Bruce Springsteen
HEARTLAND ROCK, ROCK AND ROLL, FOLK, COUNTRY
The River (1980)
STRANA JEDAN
1. The Ties That Bind (3:33) - album počinje sa manje poznatom ali vrlo uplifting pjesmom, a takav će biti i cijeli album. Jako dobra pjesma, tipična Bruceova pjesma kakve će imati u 80-ima.
4/5
2. Sherry Darling (4:02) - još jedna jako dobra stvar, sviđa mi se refren i dobra je live verzija. Tipični Bruce, pjesma o mladiću i djevojci u autu.
4/5
3. Jackson Cage (3:04) - pjesma o jednoj ženi i kako pokušava ostvari američki san. Solidno, ništa više.
3.2/5
4. Two Hearts (2:42) - uh, ovo hits hard. Nikad čuo ovu pjesmu, ali čim ti izazove melankoliju i nostalgiju znaš da je to to. Garage rock.
4/5
5. Independence Day (4:46) - prva strana završava sa jednom odličnom baladom. Ne, nije ime pjesme ono što mislite već je o Bruceovom odnosu sa svojim ocem usprkos sličnostima, nisu se mogli složiti oko ničega pa je Bruce otišao. Postao independence. Saksofon jako lijep u pjesmi. I akustične note.
4.2/5
STRANA DVA
1. Hungry Heart (3:19) - ova pjesma je tako jednostavna, a tako efektivna. Oduvijek sam je volio, pogotovo live verzije gdje se najbolje čuje kad svi pjevaju refren. Nema neku umjetničku verziju, ali u svojoj jednostavnosti je top.
4.5/5
2. Out in the Street (4:17) - pjesma o uličnim partijima i bježanju od svakodnevnice. Skroz dobra stvar, refren je baš guba.
3.5/5
3. Crush on You (3:10) - niš posebno pjesma. Dosta deranja, ali ajmo reći da paše ta energija koja isijava iz Bruceinog glasa. Instrumentali isto dobri, ali nismo kliknuli na ovoj.
3/5
4. You Can Look (But You Better Not Touch) (2:36) - ajme meni koje li slatke pjesme. Volim kad Bruce ovako brzo pjeva, prenosi na slušatelja i želim plesati. Jako mi se ovo svidjelo.
4/5
5. I Wanna Marry You (3:26) - romantična balada, ali niš posebno. Instrumentali naravno na nivou, ali me nije taklo.
2.5/5
6. The River (4:59) - evo i pjesme po kojoj je album dobio ime. The River je za mene remek djelo otkad sam je prvi put čuo, a prošlo je jako puno godina. To je pjesma koju obožavam, pjesma puna tuge, nostalgije, nekih boljih vremena.
"Is a dream a lie if it [does not] come true, or is it something worse?" 
da radim top pjesme Brucea, ova bi se našla sigurno u top 3... Pjesma o tipu koji se prerano oženio jer je imao trudnu djevojku pa radi kao radnička klasa, pa izgubi posao zbog ekonomije i tako. Remek djelo.
5/5
STRANA TRI
1. Point Blank (6:05) - ovo je dobra/vrlo dobra mraččnija balada o ženi koja umire i koja ostavlja muškarca. Sviđa mi se jako Bruceov glas u ovoj pjesmi, ali fali onaj kick da bi pjesma bila u rangu najboljih Bruceovih balada.
3.7/5
2. Cadillac Ranch (3:02) - e ovo je brza pjesma sa malo smiješnih trenutaka (mislim na riječi), u stilu Chuck Berryija i rocka iz tog vremena.
3.8/5
3. I'm a Rocker (3:34) - super brza rockabily pjesma u humorističnom tonu sa brdo referenci na pop kulturu. Na razini prošle.
3.8/5
4. Fade Away (4:40) - svidjelo mi se ovo. Lagana balada tužne priče o ženi koja je ostavila muškarca s kojim je bila radi drugog a taj muškarac ne želi nestati iz njezinog života. Tužna, ali opet nekako nadahnjujuća pjesma.
4/5
5. Stolen Car (3:53) - ovo mi je uvijek bila odlična stvar, ali kakva je ovo stvarčina ljudi moji. Kakva atmosfera u pjesmu, dreamlike. Pjesma o muškarcu kojem je veza završila i ukrade auto i vozi se po noći razmišljajući o svemu. Sjajno se čuje klavir, odlična lirika, i Bruceov glas s puno emocije.
“All the good girls were taken” 5/5
STRANA ČETIRI
1. Ramrod (4:04) - čisti r'n'r, dobra brza pjesma, najviše su mi se svidjeli insturmentali.
3.5/5
2. The Price You Pay (5:27) - ugodna balada za uho, na sredini se čuje prekrasno usna harmonika, a odmah poslije toga se ritam smanjuje, čuju se samo bubnjevi lagano i Bruceov glas. Opak dio.
3.9/5
3. Drive All Night (8:26) - ovo mi je uvijek bila najpodcjenjenija Bruceova pjesma, ali nisam ni znao da je na ovom albumu. Pjesma je remek djelo emocija, tuge o čovjeku koji je izgubio svoju pravu ljubav. Bruceov glas toliko puta puca na mnogo dijelova, ali to je poanta. Čiste emocije, čista duša. Pjesma je nemam riječi koliko je ovo meni odlično. Ona live verzija s koncerta je
5/5
4. Wreck on the Highway (3:53) - finalna pjesma na albumu koja sve ujedinjuje. Vrlo dobra pjesma, pogotovo sama glazba u pozadini.
3.8/5
ZAVRŠNA RIJEČ - ovo je prvi Bruceov album koji je završio na Billboard ljestvici. Album koji nadograđuje sve te teme iz prijašnjih albuma o izgubljenosti, ljubavi, gubitcima. Album koji sadrže neke od mojih omiljenih njegovih pjesama. Najviše se ipak izdvaja po baladama, ne toliko po brzim. Ovo je početak Brucea 80-ih i jedva čekam dalje. Pjesme koje se izdvajaju su 'Hungry Heart', 'The River', 'Stolen Car', 'The Ties That Bind', 'Sherry Darling', 'Independence Day', 'Drive All Night', 'You Can Look (But You Better Not Touch)' i ' Fade Away'.
ZAVRŠNA OCJENA:
4.5/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"