Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 21 Feb 2018, 05:29

Night Shift
1. Jerusalem's Lot - ovo je prva priča u prvoj Kingovoj kolekciji kratkih priča. 30-ak stranica. Radnja je smještena 1850. godine u jedno malo mjesto Chapelwaite a pokraj tog mjesta se nalazi selo Jerusalem's Lot. Inače Jerusalem's Lot je u Kingovim knjigama kasnije i grad (naravno u Maineu) u kojem se i događa klasik Salem's Lot. Ova priča je nastala pod ogromnim utjecajem Lovecraftove priče The Rats in the Walls. Pratimo lika koji se zove Charles, dobio je tu ogromnu kuću sa 26 soba to jest nasljedio i u toj kući ga dočeka njegov sluga Calvin. Charles voli pisati pa tako pratimo njegova razmišljanja kroz pisma koja šalje svojem prijatelju. I kako dani odmiču, mi kroz pisma vidimo da se počinju događati čudne stvari. Počinje čuti razne zvukove u zidovima za koje krivi štakore. No, polako saznaje da su seljani iz Jerusalem's Lota jako čudni i govore da ta kuća ima zlu povijest. Charles i Calvin jednog dana otiđu u selo u tu jednu crkvu koja nije otvarana desetljećima i naiđu na neku okultnu knjigu, sotonističku sa različitim spisima i nađe na spise svojeg djeda i počne ih čitati. Bolesne stvari su se događali, incesti u selu, deformirana djeca i slično. Vraćaju se u kuću, ali on postaje sve luđi i luđi, misli da je poludio. Čuje zvukove iz zidova, vidi mrtve ljude i slično. Najbolje tek dolazi. Vraćaju se u crkvu i tamo nailaze na ogromnog stvora ispod zemlje koji obitava stoljećima i kao da je ispao iz Lovecraftove priče. Ogroman crv kako ga je King opisao.

Znači, priča je fantastična. Jeza me hvatala od početka do kraja pogotovo kada se čita ovako usred noći i još ako čujep neke zvukove tišine kak se zna čuti. Kako King opisuje lagano to ludilo je perfekcija. Ne bi me čudilo da mi ovo završi i kao najbolja priča u ovoj knjizi. Atmosfera, toliko je dobro opisao da bih volio što više znati o tom mjestu.

5/5

Graveyard Shift - druga priča iz koje je nastao film koji nije tako dobar, ali je prezabavan. Radi se o jednom radniku koji radi u jednoj tvornici. Jendog dana njegov nadređeni njega i ostale radnike zamoli da ostanu prekovremeno kako bi očistili podrume ispode koji imaju više katova, a podrumi su ogromni. Oni se dogovore i odlaze dolje čistiti. Ubrzo vide da ima doslovno na tisuće štakora koji su ekstremno veliki, ali i pametni. Kako čiste sa vodom, tako tjeraju te štakore koji odjednom svi otiđu. Njima to postane čudno pa idu to istražiti i kako idu kat ispod, tako vide da polako su postali okruženi sa štakorima koji ih namjerno dovode do njihove kraljice. Kraljica nema oči niti noge, samo puza. Zarobljeni su i naživo pojedeni od kraljice i ostalih štakora.

Ma brutalna priča na 20-ak stranica. Opisi kada budu pojedeni naživo su bolesni. Bađ bolesnoća od priče. Mogao bi uskoro iflm ponoviti :zubifale:

4.5/5

Night Surf - treća kratka priča na samo 8 stranica. Ovo je vrlo važna priča za cijelu književnost jer iz ove priče je nastao The Stand. U ovoj priči se ne spominje Randall Flags, ali ima Kapetana Tripsa i neke likove koji razgovaraju o virusu na plaži. Skroz ok priča, ali točno se vidi da si u priču ubačen na pola knjige da se tako izrazim.

