283. The Mask (1994)
O filmu:
The Mask is a 1994 crime fantasy comedy film based on a series of comic books published by Dark Horse Comics. This film was directed by Chuck Russell, and produced by Dark Horse Entertainment and New Line Cinema, and originally released to movie theatres on July 29, 1994. The film stars Jim Carrey as Stanley Ipkiss (also known as The Mask) and Cameron Diaz, in her acting debut, as Tina Carlyle. Carrey was nominated for a Golden Globe for his role. The film was nominated for the Academy Award for Best Visual Effects, but lost to Forrest Gump.
Plot:
Stanley Ipkiss is a bank clerk that is an incredibly nice man. Unfortunately, he is too nice for his own good and is a pushover when it comes to confrontations. After one of the worst days of his life, he finds a mask that depicts Loki, the Norse night god of mischief. Now, when he puts it on, he becomes his inner, self: a cartoony romantic wild man. However, a small time crime boss, Dorian Tyrel, comes across this character dubbed "The Mask" by the media. After Ipkiss's alter ego indirectly kills his friend in crime, Tyrel now wants this green-faced goon destroyed.
Moje mišljenje:
Kultna komedija 90-tih o liku kojeg smo prvi put imali priliku vidjeti u stripu, da bi nakon ovog filma dobili i poznati crtić koji dijeli dosta sličnosti sa filmom. The Mask je za mene jedna od najboljih komedija iz zadnjih 15-ak godina, vjerovatno i najbolji film velikog i meni omiljenog komičara Jima Carrey iz velikog niza kojeg je imao u kratkom vremenu radivši te iste 1994. godine godine i kultne klasike kao što su Dumb & Dumber te Ace Ventura koje su ga postavile za najvećeg komičara 90-tih. Redatelj filma je Chuck Russell, dosta dobar redatelj koji iza sebe ima par odličnih naslova kao što su remake The Bloob iz 1988. godine te najbolji nastavak iz NOES serijala: Part 3 - Dream Warriors. Ovim filmom je definitivno pokazao da zna napraviti jednu odličnu i otkačenu komediju u kojoj se može baš uživati i pogledati ju bezbroj puta pošto je film pun zabavnih scena, likova, dijaloga, itd... Jim Carrey je totalno otkačen u ovom filmu, inače je uvijek takav, al ovdje je baš u svom elementu kad su u pitanju facijalne ekspresije, način pričanja, dijalog, a i pokreti tijelom. Jednostavno nešto pregenijalno. Totalno eksplozivan i nevjerovatan. Sam film je dosta maštovit, originalan, zabavan i posve smiješan film sa raznim ponekim referencama na Looney Tunes crtiće, a i u jednom momentu štih Clinta Eastwooda te nekih drugih filmova, doslovce luda komedija sa već spomenutim Jimom Carreyom kao posve karizmatičan, ali pomalo blesav i naivan lik Stanley Ipkiss koji nema baš neke sreće u životu i ljubavi, ni na poslu mu ne ide baš nešto bajno, no to se sve mjenja kad slučajno jedne večeri pronađe masku koja mu zauvijek promijeni život. Scene kad navlači masku su možda i najbolje scene u filmu, počne raditi stvari koje nikad ne bi bez maske radio, poludi, totalno se pretvori u jednu nezaustavljivu, zabavnu i smiješnu figuru kojoj nema granica što se tiče humora i mašte. U filmu također imamo i zabavno korištenje animacije, specijalni efekti su odlični, filmu ne nedostaje nimalo akcije i super atmosfere, a sve to je upotpunjeno i poprilično cool soundtrackom koji nosi ovaj film, imamo tu par instrumentala, Hey Pachuco u jednoj od kultnih scena se pojavljuje gdje dobijamo jedan maestralan ples između Maske i prelijepe Tine, a da ne pričam smiješan ples s policajcima dok svira Cuban Pete. Uz sve spomenuto u filmu imamo i prelijepu Cameron Diaz u svom filmskom debiju kao Tina, žena u koju se Stanley zaljubljuje, izuzetno dobro je odigrala svoju ulogu, ovo joj je jedna od najboljih uloga u karijeri, mlada, lijepa, čak i sa ugodnim pjevačkim glasom u jednoj sceni te odličnim izborom odjeće, bolje od toga jednostavno nema. Ostali glumci su također na nivou, a još bi napomenuo i samu završnicu koja je nevjerovatna i dosta cool, ko i sam kraj. Ovaj film je dobio i svoj nastavak i to 2005. godine koji je bez Carreya, sa lošom glumom, likovima te efektima te je sam film dno dna, katastrofa, dok je ovaj film remek djelo, za više puta pogledati i uživati jer nudi puno smijeha i zabave, za mene najbolji uradak Jima Carreya, kako bi rekao sam Stanley pod maskom: smokin!