopunjuje na scene. Druga trećina filma nešto slabija, ali i dalje dobra no prva i zadnja su odlične. Volim kad se tijekom ovakvog nijemog filma pitam o glumcima koji su danas mrtvi, kako je bilo tad i gledajući njih kako glume u tim scenama kao da sam tamo s njima. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - kao i svaki nijemi film, a da se danas smatra velikim, važan je. Mislim, film je prošao zub vremena, a star skoro 100 godina. Iako je bio financijski flop, film se danas smatra jednim od najboljih primjera njemačkog ekspresionizma i, iako možda nije utjecajan kao 'Metropolis' godinu dana kasnije, 'Faust' ima svoje mjesto u filmskoj povijesti. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

Kill, Baby... Kill! (1966) - ovo zadnji put gledao prije 11 godina kad sam se prvi put upoznavao sa legendarnim Mariom Bavom i ocijenio sa visokom ocjenom. Sad će biti nešto manja, ali ono što je i dalje vrhunsko i nenadjebivo je preizvrsna Euro atmosfera u starom selu i tim kućama. To je ono što Euro horori 60-ih imaju prednost nad svim hororima iz drugih era. Ima nešto tako opipljivo u tome. Film nije strašan, ali ima onaj creepy faktor. Ima duh djevojčice, ima jednu vješticu i misteriju. I sve to začinjeno sa prilično dobrom glazbenom podlogom. Volim Bavine horore i uvijek ću ih voljeti. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - a što se tiče utjecaja, utjecaj ovog filma je ogroman. Taj duh djevojčice je nenormalno utjecajan jer je od nje krenulo onaj motiv male djevojčice sa lopticom
pa onda ovoScholar David Sanjek also noted the film's use of the child symbolizing evil as a pioneering motif in the genre: "Kill, Baby, Kill, a film of genuine poetic power and visual ingenuity, successfully inverted gothic stereotypes of good and evil by having the power of good embodied by a dark-haired witch while evil is represented by an angelic, blonde young girl."
pa onda ovo od Fellinia, Scorsesea i LynchaIn Asia, several productions also feature a spectral young girl with a white bouncing ball, such as Wellson Chin's 1997 film Tamagotchi and the anime series Pokémon, specifically the episodes "Abra and the Psychic Showdown" and "Haunter vs. Kadabra"
Uz sve to treba dodati da je film stavljen od razno raznih magazina više puta među 100 najboljih horor filmova svih vremena. Svaki Bavin horor je nenormalno utjecajan pa tako i ovaj. A+, A, B+, B, C+, CThe spectre of little Melissa Graps, with her white lace dress and bouncing white ball, is perhaps the most influential icon of Italian horror cinema, having been copied in countless other films, notably Federico Fellini...and the film itself has been an admitted influence on such directors as Martin Scorsese and David Lynch;" he and Lamberto Bava have identified it as their personal favorites of Bava's films
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

In a Glass Cage (1986) - prije 11 godina prvi put pogledao ovo čudo koje sam tada otkrio, i koje do dan danas gotovo nitko nije gledao niti se spominje. U pianju je bolestan film gdje jedan stariji nacist muči i zlostavlja klinca koji kad odraste dolazi u njegovu kuću i počne njega mučiti, ali puno je više od toga. Klinac je Angelo i jedan je od najunikatnijih zlikovaca iz horor filmova. Polagano opet kopa po svojim traumama tako što ih rekonstruira, ali ovaj put nije on žrtva. Film pomalo sanjive atmosfere, svi su dobro odglumili, neke scene neugodno gledati. Tražite nešto bolesno - pogledajte ovo. 7.6/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - utjecaja praktički i nema koliko ja znam tako da A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

Misery (1990) - ovo je jedan od onih filmova kada naiđeš na TV-u, pogledaš ga. Ima taj apeal. To je posebnost Kinga i njegovih knjiga i to je ono što je redatelj Rob Reiner uspio prenijeti iz knjige. Naravno, unutarnja razmišljanja Paula nije uspio što je jedna od boljih stvari u knjizi, ali sve ostalo je na visokom nivou. Priča je svima poznata pa ne trebam previše objašnjavati, ali film ima odliču glumu (pogotovo Bates) koja je jedna od najboljih villaina ikada. Atmosfera je top, i sad sam se više fokusirao na sporedne likove, šerifa koji je u tim malim momentima odlično okarakteriziran. Film je nekako familiar, imamo svi neku povezanost s ovim filmom. Klasik, zasluženo. 8.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - Bates je osvojila Oscara, film je odmah odlično primljen i voljen. Zaradio lijepe pare, a Annie Wilkes postala pop kulturna ikona. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

The House with Laughing Windows (1976) - giallo koji nije napravljen od Bave, Argenta ili Fulcia, ali Pupi Avati je isto vješt u stvaranju atmosfere i misterije. Čovjek dolazi u jedno mjesto da popravi neke slike, ali nailazi na čudne likove, zgodnu žensku i misteriju koju mora otkriti. Film bleak atmosfere, sporog ritma koji ne smeta jer dopušta da bolje upoznamo likove dok se klupko lagano odmotava. 7.4/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - izvan Italije nema nikakvog utjecaja, ali u Italiji je značaj i utjecajan giallo film i smatra se najboljim filmom tog redatelja. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