3.3/5

To je to trenutno. Kad se probudim, nastavljam sa par novih priča jedva čekam.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 21 Feb 2018, 18:14

Night Shift
4. I Am the Doorway - ovo je prva znanstveno fantastična horor priča i to kakva. Radi se o tipu koji je bio astroanut i doživio je neke stvari u svemiru. Kako razgovara sa tim jednim tipom iz svemirske agencije, on tvrdi da je portal za vanzemaljce. Mi to ne znamo, ali tvrdi da je na prstima ruke imao oči pomoću kojih su vanzemaljci gledali našu rasu. Naravno, ruke su mu zamotane jer ih je zapalio pa mi do samoga kraja ne znamo jel to istina. No, govori kako vanzemaljci za našu rasu misle da smo primitivni, luđaci, nasilni i govori kako su vanzemaljci pomoću njega počinili neka ubojstva za koje se krivi. Na kraju se saznaje da te oči su se preselile na njegova prsa. 12 zlatnih očiju i da će se ubiti jer mu ništa više drugo ne preostaje.

Stvarno bizarna i jebena priča. Jako matovita. 14 stranica.

4.2/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 22 Feb 2018, 02:23

Night Shift
5. The Mangler - policijski detektiv istražuje smrt u jednoj radionici sa veš mašinama. To nisu one obične domaće veš mašine već one ogromne strojne. Ubrzo detektiv i njegov prijatelj počnu nizati teorije da je veš mašina opsjednuta. Nailaze na nekakvo konjsko kopito, ubijene miševe i krv pa počnu misliti da je u pitanju voodo magija i da ni manje ni više ta veš mašina je opsjednuta i ubija. Priča sama po sebi je toliko apsurdna da je prezabavna za čitanje. Zadnji dio priče je brutalan, pogotovo kada taj demon izađe iz te mašine i kako je prelijepo opisan. Jako zabavno. 20 stranica.

3.7/5

Pet priča pročitao, još 15 i jedva čekam da dođem do priče Battleground. Po toj priči je nastala ona epizoda iz antologijske serije Nightmares and Dreamscapes.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 26 Feb 2018, 02:29

Night Shift
6. The Boogeyman - radi se o čovjeku zvanom Lester koji je završio na psihijatriji gdje jednom doktoru psihijatru priča ko je ubio njegovu djecu. Kaže da je to bio Boogeyman koji se skrivao u ormaru. Na kraju saznajemo da je taj doktor psihijatar boogyman kad je skinuo masku od tog doktora ili možda nije? Jebena i jeziva priča gdje se priča može shvatiti na više načina. Je li ustvari Lester, njihovc otac boogyman i šizofreničar ili je boogyman stvarno postojao. Vidim dosta analiza po netu ali i jedno i drugo može biti točno.

4.3/5

7. Gray Matter - ovu priču priča jedan stariji gospodin svojim prijateljima o jednoj sivoj masi koja absorbira druge ljude. Priča je pomalo konfuzna ili nisam bio dovoljno koncentriran, ali do sad najslabija priča.

2.5/5

8. Battleground - radi se o profi ubojici koji dolazi u svoj apartman sa pošiljkom koja ga je dočekala. Nakon što otvara pismo kog treba idućeg ubiti, otvori i tu pošiljku u kojoj naiđe na male ratne vojnike (igračke) koji odjednom ožive i počnu pucati po njemu. Helikopteri, raketobacači, čak ima i doktora koji odmah spašavaju ranjene vojnike. Jako dobra i maštovita priča. King je uspio iz ničega stvoriti nešto. Ideja je sama po sebi jako dječja, ali efektivna.

4/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 27 Feb 2018, 01:28

Night Shift
9. Trucks - poznata kratka priča po kojoj je sami King napravio loši Maximum Overdrive. Priča je svakako bolja od filma. Priča se događa na jednoj kamionskoj psotaji gdje kamioni čudesno ožive i počnu napadati ljude te kruže okolo restorančića. Onako, dobra priča koja ima zanimljivh djelova ali nije nešto najbolje iz ove knjige.

