#005 - Demons/Demons 2

Mjesto za naš mali filmski klub.
Post Reply
User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15352
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

#005 - Demons/Demons 2

Post by HorrorHR » 28 May 2012, 12:14

Mala promjena koncepta, ali ako želite surađivati samo dajte na isti način kao i ranije. Vjerojatno bi neke stvari odavdje, posebice ako netko stavi svoju recenziju ili šta već postavio i na HorrorHR.

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15352
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by HorrorHR » 28 May 2012, 12:15


User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15352
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by HorrorHR » 28 May 2012, 12:15

Demons DVD – Divid 2000 izdanje (lipanj 2000)

Više fotki i informacija: http://www.horrorhr.com/demons-dvd-divid-2000-izdanje/

Image

User avatar
dr_gonzo
Posts: 6230
Joined: 26 Nov 2006, 23:45
Location: Šibenik, HRVATSKA
Contact:

Post by dr_gonzo » 30 May 2012, 13:59

Odličan film koji mi se jako dopao...no najbolje od svih efekata i drugih lijepih stvari ovog talijanskog hororca je Tony The Pimp :supz:

Moja recenzija - Demoni (1985)

Image
Last edited by dr_gonzo on 01 Jun 2012, 20:22, edited 1 time in total.
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

User avatar
HorrorHR
Site Admin
Posts: 15352
Joined: 02 Oct 2006, 22:58
Location: Sci-Fi Channel

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by HorrorHR » 30 May 2012, 21:44

Demons (1985)

Image

http://www.horrorhr.com/demons-1985/


i dan danas :rock: :rock: :rock: :rock:

GreenHornet
Posts: 4849
Joined: 30 Oct 2007, 01:03
Location: Dubrovnik

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by GreenHornet » 30 May 2012, 22:29

meni se uopce nije svidio,mislim cak da sam ugasio 15 min prije kraja... :roll:
Zaljubljen sam u Fräulein Unbekann!!!!!

User avatar
dr_gonzo
Posts: 6230
Joined: 26 Nov 2006, 23:45
Location: Šibenik, HRVATSKA
Contact:

Post by dr_gonzo » 01 Jun 2012, 20:22

A evo šta kaže i sam Bobby Rhodes na "Festerror 2011" filmskom festivalu, gdje se pričalo upravo o "Demonima" i Rhodesovim ulogama u dvama nastavcima

Bobby Rhodes o Demonima

Bobby Rhodes Highlights from Demons 1 & 2
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

User avatar
Victor Crowley
Posts: 2091
Joined: 09 Feb 2011, 10:52

Re:

Post by Victor Crowley » 01 Jun 2012, 20:25

Prvi dio mi je malčice draži ali i drugi je fantastičan. Definitivno se može reć da je ovo obavezno štivo.

User avatar
john_constantine
Posts: 27491
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by john_constantine » 04 Jun 2012, 19:14

moji stari tekstovi...

Djevojka dobiva besplatnu kartu za kino u propaloj kinodvorani koja se ponovno otvorila. Ne bi bilo čudno da tip nije imao neobičnu masku na licu u stilu Fantoma iz opere. Usprkos tome, djevojka dovede svoju prijateljicu i nalaze dečke, pa zajedno gledaju nekakav horor film o mladima koji pronalaze Nostradamusovu knjigu u kojem predviđa dolazak demona, a prijatelj se ogrebe demonskom maskom u groblju i pretvara se u serijskog ubojicu. A za to vrijeme, djevojka koja se ogrebla maskom u dvorani, počinje se preobražavati.

80 – te su bile plodno tlo za talijanske horor redatelje. Lucio Fulci se posvetio zombijevskim filmovima čak i kada film nije o zombijima, no mišljenja o kvaliteti njegovih filmova su uvijek podijeljena. Dario Argento se pozabavio raznim horor filmovima uvijek kreativnih ideja, ali uvijek nelogičnosti u radnji i podijeljena mišljenja, no ostvario je najveći uspjeh u Masters of horror s bolesnom epizodom Jennifer. Eto, tako je došao i Lamberto Lava koji iza sebe ima serijal Demons, hrpu horor filmova isto sumnjive kvalitete.

Image

Na scenariju je surađivao i Dario Argento, čije se ime može vidjeti na naslovnici postera, jedan od pokušaja prodavanja imena, a čiji se njegov štih (čitaj, nelogičnosti u radnji) primjećuju u scenariju. A tome još pridonosi Lamberto Lava i ostatak ekipe koja iza sebe imaju ne baš kvalitetne scenarije. To je tek prvi minus ovog filma pošto se scenarij iz aviona vidi da je loš, kako radnja napreduje usprkos dobrim idejama.

Demoni u filmovima su uvijek prikazani kao čudovišta. Evil dead je imao demone, ali u nevidljivom obličju i pojavljivali su se kao opsjednuta mrtva tijela. Kasnije su postali neka vrsta zabavnih kreatura. U drugim filmovima su prikazani kao mitološka bića. A ovdje zapravo nema previše naznaka o njima, samo spomen o Nostradamusu i širenju zaraze preko ogrebotina ili ugriza u stilu zombija. Čim te jedan ogrebe, postaješ demon, izlizana fora. No, kada je riječ o izgledu, ovdje podsjećaju više na zombije iako ima prejebena scena metarmofoze. Jedino nervira njihova zelena slina iz usta, kao da su prali zube, pa im curi iz usta pasta za zube.