Nosferatu: Phantom der Nacht (1979) - Herzogov take na priču o Nosferatu. Kinski kao vampir, a prekrasna Isabelle Adjani je nevjerojatno lijepa. Njezina gluma u ovom filmu me podsjeća na glumice iz nijemih filmova, ti pokreti i izrazi lica. Priča je svima poznata i nemam tu ja što sad prepričavati. Film sanjive atmosfere, nevjerojatno moody. Kad sam prvi put gledao, sjećam se onih zvukova satova, tako i sad. Kako me to podsjeća na djetinjstvo ono kad je mrtva tišina i čuješ sat na zidu kako ide, nešto nostalgično i usamljeno. Film ima nekoliko prekrasnih kadrova uz onu klasičnu muziku. Kraj mi se jako svidio i stvaranje novog Nosferatua. Film ipak na trenutke pomalo gubi ritam, nedovoljno karakterizacije nekih likova, ali sve u svemu i dalje jako dobro. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - solidna zarada, hvaljen dosta tijekom izlaska kao i danas. Svrstavan među najbolje vampirske filmove ikada. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
LISTA NAJBOLJIH

Vampyr (1932) - ovo prvi i zadnji put gledao prije 12 godina i bio mi je konfuzan i nisam ga tad ocijenio. Sad mi je puno manje konfuzan i sva ta atmosfera me upila. Tako sanjivo, pomalo Lovecraftski iako nema tu Lovecraftian horora, ali tako djeluje. Lik dolazi u selo i želi istražiti vampirizam, ali neka sila ga polako psihički muči. Kratko traje, sporo ali efektivno. Redatelj je poznat Carl Theodor Dreyer i ovo je bio njegov prvi zvučni film. Shvaćam ako ovo nekome nije dobro, ali kupilo me ovaj put. I muzika je vrhunska u nekim dijelovima. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - pa najveći utjecaj leži u tome što je s vremenom dobivao sve bolje kritike nakon negativnih na početku pa se danas na nekim listama svrstava i među 100 najboljih horora svih vremena. Prošao je test vremena i klasik je, ali nema takav ogroman utjecaj kao neki drugi horori iz te ere. A+, A, B+, B, C+, C
- Inferno
Keep Watching (2017) - trashy home invasion 4/10
- maddjuro
Picnic at Hanging Rock (1975) - australski film, po žanru "mystery". Radnje smještena 1900e, u ženskoj privatnoj skoli. Grupa djevojaka ode na školski izlet do obližnje "Hanging rok" kamene formacije. Te ih spletom okolnosti 4 odluta i nestane. Naravno to digne na noge cijeli obližnji gradić......
Iako nije horor, film ima određeni "spooky" štih. Nemojte očekivati krv, duhove ili nesto na semu blair witcha.
Ovo je jedan , kako se to veli , "SLOW burn" film; ali mi je bio interesantan za pogledati.
FIlm je adaptacije istoimenog romana. Koliko čitam na netu, posthumano je autorica dopustila da se objavi zadnje poglavlje u kojemu se objasni sto stoji iza nestanka, ali vidim zasto je to bilo prvobitno izostavljeno.
28 years later (2025) - film od skoro 2 sata koji je defakto uvod u nastavak (koji je već snimljen) i zove se "28 Years Later: The Bone Temple". Iako neznam zasto su goli; "divljaci" (odbijam ih zvat zombiji) su dobro odrađeni. Ono malo nasilja sto ima je necenzurirano. Ali film i je bio živa dosada, sa STVARNO glupim likovia. Mislim da bi se nakon 28 godina znalo da treba dojrajčiti super ultra mega jakog neprijatelja kada je onesposobljen,
Ovo pogledajete samo ako ste ljubitelj serijala, ali možda nastavak bude bolji. Sam autor je rekao da je prvi dio vezan "za obitelj" dok ce drugi biti za što god da je rekao; zlo ili nesto treće. Po viđenom, sve mi se čini da će kraj biti kopija kraja filma
Iako nije horor, film ima određeni "spooky" štih. Nemojte očekivati krv, duhove ili nesto na semu blair witcha.
Ovo je jedan , kako se to veli , "SLOW burn" film; ali mi je bio interesantan za pogledati.
FIlm je adaptacije istoimenog romana. Koliko čitam na netu, posthumano je autorica dopustila da se objavi zadnje poglavlje u kojemu se objasni sto stoji iza nestanka, ali vidim zasto je to bilo prvobitno izostavljeno.
28 years later (2025) - film od skoro 2 sata koji je defakto uvod u nastavak (koji je već snimljen) i zove se "28 Years Later: The Bone Temple". Iako neznam zasto su goli; "divljaci" (odbijam ih zvat zombiji) su dobro odrađeni. Ono malo nasilja sto ima je necenzurirano. Ali film i je bio živa dosada, sa STVARNO glupim likovia. Mislim da bi se nakon 28 godina znalo da treba dojrajčiti super ultra mega jakog neprijatelja kada je onesposobljen,
Ovo pogledajete samo ako ste ljubitelj serijala, ali možda nastavak bude bolji. Sam autor je rekao da je prvi dio vezan "za obitelj" dok ce drugi biti za što god da je rekao; zlo ili nesto treće. Po viđenom, sve mi se čini da će kraj biti kopija kraja filma
SpoilerShow
i am legend