3.5/5

10. Sometimes They Come Back - film nisam gledao pa ne znam kakav je. U priči se radi o jednom profesoru koji u svojem razredu ima troje učenike koji ga jako podjsećaju na bullyije iz njegovog vremena kada je bio klinac. To je bilo vrijeme kada je imao 11 godina, a njegov mlađi buraz 9 koji je ubijen od te bande starijih momaka. Na kraju se ispostavi da su to zbilja oni iako bi trebali imati preko 30 godina oni i dalje imaju 17 što počne izluđivati profesora. Ovdje King se dotiče jedne od svojih omiljenih tema, coming of age priča o zlostavljanju. Priča je na svim razinama vrhunska. Pogotovo zadnji dio priče u školi kada profesor ide dozvati neke demone da bi se riješio bullyija. Jezivo i atmosferično.

4.7/5

10 priča riješio, još 10 :supz:

Za prvu polovicu priča dajem konačnu ocjenu od 4.5/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 03 Mar 2018, 03:05

Night Shift
11. Strawberry Spring - slasher priča o serijskomn ubojici zvanom Springheel Jack. Radnja smještena 1968. godine gdje se u Novoj Engleskoj gdje se odjednom spusti magla i sa tom maglom počinju ubojstva. Krzo priču pratimo tog naratora, studenta koji opisuje kako su studenti primili ta ubojstva. Ta lažno proljeće sa maglom samo doalzi svakih 10-ak godina pa tako nas odjednom prebaci u sadašnjost 1978. godinu gdje taj student sada ima ženu. No, opet dođe to lažno proljeće i opet ubojstvo. Njega nije bilo doma, a žena mu je zabrinuta da nema ljubavnicu dok se on boji otvoriti svoj prtljažnik jer se ničega ne sjeća kad se dogodilo to novo ubojstvo.

Jako dobra priča sa lijepim twistom. Koliko sam svhatio on je gotovo sigurno cijelo vrijeme bio ubojica.

3.8/5

12. The Ledge - ovo je prejebena priča ekranizirana u malom omnibusu Cat's Eye. Radi se o tipu koji kara ženu jednom drugom opakom tipu. Taj drugi kriminalac zvani Cressner nađe tom našem glavnom tipu brdo heroina i autu a i još zna da mu kara ženu. Kaže mu, ići ćeš na 40 godina robije ili napravi jednu uslugu i ako uspješ puštam te sa lovom, slobodom i mojom ženom. A ta usluga je da mora hodati uz rub balkona (samo 12.5 centimetara rub) dok je padna 30 metara. I nema nekog izbora. I tako, on krene King tu jako lijepo opisuje napetost i uspije. Cressner mu da slobodu, da mu novce ali kaže da ženu može naći u mrtvačnici. Bolestan preokret zbog kojeg on reagira i nekako uspije oteti pištolj te prisliti da sada Cessner hoda po rubu.

King od ničega napravi nešto jedinstveno.

4.6/5

13. The Lawnmower Man - po ovom je napravljen film, ali priča je toliko bolesna i dobro napisana. I film nema skoro pa nikakve veze sa ovom pričom. King ih je i tužio što su stavili njegovo ime uz film. Uglavnom, u priči pratimo Harolda koji jednog dana vidi golog čovjeka koji upravlja sa njegovom kosilicom i sam sebe zove kosač, a Haroldu kaže da mu je šef Pan. Da, onaj Pan iz mitologije. Ubrzo kosač sa kosilicom počne loviti Harolda po kući u želji da ga ubije, izađu u dvorište gdje Harold padne i kosilica ga brutalno ubije. Kasnije dolazi policija i pripisuje to nekom golom izofreničaru da ga je ubio.

Opet King od ničega napravi odličnu priču. Kada policajci ulaze u kuću, King završava priču "pratio ih je prijatni miris pokošene trave" :D uvijek je jeben ovaj njegov crni humor.

4.2/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 25 Mar 2018, 06:41

Night Shift
14. Quitters, Inc. - po ovom je nastao film sa James Woodsom mala priča u filmu Cat's Eye. Radi se o čovjeku koji susretne svojeg starog prijatelja koji mu kaže da je prestao pušiti pomoću jedne agencije. Preporuči njemu i sad Richard ode kod te agencije kako bi on prestao pušiti. Ubrzo shvaća da je sklopio ugovor sa "vragom" jer ta agencija je toliko agresivno nastrojena i pratit ćete cijelo vrijeme ako zapališ i onda slijedi brutalna kazna. Odlična i napeta priča sa odličnim twistom na kraju. Super fora sa onim malim prstom.