Spomenuli smo nelogičnosti u radnji. Očito je Lambertu najveći uzor bio Fulci, naročito pri ideji apokalipstičnog završetka koji podsjeća na Zombie flesh eaters (ili zombie 2), samo mnogo bolje izvedenije. I po ubacivanju horor scena koje nemaju smisla, kao dio kada žena koja se pretvara u demona baci na pod i bez ikakvog razloga iz leđa joj izađe čudovište, ogrebe njezinog prijatelja i pobjegne. I dalje ga više ne vidimo, nema objašnjenja što je to bilo, glavno da zarazi novu žrtvu. I toliki demoni, ali ona je jedina kojoj se to dogodilo. Ili dio s helikopterom koji padne u kinodvoranu s neba i pruži izlaz preživjelima. (?!)

Image

Naglasak je na hororima, ali i na nasilju. Krvi ima i previše, toliko da čak prelaze granice ukusa u stupidnoj sceni gdje raspore demonsko truplo. I krv polijeva curu po leđima koja se pokušava maknuti, ali ne, skoro minutu filma krv polijeva curu kao iz tuša, a ona se ne uspijeva maknuti. A tek scena metarmofoze, krv šiklja na sve strane, u svakoj sceni. Kao da pokušavaju nadmašiti Braindead. Nasilja ima poprilično, iako se radi o vidljivo jeftinim, no dosta brutalnim scenama poput davljena ljubavnika užetom (iz čijih grla naravno izlazi krv).

Radi se jednostavno o blesavom, ali zabavnom trash hororu za ekipu uz kokice i pivo (ili colu, za one koji ne piju) u kojem ne treba tražiti logiku i smisao, već se samo prepustiti zabavi – vožnja na motoru u kinodvorani uz zabavno komadanje zombija katanom. Čisti trash, što više reći.

Image
Last edited by john_constantine on 04 Jun 2012, 19:16, edited 1 time in total.

User avatar
john_constantine
Posts: 27491
Joined: 06 Oct 2006, 17:25

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by john_constantine » 04 Jun 2012, 19:15

Ovoga puta se radnja događa u apartmanu, a ovaj put je akter djevojka koja ima svoj tulum. I upravo u to vrijeme je na televiziji film o mladima koji istražuju zabranjeno područje gdje su bili demoni iz originala. I naravno, ožive demona kojega su pronašli, a ovaj isti izađe iz televizora (?!) i opsjedne djevojku, pa se zaraza opet proširi. I cijeli apartman je pun demona, a izlaza nema. Počinje gola borba za život.

Image

Eto, nakon originala, ekipa scenarista i glavni redatelj su se okupili i snimili nastavak, ako se može tako zvati pošto je sličan originalu za istim forama kao «muppet» demon koji izlazi iz tijela. Jedino što se promijenilo je mjesto radnje. A nelogičnosti, banalne spooky scene i patetični pokušaji plašenja publike su još uvijek prisutne. Čak i opet imamo iako malo bolji prikaz dva filma odjednom, jedan koji se događa na mjestu gdje su bili demoni, a drugi u stvarnosti. Naravno, ovdje se pojavljuje čak i ekipa huligana kao i u originalu.

Ovdje čak ima i nekih novih ideja poput metarmofoze demonskog psa koji podsjeća na scenu iz The thing, samo što je zabavnije izvedeno iako ispada nedovršeno. A scena preobrazbe žene u demona je skoro ista kao i u originalu, nokti koji rastu ili normalni zubi koji ispadaju iz usta da bi se napravilo mjesta šiljatima. No, i demoni su doživjeli preobrazbu, više nemaju zelenu «pastu za zube» iz usta, ali su svi zeleni po licu. Demonski kaos je još uvijek prisutan. Ali najstupidnije je što demoni sada imaju neku vrst «alienske» krvi, tako da im krv prolazi kroz zidove i uništava uređaje, tako da apartman ostaje bez struje, pa nemaju izlaza.

Image

Naravno, nelogičnosti u radnji opet ima. Od stupidne ideje u stilu Videodroma gdje demon izlazi iz televizora i opsjedne djevojku, pa do te scene gdje druga vrsta demona izlazi iz utrobe svoje žrtve i ganja trudnicu. Ima li smisla? Ne. Ima li objašnjenja? Ne. Je li zabavno? Da. No, primjećuje se više spooky scena, no prilično neoriginalne + okrutne scene pošto su u ovom nastavku prisutna djeca koje nisu niti malo poštedjeli.

Za razliku od originala, ovdje je prisutno manje nasilja nego u originalu. Ideja je potpuno slična originalu. Završetak je dosta naporan. Efekti su i više nego solidni s obzirom na jeftini budžet. No, film je još uvijek zabavan, naročito ako gledate u društvu. Lamberto Bava je kasnije snimio i treći nastavak koji više nije bio orijentiran na demonski kaos, već samo na jednog demona i na stari dvorac. Naravno, moguće je naći još (lažnih) nastavaka demona koji niti nemaju veze s serijalom. Jedino zajedničko je što je scenarij pisao Dario Argento i talijanska produkcija.

kemalic
Posts: 1
Joined: 15 Jun 2012, 23:21

Re: #005 - Demons/Demons 2

Post by kemalic » 15 Jun 2012, 23:34

HorrorHR wrote:Mala promjena koncepta, ali ako želite surađivati samo dajte na isti način kao i ranije. Vjerojatno bi neke stvari odavdje, posebice ako netko stavi svoju recenziju ili šta već postavio i na HorrorHR.

Post Reply