Hrana i Pića
Posted: 17 Jul 2010, 20:13
tema je za sve vrste rasprava u vezi hrane i pića; bilo recepti, omiljena/najgora jela/pića, sastojci i začini, tajne kulinarstva.. mislim da ste shvatili
u zadnjih par dana sam čitala malo o aditivima, koji su štetni i izazivaju razne bolesti i alergije, a koji se nalaze normalno u hrani. tzv. E-brojevi se dijele u više skupina, kao bojila, konzervansi, antioksidansi, regulatori kiselosti itd. na toj str je lijepo označeno crvenom bojom koji su štetni, a o pojedinim ''elementima'' možete saznat više ako kliknete na strelicu do broja.
puno se je pričalo o E330 kao najveći uzročnik raka. iskreno neznam od kud je to sve počelo jer je to limunska kiselina za koju vjerovatno većina zna da se normalno nalazi u ljudskom tijelu, tj proizvodi u krebsovom ciklusu. čitajuć, došla sam do zaključka da je ta zabluda nastala zbog toga što krebs na njem. znači rak možda je s nekim drugim aditivom štetnija, ali to je više manje nemoguće pazit pri kupnji nekog proizvoda. imate vi neko mišljenje o ovom ?
u zadnjih par dana sam čitala malo o aditivima, koji su štetni i izazivaju razne bolesti i alergije, a koji se nalaze normalno u hrani. tzv. E-brojevi se dijele u više skupina, kao bojila, konzervansi, antioksidansi, regulatori kiselosti itd. na toj str je lijepo označeno crvenom bojom koji su štetni, a o pojedinim ''elementima'' možete saznat više ako kliknete na strelicu do broja.
puno se je pričalo o E330 kao najveći uzročnik raka. iskreno neznam od kud je to sve počelo jer je to limunska kiselina za koju vjerovatno većina zna da se normalno nalazi u ljudskom tijelu, tj proizvodi u krebsovom ciklusu. čitajuć, došla sam do zaključka da je ta zabluda nastala zbog toga što krebs na njem. znači rak možda je s nekim drugim aditivom štetnija, ali to je više manje nemoguće pazit pri kupnji nekog proizvoda. imate vi neko mišljenje o ovom ?