4.3/5

15. I Know What You Need - dobra priča sa brutalnim preokretom na kraju. Nisam očekivao voodoo i crnu magiju. Ipak, 2/3 priče mi je prosječno, alizavršna trećina izvlači.

3.5/5

16. Children of the Corn - ova priča je bila glavni razlog zašto sam htio pročitati Night Shift. I ne da je ispunilo moja očekivanja već je ovo ejdna od najboljih Kingovih kratkih priča koje saam pročitao. Pustite film koji je ništa naspram ove priče. Radi se o bračnom paru koji kraj jednog kukuruznog polja nailazi na mrtvog dječaka i stavlja ga u auto i upute se u obližnji gradić kako bi prijavili policiji ali ubrzo shvaćaju da u tom gradiću nema nikoga kao da je vrijeme stalo. Kroz sve to njih dvoje trenutno nisu u dobrim odnosima pa je žena odmah shvatila da tu nešto nije u redu dok je On išao istraživati što se događa. King vrhunski gradi priču u čemu je najbolji i tu surovu atmosferu. Pojavljuju se djeca sa svih strana nose vile, palice, škare i počnu ih napadati. Žena nestane, a on nekako uspije pobjeći i ide kroz kukuruz, ali ubrzo shvaća da nisu djeca ta kojih se treba bojati već to neko čudovište/bog kojeg djeca štuju. Sjajna i jeziva priča. Čisti King u najboljem izdanju.

5/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 04 Apr 2018, 18:14

Night Shift
17. The Last Rung on the Ladder - opa kojeg li iznenađenja od priče. Nije horor već jedna topla coming of age priča o jednom tipu koji je sad odrastao i sazna da mu se sestra ubila pa se tako on prisjeća jednog događaja u štali koji se dogodio kada su bili klinci. Stvarno lijepo i nostalgično napisana priča. "I've been thinking about it a lot lately... and what I've decided is that it would have been better for me if that last rung had broken before you could put the hay down".

4/5

18. The Man Who Loved Flowers - dobra priča o jednom tipu koji šeta po New Yorku i nosi cvijeće. Na vijestima se čuje kako su ubijene neke žene. On dolazi do jedne žene i daje joj cvijeće govoreći joj donio sam ti cvijeće Norma, ali ona govori da joj ime nije Norma i tip ju zatuće sa čekičem kao pet žena prije nje. Ovo sam shvatio kao neku posvetu Jacku Trbosjaku.

3.6/5

19. One for the Road - treća savršena priča u ovoj knjizi. Radnja je smještena par godina nakon svega što se dogodilo u Salem's Lot. Radi se o dvoje čovjeka koji susreću jednu obitelji kojoj se auto pokvario i stali su u Jerusalem's Lotu. Oni im hitno pomažu jer govore da i dalje vladaju neka bića. Odlična priča s izvrsno opisanom snježnom atmosferom i odličnim horor scenama.

5/5

20. The Woman in the Room - priča o jednom tipu koji mora eutanizirati svoju majku i prolazi kroz dosta pitanja, brobu sa vlastitim sobom. Zanimljiva priča za završiti ovu knjigu.

3.5/5

Na kraju odlična knjiga. Kingov zasluženi klasik. Konačna ocjena 4.5/5
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 21 Nov 2023, 16:54

John_Ryder wrote:
20 Nov 2023, 00:07
Može preporuka za najbolje knjige od S.Kinga a da nije It ili Shining....
Naravno da može. Nedavno završio Misery i Carrie u izdavaštvu Lumen, jako lijepe tvrde korice i cover. Obje izvrsne knjige. Misery jedini minus je kada čitamo o knjizi koju piše pa to oduzme nešto stranica, ali osim toga radi se o izvrsnom psihološkom hororu, i stvarno se čita brzo. Film dobro prati knjigu, ali kad ćeš je čitat shvatiš zašto nisu mogli neke stvari staviti kao razmišljanje glavnog lika. Carrie mi ima jedan od najboljih segmenata što je King ikada napisao a to je kada se krene osvećivati i baš jeza me prolazila. Odlična kratka slatka knjiga. Od drugih imaš prevedeno Groblje kućnih ljubimaca koje još nisam čitao, ali stoji mi na ladici i spremno je. Čujem sve najbolje, od mnogih čujem da je to zapravo njegova najveća horor knjiga.

Preporučujem ti Godišnja Doba gdje imaš četiri kratke novele unutra, imaš prevedeno samo ne znam hoćeš moći nabaviti mislim da možeš. Uglavnom, unutra je The Body (film je napravljen po toj noveli Stand By Me pa Apt Pupil (isto film), Shawshank (isto film) sve tri odlične. Apt Pupil je najnapetija, The Body najemotivnija Kingova priča uz Zelenu Milju koju ti isto poreporučujem. Gole Kosti si isto nabavi, to ti je knjiga sa 22 krakte priče (što se nenormalno lako čita) i sa jednom novelom, a ta novela je The Mist :D imaš je za nabavit. I naravno, serijal Kula Tmine koji još nisam krenuo, ali imam sve skupljeno tako da čekaju na red. Cujo i Firestarter prevode naši, ali još nije izašlo.

Izašlo ti je Posljednje Uporište iliti ga The Stand koji trenutno čitam, sad sam na 400. i nekoj stranici od 1200 i moram ti reći kakvi opisi virusa i kako polako unitava čovječanstvo. Božanstveno kako to King hendla :supz: i opisi Randala Flagga kad dolazi i kako im se pojavljuje u snovima. Eto, to su neke knjige, ali ima ih još koje ti mogu kao Potrebne Stvari (imaš prevedeno od Sare 93) jako star izdavač ali je odlična knjiga smještena u Castle Rock i pojavljuje se jedan od najboljih Kingovih negativaca, Leland Gaunt. Evo što sam napisao o toj knjizi 2018. godine viewtopic.php?f=14&t=2331&p=366601&hili ... nt#p366601 kad King upije, onda upije.

I na kraju kao što vidiš od početka ove stranice moje mini recenzije za Noćnu Stražu, isto ogromna preporuka :kokicarenje: uživaj i javljaj.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

John_Ryder
Posts: 11865
Joined: 07 Dec 2007, 00:56
Location: Zagreb

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by John_Ryder » 21 Nov 2023, 16:56

Misery sam mislio, paše ta zimska atmosfera, samo znam sve jer sam film pogledao dva puta...a The Stand ima previše stranica, cca 500 mi je taman..zato mi Salems lot nekako zasad vodi
Image

Image

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 21 Nov 2023, 16:58

Isuse da, Salem's Lot obavezno bratko moj. Ja ću je opet pročitat, ali ovaj put na hrvatskom. Čitao sam je na sprskom davno. A ništa, onda Misery ili Carrie, nemaju puno stranica a uživat ćeš.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

John_Ryder
Posts: 11865
Joined: 07 Dec 2007, 00:56
Location: Zagreb

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by John_Ryder » 21 Nov 2023, 18:31

Michel wrote:
21 Nov 2023, 16:58
Isuse da, Salem's Lot obavezno bratko moj. Ja ću je opet pročitat, ali ovaj put na hrvatskom. Čitao sam je na sprskom davno. A ništa, onda Misery ili Carrie, nemaju puno stranica a uživat ćeš.
Dvoumim se, na engleskom ili hr :kokicarenje:
Image

Image

User avatar
Michel
Posts: 11190
Joined: 30 Jan 2012, 04:14

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by Michel » 21 Nov 2023, 18:32

Ma na hr, prijevod je dobio pohvale.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

John_Ryder
Posts: 11865
Joined: 07 Dec 2007, 00:56
Location: Zagreb

Re: Stephen King - od Carrie do daljnjeg

Post by John_Ryder » 21 Nov 2023, 18:35

Michel wrote:
21 Nov 2023, 18:32
Ma na hr, prijevod je dobio pohvale.
:supz:
Image

Image

Post Reply